Hlavní obsah

Zase budí emoce. Mistr světa z Kataru oslavou rozohnil odpůrce

Někteří ho zbožňují, jiní zase nesnáší. Kdybychom se bavili o nejkontroverznějším fotbalovém brankáři současnosti, těžko bychom hledali přesnější jméno. Argentinský gólman Emiliano Martínez zkrátka vyvolává mezi fotbalovými nadšenci velmi rozporuplné emoce. Po čtvrtečním vítězném duelu Argentiny s Chile (3:0) znova předvedl gesto, které se (zase) hojně diskutuje na sociálních sítích.

Foto: Rodrigo Valle, Reuters

Argentinský brankář Emiliano Martínez gestem zase budí emoce.

Článek

O co jde? Začátek celého příběhu se datuje až do prosince roku 2022, kdy Argentina v Kataru ovládla mistrovství světa. A právě Martinez měl na triumfu klíčovou zásluhu.

Na šampionátu nechyběl mezi tyčemi ani minutu, ve finálovém zápase proti Francii v závěru prodloužení vychytal ve veledůležitém momentu Randala Kolo Muaniho, v následném penaltovém rozstřelu pustil za svá záda pouze dvě penalty a výrazně se podílel na tom, že argentinští fotbalisté v čele s hvězdným Lionelem Messim mohli po 36 letech dosáhnout na fotbalový vrchol.

Už během šampionátu po chycených penaltách či důležitých zákrocích však kontroverzně pobuřoval příznivce soupeřů různými tanečky. Po finálovém zápase své provokace vyšperkoval. S trofejí pro nejlepšího brankáře turnaje učinil hrubé gesto, které obletělo svět. Na oslavách v Buenos Aires navíc držel zakrytou fotku Kyliana Mbappého, který ve finále vstřelil hattrick, na titul to však nestačilo.

Tato gesta vyvolala velkou odezvu ve fotbalovém světě a obrovskou vlnu kritiky primárně od francouzských fanoušků. K Martínezovi se tehdy vyjádřila také francouzská ministryně sportu Amélie Oudeaová-Casterová. „Přijde mi to ubohé. Bylo to vulgární, nevhodné, ne úplně vhodné pro tuto příležitost,“ pověděla na adresu brankáře anglické Aston Villy.

Po roce a půl Argentina zapsala další trofej, když v létě obhájila celkové prvenství na Copě América. I zde nechyběl Martínez, jenž znova zapsal plnou minutáž a na turnaji pouze jedinkrát inkasoval. V pátek se poprvé od kýženého úspěchu představili na domácím hřišti, kdy v kvalifikaci na nadcházející MS 2026 přivítali Chile.

Po hladké výhře 3:0 se na Estadio Monumental ještě zpětně slavil s domácími příznivci zisk trofeje na uplynulém mistrovství Jižní Ameriky. A právě zde Martínez napodobil gesto z prosince 2022, místo trofeje pro nejlepšího gólmana MS použil hlavní trofej pro šampiona Copy América.

„Udělal jsem to tehdy, protože mě Francouzi vypískali. Gesto, které jsem udělal s trofejí pro nejlepšího brankáře, bylo v rámci vtipu se spoluhráči. Říkal jsem jim, že to udělám znova, oni mi nevěřili. Dokonce ani Leo (Messi). Udělal jsem to pro ně, nic víc. Trvalo to vteřinu a bylo to,“ vysvětloval podle webu DailyMail brankář po zápase.

Odpůrci ale znova provedené gesto kousali dost špatně. „Já ho tak nesnáším, tenhle chlápek mi opravdu pije krev,“ komentoval situaci na sociální síti X jeden z uživatelů. „To je tak dětinské. Ten z toho nikdy nevyroste,“ psal další z nich.

Argentina si za místenkou na mistrovství světa zatím jasně kráčí. Po sedmi zápasech má na kontě osmnáct bodů a nachází se na klidném prvním místě průběžné tabulky s čtyřbrankovým náskokem. Do konce hlavní části kvalifikačního cyklu zbývá jedenáct zápasů, na šampionát se probojuje šest celků přímo, sedmý národní tým zamíří do baráže.

Související témata: