Hlavní obsah

Zápas s Ruskem bojkotoval. Teď bývalý záložník Juventusu Pjanič posílil CSKA Moskva

„Pokrytče!“ vyčítá mu nyní nemalá část fotbalové veřejnosti. Před dvěma lety byl jedním z těch, kteří se veřejně ohradili vůči přátelskému zápasu Bosny a Hercegoviny proti Rusku, načež se plánované utkání nakonec zrušilo. Někdejší záložník Barcelony či Juventusu Miralem Pjanič však nyní zamířil do ruské ligy, kde posílil CSKA Moskva. Klub informaci potvrdil ve čtvrtek na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Záložník Miralem Pjanič v dresu Juventusu (archivní snímek)

Článek

Bosna a Hercegovina měla přátelský zápas s Rusy odehrát 19. listopadu 2022 v Petrohradě. Po oznámení naplánovaného duelu se však na tamní asociaci snesla velká vlna kritiky, a to ve spojitosti s probíhající ruskou agresí vůči Ukrajině.

Veřejně se jako první z hráčů o zápasu vyjádřil právě Pjanič. „To rozhodnutí svazu nechápu, těžko pro to hledám slova. Moc dobře ví, co si o tom myslím,“ ozval se tehdy záložník přes bosenská média. K němu se zanedlouho připojil také kapitán reprezentace Edin Džeko. „Jsem proti tomu, aby se tento zápas hrál. Na prvním místě by měl být mír,“ povídal bývalý útočník Manchesteru City, AS Řím, ale také severočeských Teplic.

Ke klíčovým postavám tehdejšího národního týmu se přidali postupně i další hráči bosenské reprezentace. Pro odmítající stanovisko fotbalistů i veřejnosti tamní asociace utkání nakonec zrušila.

Proto asi není divu, že když se začaly objevovat spekulace o možném příchodu bosenského záložníka do ruského CSKA Moskva, někteří začali jeho slova připomínat. Vlna nevole nabrala ještě větších obrátek ve čtvrtek, kdy ruský klub představil prostřednictvím sociálních sítí svou novou akvizici. Miralema Pjaniče.

„Jsem připraven na nové dobrodružství s láskou pro fotbal. Mám radost ze svého nového týmu,“ vyťukal Pjanič na svém instagramu. A asi není složité si domyslet, o čem velká část komentářů pod zmíněným příspěvkem pojednává.

„Že ti není hanba, že odcházíš do týmu z teroristické země,“ reagoval jeden z uživatelů. „Rusko páchá genocidu na ukrajinském lidu a ty si i tak jdeš do Ruska? Právě sis zničil svoji pověst, pokrytče,“ vyťukal další naštvaný jedinec. „Nepamatuješ si, co jsi říkal dva roky zpátky?“ tázali se další. Jiní naopak vítají novou posilu CSKA Moskva s otevřenou náručí.

Sám Pjanič se ke svým slovům z dřívějška vrátil po příletu do Moskvy. „Vím, že to řeší hodně lidí. Nicméně nevím o tom, že bych někdy pověděl něco špatného na adresu Ruska nebo ruského fotbalu. Mrzí mě, pokud se má tehdejší slova někoho dotkla,“ pověděl ruským médiím.

Bosenský záložník do CSKA Moskvy dorazil coby volný hráč a podepsal smlouvu na jeden rok s opcí na dalších dvanáct měsíců. Naposledy působil ve Spojených arabských emirátech v klubu Al-Sharjah, kam zamířil po konci krátkého angažmá v Barceloně. Předtím působil několik let v Juventusu, AS Řím či francouzském Lyonu.

CSKA Moskva se v probíhající sezoně ruské nejvyšší soutěže nachází na průběžném šestém místě se 14 body, na vedoucí Zenit Petrohrad jich ztrácí devět. Liga mistrů či další soutěže UEFA jsou ruským týmům zapovězené, od začátku vojenské agrese na Ukrajinu jsou z nich vyloučeny.

Související témata:
Miralem Pjanič
  Dukla - Liberec dnes 13 : 30
20240928T13 : 30:00+0200
Dukla vs. Liberec
Dukla vs. Liberec
Dukla
Liberec
  Slovácko - Karviná dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Slovácko vs. Karviná
Slovácko vs. Karviná
Slovácko
Karviná
  Pardubice - Teplice dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Pardubice vs. Teplice
Pardubice vs. Teplice
Pardubice
Teplice
  Jablonec - Hradec Králové dnes 19 : 00
20240928T19 : 00:00+0200
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec
Hradec Králové