Hlavní obsah

Začal omluvou, básnil o Spartě. Priske poprvé řečnil jako trenér Feyenoordu

Na pondělním tréninku zaujal při bagu, když ošálil jednoho ze svých svěřenců. Video se stalo hitem sociálních sítí. Ve středu bývalý trenér fotbalové Sparty Brian Priske absolvoval ve Feyenoordu premiérový otevřený trénink, po němž se horlivě podepisoval fanouškům. Odpoledne si pak odbyl debut před holandskými novináři a padaly i otázky na bývalého zaměstnavatele.

Foto: ČTK

Trenér Brian Priske na první tiskové konferenci ve Feyenoordu.

Článek

Bylo to trochu očekávané, ale i tak celkem rychlé. Přesun Briana Priskeho o level výš přišel po dvou sezonách, kdy na Letné získat dva tituly a na konci uplynulého ročníku přidal i double. Ligu mistrů se Spartou nevybojuje, lákání Feyenoordu nešlo odolat. Sportovnímu řediteli Tomáši Rosickému prý řekl, že Pražany už trénovat „nechce a nebude“.

Ať už došlo k menšímu, či většímu názorovému pnutí, Priske je nově koučem druhého celku posledního vydání Eredivisie. Na Spartu dle svých slov ale rozhodně nezanevřel.

„Jde o jeden z největších zážitků, které jsem v kariéře zažil. Uznání, které mi fanoušci, členové vedení i realizačního týmu ukázali, bylo neuvěřitelné. Nad rámec toho, co jsem mohl očekávat. V tomto ohledu byly celé dva roky, a zejména ten druhý, naprosto fantastické,“ rozpovídal se Priske před nizozemskými novináři.

Několikrát zmínil slovo vděčnost, a to jak směrem k pražskému klubu, tak i opačným směrem. „Jsem ve fotbale dlouho, ale musím říct, že to, co pro mě ve Spartě udělali, co vše mi ukázali, bylo neskutečné,“ poděkoval.

Na začátek setkání přednesl žurnalistům jednu důležitou zprávu. „Musím se omluvit. Moje holandština ještě není úplně dokonalá, mluvit vaším jazykem je pro mě stále trochu obtížné. Rozumím ale skoro všemu. Takže dnes bych rád udělal tiskovou konferenci v angličtině. Doufám, že má řeč bude do měsíce nebo dvou lepší a bude pro mě mnohem snazší odpovídat i na komplikovanější otázky. Věřím, že to tentokrát zvládneme v angličtině,“ konstatoval.

Jinak mluvil velmi podobně, jak ho znají novináři i fanoušci z působení v České republice. Zdůrazňoval důležitost fanoušků, nastaveného směru fungování klubu i propojení mezi všemi složkami od trenérů až po lékaře.

„Chci ukázat, že si vážím toho, co pro nás fanoušci dělají. Mají zásadní vliv na výkony fotbalistů. Ano, jsou někdy kritičtí a mají své názory, ale i to nám snad pomůže,“ podotkl.

S Feyenoordem by rád pokračoval v tom, co tým předváděl pod vedením Arneho Slota, jenž zamířil do Liverpoolu. „Chci dominovat a hrát útočný fotbal. Chci, aby si naši příznivci užili každou návštěvu De Kuipu. Chci, aby hráči potili krev pro klub a dali do toho na hřišti všechno. Odhodlání je nejdůležitější věc,“ zdůraznil.

Ambice ještě konkrétně nekomentoval. Jasnou dopověď na to, zda Feyenoord bude prohánět zejména PSV v boji o titul, z Priskeho novináři nedostali.

„Je spíše čas mluvit o naší filozofii a společně ji realizovat. Chceme rozvíjet hráče. Jak kluky z mládežnické akademie, tak ty, které přivedeme zvenčí,“ dodal. Se Slotem ale ještě nemluvil. „Abych byl upřímný, kontaktoval klub a řekl, že mu můžu vždy zavolat. Určitě to udělám, ale nejdříve si chci vytvořit vlastní názor o všem okolo,“ pravil.

  0 : 0 pk Portugalsko - Francie 0 : 0 pk   dohráno
20240705T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko
Francie
  2 : 1 pp Španělsko - Německo 2 : 1 pp   dohráno
20240705T18 : 00:00+0200
Španělsko vs. Německo
Španělsko vs. Německo
Španělsko
Německo
  Anglie - Švýcarsko dnes 18 : 00
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.