Hlavní obsah

West Ham i Sparta s jistotou v Evropě. Jsou podíly Křetínského v obou klubech problém?

Z pozice majitele a spoluvlastníka fotbalových klubů má za sebou český miliardář Daniel Křetínský veleúspěšný měsíc. Sparta získala domácí titul, West Ham ovládl Konferenční ligu. Oba týmy mají pro další sezonu jistou účast v evropských pohárech a opět se tak nabízí otázka, zda Křetínského majetkový podíl v obou klubech není překážkou. Zatím ne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský, spolumajitel West Hamu United oslavuje triumf v Konferenční lize.

Článek

Ve středu Křetínský poprvé vstoupil na stadion v Edenu. Na půdě Slavie měl po triumfu West Hamu nad italskou Fiorentinou 2:1 důvod k úsměvu, fotografie v emocích slavícího podnikatele se dostaly do desítky médií. Klub, v němž má Křetínský aktuálně 27 procent akcií, se díky triumfu v Konferenční lize kvalifikoval do dalšího ročníku Evropské ligy. Po nakonec zvládnuté záchranářské misi lze sezonu hodnotit jako úspěšnou.

Sedmačtyřicetiletý podnikatel se poprvé radoval už o dva týdny dříve. Český titul po devítiletém mlčení uzmula Sparta. Jejím majoritním vlastníkem je společnost 1890s holdings a.s., v níž drží Křetínský celkem 56 procent a jednu akcii k tomu. Letenské čekají v létě zápasy o Ligu mistrů, díky proklouznutí do 3. předkola miliardářské soutěže má však tuzemský mistr jistotu alespoň základní skupiny Konferenční ligy.

Oslavná jízda fotbalistů West Hamu po triumfu v Konferenční lizeVideo: sntv

Sečteno a podtrženo, West Ham i Sparta se na podzim jistojistě představí v evropských pohárech a pokud český klub zvládne přesně jedno ze dvou předkol, zahraje si Evropskou ligu, kde shodou okolností může narazit i na londýnský celek.

Vše najednou dává jasnější obrysy zprávě, která se začátkem března objevila v britských médiích. „Křetínský plánuje koupit 25procentní podíl po zesnulém spoluvlastníkovi Davidu Goldovi. Tím by se zvýšil jeho podíl na 52 procent a stal by se většinovým akcionářem klubu," uvedl tehdy jako první web Football Insider.

Dostáváme se k jádru možného problému. Pravidla UEFA totiž nedovolují souběžný start v evropských pohárech klubů vlastněných stejnou společností. Pokud by tedy 1890s holdings navýšila svou část akcií ve West Hamu na nadpoloviční většinu, musela by upravit svůj podíl v českém celku. Právě v březnu byly úvahy hlavně teoretické, Sparta byla na začátku své jarní stíhací jízdy za titulem a Kladiváři měli cestu k trofeji z Edenu ještě plnou překážek.

Jak se celá situace kolem vlivu českého podnikatele (ne)vyvine, ukáží jistě další týdny. Deník The Times přitom koncem února tvrdil, že Křetínský o nákupu podílu West Hamu a investici přibližně čtyř miliard korun neuvažuje, právě kvůli hrozícímu sestupu z nejvyšší soutěže. Teď však mají v Londýně úplně jiné starosti.

Do anglického klubu, kde momentálně působí čeští fotbalisté Tomáš Souček a Vladimír Coufal, vstoupil Křetínský v roce 2021. Tehdy investoval v přepočtu pět miliard korun. S ostatními většinovými majiteli má dle britských médií sjednanou opci, na jejímž základě může jejich podíly odkoupit a získat absolutní nadvládu.

Největší úspěch kariéry a pohádka, tak popisuje vítězství v Konferenční lize Tomáš Souček. Slavil i v mixzoněVideo: Sport.cz

Ve West Hamu je také členem představenstva. Na Ostrovech má mimo jiné také podíl v poště Royal Mail a patří mu akcie řetězce supermarketů Sainsbury's. V Česku vlastní například mediální dům Czech News Center. Podle časopisu Forbes byl Křetínský roce 2022 čtvrtým nejbohatším Čechem s uváděným jměním přes 118 miliard korun.

  1 : 3 AC Milán - Liverpool 1 : 3 dohráno
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool
  3 : 1 Real Madrid - Stuttgart 3 : 1 dohráno
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  0 : 2 Ml. Boleslav - Slavia 0 : 2 dohráno
20240917T19 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav
Slavia
  2 : 1 Plzeň - Olomouc 2 : 1 dohráno
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc
  Sparta - Salcburk dnes 18 : 45
20240918T18 : 45:00+0200
Sparta vs. Salcburk
Sparta vs. Salcburk
Sparta
Salcburk
  PSG - Girona dnes 21 : 00
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona