Hlavní obsah

Pohárový přehled: Šest možných soupeřů pro Slavii. Jak vypadá cesta Sparty?

Triumf Realu Madrid ve finále Ligy mistrů uzavřel fotbalovou pohárovou sezonu, brzy ale začne nová. Česko do Evropy vyšle v létě pět týmů: Spartu, Slavii, Plzeň, Baník Ostrava a Mladá Boleslav. Sport.cz nabízí přehled, co české zástupce v evropských pohárech čeká.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Veljko Birmančevič ze Sparty v souboji s Davidem Douděrou ze Slavie během derby.

Článek

Sparta

Mistrovská Sparta vstoupí do 2. předkola mistrovské větve Ligy mistrů. To se losuje 19. června a hraje se pak 23./24. července a 30./31. července. Letenští v něm budou nasazení, z potenciálních soupeřů je definitivně znám pouze polský šampion Jagiellonia Bialystok, další musejí postoupit z 1. předkola. To platí například pro rumunský tým FCSB, který se jeví jako nejzvučnější sok. Možností je momentálně více než dvacet, Sparta ví, že se vyhne v této fázi mužstvům jako PAOK Soluň, Ferencváros, Bodö/Glimt nebo Midtjylland.

Aby se Sparta probojovala do základní fáze Ligy mistrů, musí přejít přes tři celky. Ve 3. předkole už by nasazená nebyla a týmy jako PAOK nebo Ferencváros by jí teoreticky hrozily. Letenští nemají jistotu základní fáze žádné evropské soutěží. Pokud vyřadí jednoho soupeře ze tří, zahrají se Konferenční ligu. Pokud dva, tak Evropskou ligu.

Slavia

Druhá Slavia i díky umístění Atalanty v top čtyřce Serie A a jejímu triumf v Evropské lize proklouzla rovnou do 3. předkola nemistrovské větve Ligy mistrů. To se losuje 22. července a hraje pak 6./7. srpna a 13. srpna. Sešívaní budou nasazení a jejich soupeř vzejde ze šestice týmů: Union Saint-Gilloise, Twente (jsou ve 3. předkole), Fenerbahce, Dynamo Kyjev, Partizan Bělehrad, Lugano (jsou ve 2. předkole, postoupí z nich dva).

Červenobílí potřebují pro průnik do hlavní fáze Ligy mistrů překonat dva protivníky. Pokud neuspějí, zahrají si základní fázi Evropské ligy, kam spadnou poražení ze 3. i 4. předkola Ligy mistrů. V play off by mohli narazit ještě teoreticky na Lille nebo Salcburk. Mají jistotu, že se vyhnou Glasgow Rangers.

Plzeň

Třetí Plzeň zaujmula místo pro vítěze poháru, kterým se stala Sparta, ve 3. předkole Evropské ligy. To se losuje 22. července a hraje pak 8. a 15. srpna. Viktoria v něm bude nasazená, jistými potenciálními soupeři jsou švýcarské Servette a ukrajinský Kryvbas. Další možní oponenti jako Trabzonspor nebo Cercle Bruggy musejí postoupit z 2. předkola.

K postupu do hlavní fáze Evropské ligy potřebují Západočeši zdolat dva soupeře. Budou hrát určitě dvě předkola, pokud uspějí jen v jednom, zahrají si Konferenční ligu. Pokud ani v jednom, na podzim zůstanou bez pohárů.

Baník Ostrava a Mladá Boleslav

Čtvrtý Baník Ostrava a vítěz dodatečného zápasu o Evropu Mladá Boleslav nastoupí do 2. předkola Konferenční ligy. To se losuje 19. června. Obě česká mužstva budou nasazená a okruh jejich potenciálních soků je velice rozmanitý a bude se odvíjet i podle výsledků 1. předkola. Mezi náročnější soupeře by patřily například Puskás Akadémia, Häcken nebo Vratislav, mezi schůdnější třeba maltský celek Sliema Wanderers, litevský TransINVEST nebo lucemburský Progrés Niederkorn.

V dalších předkolech by už Baník ani Boleslav byly nenasazené a čekaly by je papírově těžší soupeři. K postupu do hlavní fáze Konferenční ligy musejí oba vyřadit tři týmy. Jakékoliv vyřazení znamená konec v pohárech.

  1 : 2 Rakousko - Turecko 1 : 2 dohráno
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
  0 : 3 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 3 dohráno
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.