Hlavní obsah

Ve Španělsku už mají jasno, kdo vyhraje Zlatý míč

Oficiální ceremonie s předáváním nejprestižnější individuální trofeje ve fotbale je na programu až 28. října. Jenže vítěz Zlatého míče se o svém triumfu dozví s předstihem. Což se podle španělského novináře Josého Félixe Díaze stalo. „Vinícius Júnior už ví, že zvítězí,“ tvrdí žurnalista ve článku, který otiskl deník Marca.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Brazilec Vinícius Júnior

Článek

„V důležitých zápasech byl rozdílový. Z toho, co jsem viděl, ho považuji za nejlepšího hráče na světě. Skvěle hráli i další, ale Vinícius byl prostě nejdál,“ pravil další španělský novinář Miquel Quintana.

Podle Díaze už je vše připraveno. Společnost Nike, která brazilské křídlo Realu Madrid sponzoruje a tedy vybavuje kopačkami, má mít pro budoucího vítěze Zlatého míče připravené nové obutí. Barva? Samozřejmě zlatá.

Pro připomenutí – Zlatý míč se uděluje za výkony v uplynulé sezoně (2023/24), nikoliv kalendářním roce, jak bylo zvykem v minulosti. Hodnotí se tedy, jak se fotbalisté prezentovali od srpna 2023 do července 2024. O vítězi hlasují novináři ze stovky nejlépe postavených zemí v žebříčku FIFA. Ze třicetičlenného seznamu zvolí každý z nich pět jmen. Fotbalisté na prvním místě dostanou pět bodů, na druhém čtyři, a tak dále…

Vinícius slavil v minulém ročníku s Realem Madrid triumf ve španělském superpoháru, v lize a Lize mistrů. Kromě něj byl žhavým kandidátem na výhru Zlatého míče španělský středopolař Rodri, jenž s reprezentací ovládl Euro a v dresu Manchesteru City zdvihl nad hlavu poháry pro vítěze Premier League a evropského superpoháru.

Jenže už by mělo být jasno, že více hlasů obdržel Vinícius. Zřejmě díky famózním představením v Lize mistrů. Trefil se v osmifinále, ve čtvrtfinále u dvou gólů asistoval. V semifinále proti Bayernu terorizoval pravého beka Joshuu Kimmicha a za dva duely zapsal bilanci 2+1, jeden přesný zásah si schoval i na vítězné finále s Dortmundem. Ve všech soutěžích odehrál 39 zápasů, vstřelil 24 gólů a u 11 asistoval. Zdá se, že na Zlatý míč to stačí.

Ačkoliv ještě před pár lety by to jen málokdo čekal. Když coby osmnáctiletý přišel do Madridu z brazilského Flamenga, trvalo mu, než prorazil. V prvních třech sezonách měl pověst spalovače šancí. Častokrát čelil posměškům. „Spoustu lidí z něj mělo srandu a teď vyhraje Zlatý míč,“ řekl novinář Felipe del Campo.

Chcete důkazy? V březnu 2019 Real nezvládl domácí El Clásico a podlehl 0:1 Barceloně. Fanoušci Katalánců po utkání ironicky skandovali „Zlatý míč pro Viníciuse“.

O tři roky později prohrál Bílý balet s odvěkým rivalem dokonce 0:4. Stoper Barcy Eric García na Brazilce, jemuž se zápas nevydařil, posměšně spustil: „Viníciusi. Příští sezonu je Zlatý míč tvůj.

Docela slušná predikce. Vypadá to, že se García sekl jen o rok.