Hlavní obsah

V korupční kauze „taťky“ Berbra začaly padat tresty

Aktualizováno

V korupční kauze kolem zřejmě nejvlivnějšího muže českého fotbalu Romana Berbra padly první tresty. Za přijetí úplatku dostal bývalý delegát Miroslav Skála podmínku, dále zákaz činnosti na čtyři roky, musí také zaplatit 48 tisíc korun. Plzeňský okresní soud v úterý schválil dohodu o vině a trestu, na níž se Skála domluvil se státním zástupcem, rozsudek je pravomocný.

Miroslav Skála u soudu.Video: Klára Mrázová, Sport.cz

Článek

Soudce Vladimír Žák vyměřil Skálovi podmíněný osmiměsíční trest se zkušební dobou na dva roky. Proti rozsudku není možné se odvolat, pouze pokud by soud udělal formální chybu.

Skála dosud nevypovídal. Až teď přiznal, že v květnu 2019 přijal od rozhodčího Tomáše Grímma úplatek ve výši 6 tisíc korun. Peníze se týkaly třetiligového zápasu mezi Vyšehradem a Jiskrou Ústí nad Orlicí. „Chtěl bych říct, že jsem si vědom své viny,“ doznal se v úterý před soudem někdejší delegát, který je teď v penzi.

Státní zástupce Jan Scholle a jeho vyjádření.Video: Klára Mrázová, Sport.cz

Podle obžaloby využil místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr svého dominantního postavení a na základě žádosti Romana Rogoze, sportovního ředitele klubu Slavoj Vyšehrad, zařídil nominaci předem vybraného a domluveného hlavního rozhodčího Grímma a asistentů rozhodčího Marka Janocha, Jiřího Kříže a delegáta Skály, aby ovlivnil zápas. Rogoz měl předat Grímmovi 30 tisíc korun, částku si pak sudí i delegát rozdělili.

Skála zajišťoval zabezpečení celého utkání, kontroloval, zda je vše připravené, včetně zápisu. Uvedl, že Grímm za ním přišel těsně před zápasem. Peníze pak dostal až po utkání. „Bylo mi řečeno, že je to za tři body,“ sdělil s tím, že Vyšehrad tehdy hrál o postup.

Bývalého delegáta už za případ z roku 2019 potrestala Etická komise Fotbalové asociace ČR. Dostal šestiletý zákaz činnosti a pokutu 15 tisíc korun.

Petr Tarkovský u soudu v kauze týkající se Romana Berbra.Video: Klára Mrázová, Sport.cz

Dohodu o vině a trestu se státním zástupcem Janem Schollem uzavřeli ještě rozhodčí Tomáš Grímm, Marek Janoch a také prostředník Petr Tarkovský.

Legalizoval výnosy z trestné činnosti

Tarkovský dostal u plzeňského okresního soudu podmínku a pokutu ve výši 55 tisíc korun za to, že legalizoval výnosy z trestné činnosti z nedbalosti.

Soudce Žák vyměřil Tarkovskému podmíněný osmiměsíční trest se zkušební dobou na osmnáct měsíců. Rozsudek je také pravomocný.

Podle obžaloby Tarkovskému poslal další obviněný Michal Káník, který žil s jeho sestrou, na účet 1,3 milionu korun. Tarkovský následně sumu vybral a předal ji zpátky. „Věřil jsem, že jde o peníze z jeho firmy. Nezjišťoval jsem nic jiného. Měl jsem to v tu chvíli pro sebe uzavřené. Nikdy jsem nepočítal s tím, že vše dojde až sem, že budu stát před soudem,“ podotkl dříve. Doplnil, že Káníkovi chtěl jenom pomoci.

Kauza Šváb se týká 21 lidí, mezi nimiž jsou sudí, delegáti i hráči. V případu figuruje také klub Slavoj Vyšehrad, kterému se podařilo postoupit z třetí ligy do druhé. A pomoci mu podle spisu měli Berbr jako šéf organizované zločinecké skupiny, Rogoz, Grímm a někdejší hráč Michal Káník.

Státní zástupce viní Berbra a jeho komplice rovněž ze zpronevěry, společně měli připravit Plzeňský krajský fotbalový svaz o více než 2,3 milionu korun.

Související témata:
Miroslav Skála
  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.