Hlavní obsah

V Bratislavě teče borovička proudem. Lidi nešli do práce, mohou slavit Ligu mistrů

Teď už se nikdo nemůže fotbalistům bratislavskému Slovanu pošklebovat, že si nikdy nezahrají Ligu mistrů. Nejslavnější slovenský klub se po veleobratu v závěru střetnutí s dánským FC Midtjylland zapsal v tomto ohledu do národní historie. Jako čtvrtý slovenský klub, který postoupil do skupinové fáze Champions League.

Foto: Profimedia.cz

Trenér bratislavského Slovanu Vladimír Weiss schytal spršku za postup do Champions League.

Článek

ŠK Slovan Bratislava, král Poháru vítězů pohárů z roku 1969 slaví druhý největší úspěch ve svých dějinách. Že je to pouze postup do skupinové fáze Ligy mistrů? V současném fotbale se jedná o velkou událost. Kromě sportovní prestiže přiteče do pokladnice belasých tučná provize. O takových penězích se mohlo jejich předchůdcům z minulého století pouze zdát.

A Slovan už nebude tím vzadu ani ve své zemi a druhým v Bratislavě. Několikanásobný mistr se jako čtvrtý v historii zařadil po bok konkurenční Artmedii Petržalka (sezona 2005/06), 1. FC Košice (1997/98) a MŠK Žilina (2010/11).

Letos už to musí vyjít přáli si všichni fanoušci belasých. První krok k postupu jejich miláčci učinili už v Dánsku, kde uhráli remízu. V zápase, ve kterém nebyli horší.

Před vyprodaným hledištěm na Tehelném poli svůj plán i sen dotáhli ke zdárnému konci.

Brankový účet otevřeného utkání otevřeli i zavřeli. Ve 33. minutě rozpálil domácí publikum chorvatský útočník Marko Tolić. Radost slovanistů trvalo pouhých osm minut, když je usadil Aral Simsir. Na začátku druhé půle otočil vývoj na dánskou stranu Djú Franculino. Už to vypadalo na klasický scénář v tom, že Slovan znovu zůstane trčet ve frontě do Ligy mistrů. Toto pomyšlení ale odmítl Tolić, který v 82. minutě vyrovnal. V tu chvíli by se prodlužovalo. Jenže nervy s případným penaltových rozstřelem si nechtěl dělat Tigran Barseghijan. Arménský záložník dalekonosnou střelou jako ze sestřihů z Ligy mistrů, poslal Slovan do Ligy mistrů. Stadion do varu a několik fanoušků na kardiologii…

„I zázraky se dějí. Jak jsme měli prohrát, tak jsme nakonec vyhráli. Zvrátit stav v takovém zápase, na tohle prostě do smrti nezapomenu. Zítra můžu skončit. Jsem rád za celý Slovan, za celou Bratislavu. Dali jsme do toho všechno! Je tady fantastický kolektiv,“ rozplýval se po utkání trenér Vladimír Weiss.

Mimochodem on už podobné pocity zažil v barvách Petržalky.

„Otočili jsme to, ukázalo se, jak jsme skvělý kolektiv. Jsem hrdý na náš tým, udělali jsme obrovský krok dopředu.“ konstatoval nadšeně Marko Tolič.

Slovenský gigant měl podporu také od českých fanoušků. Nejen proto, že se jedná o bývalý silný federální klub, ale také kvůli tomu, že vyřadil Midtjyland. Ten Midtjyland, který před čtyřmi roky za trochu podivných okolností nepustil do lepší společnosti pražskou Slavii.

Slovan Bratislava nyní čeká čtvrteční los skupinové fáze v Monte Carlu, kde pozná další soupeře na své historické cestě. Ve čtvrtek 29. srpna 2024 bude na Slovensku veselo. Kvůli národnímu svátku (Slovenské národní povstání v roce 1944) se nešlo do práce a tak může nejen v hlavním městě téct borovička proudem…