Hlavní obsah

Už to dál nejde. Mistr světa a čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů končí ve 31 letech kariéru

Má čtyři tituly z Ligy mistrů, je mistrem světa. Poslední měsíce však francouzského stopera Raphaela Varaneho trápily zdravotní potíže, kvůli kterým se teď rozhodl k razantnímu kroku. V pouhých 31 letech končí profesionální kariéru. „Neuvěřitelné emoce, výjimečné okamžiky a vzpomínky, které přetrvají celý život. Svůj odchod oznamuji s nesmírnou hrdostí a pocitem naplnění,“ napsal na svých sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský stoper Raphael Varane vyhrál Ligu mistrů s Realem Madrid celkem čtyřikrát.

Článek

Vytáhlého stopera si v Lens vyhlédl slavný Real Madrid, kam Varane zamířil v roce 2011. Prožil tam nesmírně úspěšných deset sezon, během nichž čtyřikrát zvedl nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů a třikrát se stal španělským šampionem. Následně se v roce 2021 stěhoval do Manchesteru United a mezitím ještě s Francií ovládl MS 2018 a přidal stříbro o čtyři roky později.

„Kladu na sebe nejvyšší nároky. Poslouchat své srdce a instinkt vyžaduje velkou dávku odvahy. Touha a potřeby jsou dvě různé věci. Tisíckrát jsem padl a povstal a tentokrát nastal okamžik, kdy se zastavím a pověsím kopačky na hřebík s tím, že v posledním zápase vyhraju trofej ve Wembley,“ připomíná, že závěrečné kompletní utkání své kariéry odehrál na konci května, kdy United zdolali ve finále FA Cupu Manchester City 2:1.

V létě po vypršení smlouvy zamířil do Itálie. Měl se stát jedním z tahounů nováčka Serie A Coma, jenže vinou zranění zasáhl do jediného duelu. Odehrál pouhých 23 minut.

„Rád jsem bojoval za sebe, kluby, za svou zemi, za spoluhráče a příznivce každého týmu, za který jsem hrál. Fotbal na nejvyšší úrovni je vzrušující zážitek. Prověří vašeho tělo i mysl. Emoce, které zažíváme, nikde jinde nenajdete. Nelituji ničeho, nic bych neměnil. Vyhrál jsem víc, než jsem si vůbec dokázal představit, ale kromě ocenění a trofejí jsem hrdý na to, že ať se dělo, co se dělo, držel jsem se svých zásad být upřímný a snažil jsem se všude zanechat lepší místo, než jsem ho našel. Doufám, že jste na mě byli všichni hrdí,“ napsal Varane.

Co bude dál? „Začíná nový život mimo hřiště. Zůstanu v Comu. Jen bez kopaček a chráničů. Brzy se s vámi o to rád podělím,“ naznačil.

Každopádně v profesionálních soutěžích už Varaneho pobíhat po trávnících neuvidíme. „Prozatím příznivcům všech klubů, za které jsem hrál, spoluhráčům, trenérům a zaměstnancům z celého srdce děkuji za to, že díky vám byla moje cesta výjimečnější, než jsem si kdy dokázal představit v těch nejdivočejších snech,“ dodal.

Související témata:
Raphaël Varane