Hlavní obsah

Ultimátum pro Haška? Fousek: Gruzie se už nesmí opakovat

Jasně avizoval, že prioritou Fotbalové asociace ČR je v první polovině probíhající sezony Liga národů. Hned na její úvod dostal nároďák facku v Gruzii (1:4). „Tohle se nesmí opakovat. Herně ani výsledkově,“ sdělil předseda FAČR Petr Fousek na pátečním setkání s médii. Duely s Albánií a Ukrajinou čekají repre 11. a 14. října. Co tedy přijde na řadu, pokud by nastalo repete gruzínského fiaska?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Hlavní trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek

Článek

Fouskova slova vyloženě nahrávají myšlenkám o možném ultimátu pro kouče Ivana Haška, který si na úterním zasedání výkonného výboru vyslechl ostrou kritiku za herní projev mužstva při vysoké porážce. Jsou tedy následující zápasy klíčové pro jeho případné setrvání ve funkci? Nebo bude kontrakt do konce kvalifikace na mistrovství světa 2026 (listopad příštího roku s opcí na případnou baráž) každopádně dodržen?

„O tomhle nechci spekulovat. Trenér má platnou smlouvu,“ reagoval Fousek. „Na druhou stranu, český fotbal, reprezentace i svaz mají nějaké ambice. Není možné se smiřovat s výsledky a hrou, která je nebude naplňovat. Po dvou zápasech Ligy národů máme tři body, skupina je rozehraná, otevřená. Později si ji můžeme zhodnotit a říct si, jak na tom před kvalifikací na MS jsme,“ dodal jedním dechem.

V Lize národů čekají české mužstvo letos ještě čtyři zápasy. Dva v říjnu, dva v listopadu. Dvakrát bude čelit Albánii, na programu budou i odvety utkání s Gruzií a Ukrajinou. Právě Ukrajinu český výběr po výbuchu v Gruzii doma porazil 3:2. Nijak přehnaně atraktivním fotbalem neoslnil, ale hráči alespoň ukázali chuť rvát se za národní dres.

„Vstup do Ligy národů v Gruzii byl tristní. S Ukrajinou bylo potřeba hlavně vyhrát, kromě soupeře jsme hráli i proti tlaku, který je na reprezentaci vytvořený,“ pravil Fousek.

S podobnou atmosférou se reprezentanti budou muset srovnat i na následujícím srazu. 11. října hostí na Letné Albánii, o tři dny později nastoupí v polské Vratislavi proti Ukrajině.

„Je na trenérovi a celém realizačním týmu, aby se připravili na říjnový dvojzápas. Očekáváme výsledky a dobrý herní projev,“ řekl Fousek.

Pokud ani jedno nepřijde, česká fotbalová vrchnost bude nucena řešit téma, o němž její nejvyšší muž zatím spekulovat odmítl.