Hlavní obsah

Úchvatný český gól mu zmařil sen o finále. Na to se nedá zapomenout, přiznává Figo

Už je to více než 28 let, co Karel Poborský svým lobem ve čtvrtfinále Eura 1996 proti Portugalsku oslnil fotbalový svět. Nádherná trefa se zřejmě navždy vryla do paměti všem přímým účastníkům pro Česko památného utkání. Na straně jihoevropského soupeře byl v tu chvíli na trávníku i legendární Luís Figo, který v úterý zavítal do Prahy v rámci exhibičního utkání legend a českých fotbalových nadějí.

Vyřazení od Čechů na Euru 96? Na to se nedá zapomenout, měli jste tehdy v národním týmu skvělou generaci, reagoval Luis FigoVideo: Sport.cz

Článek

Vlasatý záložník hájící v té době ještě barvy pražské Slavie na začátku akce z 53. minuty rozhodně netušil, že se během několik sekund i s pořádnou dávkou štěstí prokličkuje portugalskou obranou a najednou se objeví sám na hranici pokutového území.

Gólman Vítor Baía udělal pár kroků proti, čehož Poborský náležitě využil. Podebral balon a lobem, jenž vešel do historie nejen české kopané, poslal výběr trenéra Dušana Uhrina staršího do vedení. V zápase aktivnější Portugalci jen zírali.

„Na to se nedá zapomenout,“ přiznává po téměř třech dekádách Figo. Jiná branka už ve čtvrtfinále nepadla a parta kolem kapitána Václava Němečka věděla, že v Anglii bude hrát o medaile, a nakonec získala stříbro.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ambasadoři UEFA a bývalí hráči Luis Figo, Karel Poborský hrají fotbalový zápas s dětmi z místních škol na akci Grassroots, uspořádané v rámci zasedání výkonného výboru UEFA.

„Gól znamenal náš konec na Euru. Fotbal je prostě takový. Někdy vyhrajete, někdy naopak. V té době měla česká reprezentace fantastickou generaci hráčů. Skvěle odehráli také Euro 2004. Více nemám co říct. Byla to pro nás velká škoda, protože jsme měli cíl být na finále,“ vzpomíná dnes 51letý Figo, držitel Zlatého míče 2000, vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid a španělský šampion s Realem i Barcelonou.

S tuzemskou kopanou má Figo více zkušeností. Například v listopadu 2001 zavítal na Letnou v rámci Ligy mistrů. Za Spartu tehdy nastoupili Petr Čech, Libor Sionko, Jiří Novotný, Jiří Jarošík nebo Marek Kincl. Na straně španělského giganta vběhli na trávník kromě Figa třeba Zinedine Zidane, Raúl, střelec dvou branek v utkání Fernando Morientes, Roberto Carlos nebo gólman Iker Casillas.

Bitvu nakonec rozsekl v 74. minutě zmíněný Morientes, Real zvítězil 3:2.

„Abych řekl pravdu, na tak dávnou dobu si moc nevzpomínám. Ale vždycky je dobré přijet do nádherného města, jakým je Praha,“ přiznal Figo.

Splněný sen malých fotbalistů. V Praze si zahráli zápas po boku Luise Figa, Erica Abidala a českých hvězdVideo: Sport.cz

Muž, jenž ve své profesionální kariéře hrával kromě Realu a Barcelony také za Sporting a Inter, se v roce 2015 chvíli ucházel o post prezidenta FIFA. V současnosti je prý hodně zaneprázdněný, a tak není divu, že například rozkvět českého klubového fotbalu nemá úplně detailně zmapovaný.

„Ale samozřejmě pokud se jedná o mezinárodní soutěže, mám díky tomu, že pracuji v UEFA, všechny informace. Jsem rád, že se vám daří. Myslím, že mezinárodní konfrontace vám dává zkušenosti a kvalitu, abyste mohli hrát proti silným týmům. To je dobré i pro úroveň domácí domácí ligy,“ pravil Figo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ambasadoři UEFA a bývalí hráči Luis Figo, Vladimír Šmicer hrají fotbalový zápas s dětmi z místních škol na akci Grassroots, uspořádané v rámci zasedání výkonného výboru UEFA.