Hlavní obsah

Tvrdík: Fousek se vyhýbá nepříjemným otázkám

Ostrý spor mezi těžkými váhami tuzemského fotbalu pokračuje. Předseda fotbalové asociace Petr Fousek označil dřívější slova šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka za hnojomet, politický populismus či začátek předvolební kampaně. „Takhle si komunikaci opravdu nepředstavuji,“ reaguje nyní Tvrdík. Míní, že Fousek se vyhýbá nepříjemným otázkám.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Tvrdík

Článek

Rozjel jste předvolební kampaň, jak tvrdí Petr Fousek?

Není to pravda. Nechci být ani předsedou, ani místopředsedou FAČR. V dubnu letošního roku jsem na přípravné schůzce delegátů české komory před Valnou hromadou FAČR položil Petru Fouskovi položil dvě konkrétní otázky.

Jaké?

První: z kolika pozic je placen? V hnutí se spekuluje, že kromě platu z UEFA je placen i z FAČR a několika jeho dceřiných společností. Ve druhé jsem ho vyzval, ať zveřejní smlouvu a okolnosti jejího vzniku mezi FAČR a STES na jedné straně a agenturou Sport Invest na straně druhé. Jedná se totiž o smlouvu na desítky milionů korun bez výběrového řízení.

Dočkal jste se odpovědí?

Petr Fousek ani na jednu otázku věrohodně neodpověděl a od té doby prohlašuje, že vedu volební kampaň na předsedu FAČR. Pan předseda zkrátka nechce odpovědět na otázky, které jsou mu nepříjemné, a našel si záminku, že je to kampaň.

Také podle něj rozdělujete český fotbal. Co vy na to?

Podobné hodnocení jsem slyšel mnoho let, v podstatě od roku 2018 od některých představitelů profesionálního fotbalu. Prosazoval jsem výběrová řízení na televizní a marketingová práva ligy a stavěl jsem se proti zadávání jednomu zájemci. Považoval jsem to za nevýhodné. Podařilo se mi to prosadit až v roce 2023.

Ligová fotbalová asociace práva tento rok rekordně prodala.

Místo 220 milionů ročně má profesionální fotbal nyní více než 750 milionů za sezonu. V zásadě chci po FAČR to, co jsme prosadili v LFA. LFA navíc hospodaří s penězi svých členů, FAČR je naproti tomu závislý na podpoře ze státního rozpočtu a peněz daňových poplatníků. Chci transparentnost, efektivitu hospodaření a sportovní úspěchy.

Na poslední valné hromadě jste předkládal návrh, který se transparentnosti týkal.

Ano, usnesení na transparentnost, které jsem předložil, podpořilo v české komoře 99 delegátů a v moravské komoře 30 delegátů. Celkem 129 hlasů z 170, což je více než 75 procent hlasů všech delegátů valné hromady. Proti bylo pouze 11 delegátů, zdrželo se 30 delegátů. Nerozděluji fotbal. Prosazuji to, co chce drtivá většina členské základny.

Foto: Twitter/Jaroslav Tvrdík

Návrh na usnesení, který na valné hromadě přednesl Jaroslav Tvrdík, ale moravskou komorou neprošel.

Petr Fousek říká, že se o transparentnost snaží, jen máte oba odlišný názor na to, jak by měla vypadat. Jako příklad uvádí kontrolu dotací od Národní sportovní agentury, zároveň říká, že třeba smlouva reprezentačního trenéra by se zveřejňovat podle něj neměla. Rozumíte mu?

Transparentnost není, že máte v pořádku vyúčtování dotací od NSA. Kdyby ani to nebylo v pořádku, tak je to naprostá katastrofa. Usnesení, které podpořila většina delegátů na valné hromadě a neprošlo jen z technických důvodů rozdělení FAČR do dvou komor, se zaměřuje na zveřejňování usnesení Výkonného výboru FAČR, výběrová řízení na dodavatele služeb FAČR a jeho dceřiných společností, na výběrová řízení na nové zaměstnance FAČR nebo například na transparentní zveřejňování platu volených představitelů FAČR.

Proč to požadujete?

Známe dnes platy ústavních činitelů. Není důvod, aby nebyla známa informace o tom, jak jsou placeni členové Výkonného výboru FAČR. Situace, kterou popisuje Petr Fousek, je jenom záminka. Požadoval jsem, aby byly připraveny směrnice FAČR pro jednotlivé oblasti. Je jasné, že musí existovat smysluplné výjimky, o kterých má rozhodnout výkonný výbor. Parametry transparentnosti, které jsem navrhl na květnové valné hromadě, jsou naprosto běžné v jakékoliv zdravě fungující firmě, organizaci nebo státní správě.

Uvedete příklad?

Svá usnesení zveřejňuje i vláda, tak proč to nemůže dělat vedení FAČR? FAČR je největší nezisková organizace a čerpá přes půl miliardy z peněz daňových poplatníků. Vážně je takový problém mít transparentní výběrová řízení? Je problém zveřejnit, o jakých smlouvách a za jakých podmínek jedná? O čem rozhoduje? V tomto kontextu Petru Fouskovi opravdu nerozumím a nechápu jeho pozici.

Akceptujete jeho vysvětlení ohledně smluv s agenturou Sport Invest a ubezpečení, že až příslušné komise vše vyhodnotí, na schůzku vás pozve?

Smlouva byla dle mých informací podepsána na začátku prosince 2023. Petr Fousek ji podepsal z pozice předsedy FAČR a předsedy představenstva STES. Na podpisové doložce jsou výslovně uvedeny obě jeho pozice a zavázal tím obě organizace. Kontrolním orgánem představenstva STES je dozorčí rada STES. Ta konstatovala, že je smlouva nevýhodná pro STES, a doporučila dokonce změny ve svém představenstvu.

Ty se nedějí.

Nadřízeným předsedy FAČR je výkonný výbor asociace. Podle mých informací se dvakrát zabýval tímto smluvním vztahem a dvakrát ho odmítl schválit. Aby Petr Fousek zabránil delegátům valné hromady jednat o tomto kontraktu, slíbil, že ho komplexně vyhodnotí do 30. června 2024 a závěry zveřejní. Je 5. září 2024 a do dnešního dne se vůbec nic nestalo. Tady není co vyhodnocovat. Tato smlouva neměla být uzavřena a ti, kdo ji podepsali, by za to měli nést odpovědnost.

Souhlasíte s tím, že vaše přestřelky s Petrem Fouskem fotbalu neprospívají?

Nejsem rád, ale bohužel to jinak nejde. Petra Fouska jsem se ptal na přípravné konferenci české komory, neodpověděl. Ptal jsem se ho na valné hromadě, neodpověděl. Dokonce mi vypnul mikrofon. Delegátům slíbil, že uspořádá schůzku na FAČR, kde na moje dotazy odpoví. Měsíce plynou a nic se neděje.

Petr Fousek tvrdí, že je smutné, když nevíte, jaký přínos má jeho členství ve výkonném výboru UEFA. Opravdu vám to nějak nepomáhá?

Je to nesporně úspěch. Otázka ale je, jestli českého fotbalu jako celku nebo jen jeho osobní. Budu rád, když Petr Fousek zveřejní, co konkrétně jeho členství ve Výkonném výboru UEFA českému fotbalu přineslo.

Berete jeho argumenty, že v hnutí komunikuje?

Profesionální fotbal se usilovnou prací posledních let dostal do top deseti zemí v Evropě. Ze soutěží UEFA získává každoročně stovky milionů korun. Zhodnotil násobně televizní a marketingová práva na ligu a reformoval svoje fungování. Dosahuje rekordní návštěvnosti a popularitou začíná porážet hokej v pozici nejoblíbenějšího českého sportu.

Ale co ta komunikace?

Ve FAČR podobné výsledky prostě nejsou vidět. Výsledky reprezentace vidí každý fanoušek. Více peněz FAČR nezískal a srovnání s národní podporou hokeje je tristní. Finanční prostředky na mládež klesly a sportovně-technický ředitel, který vzešel z výběrového řízení, na protest proti tomu sám rezignoval. Největší osobnosti českého fotbalu, jako jsou Vladimír Šmicer nebo Tomáš Rosický, ocenily vzájemnou komunikaci s Petrem Fouskem tím, že se jako poradní orgán výkonného výboru raději samy rozpustily. A legitimní požadavky na konkrétní odpovědi Petr Fousek označuje za kampaň a hnojomet. Takhle si komunikaci opravdu nepředstavuji.

Zase jsme u toho, že vaše spory fotbalu neprospívají.

Ovšem stejné otázky jako já kladly desítky dalších delegátů. Volili jsme jako klub Petra Fouska před třemi roky s nadějí a na základě konkrétního programu. Čekali jsme reformy a rozvoj fotbalu. To se neděje a je mi z toho smutno.

  Plzeň - Olomouc zítra 17 : 00
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc