Hlavní obsah

Tvrdík pálí do předsedy FAČR. Padlo i jméno možného nástupce

Kriticky se vymezil proti předsedovi fotbalové asociace Petru Fouskovi. Nikoliv poprvé, Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva Slavie a jeden z nejsilnějších mluvčích tuzemského profesionálního fotbalu, už na květnové valné hromadě veřejně Fouskovi řekl, že má štěstí, že je Euro, jinak by čelil odvolání. Tvrdík nyní mimo jiné představil vize, jak by se vedení asociace mohlo změnit. Sám na šéfa FAČR kandidovat nehodlá, nicméně by chtěl příští rok na valné hromadě usilovat o místo ve výkonném výboru asociace.

Foto: SK Slavia Praha

Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

Článek

Jednou z hlavních rozbušek pro silnou kritiku Fouska ze strany Tvrdíka byly smlouvy s agenturou Sport Invest. Ta původní byla před časem zrušena a nová hned uzavřená. Spor o ně proběhl už na valné hromadě před necelými třemi měsíci.

„Petr Fousek je v čele veřejné instituce, která hospodaří s penězi státu, a objevují se takové věci, jako když dá bez výběrového řízení agentuře Sport Invest tendr na desítky milionů korun. Vůbec nechápete, proč se to stalo, a on to neumí vysvětlit a ani o tom nechce mluvit. To je ta tragédie. Na valné hromadě řekl, že do 30. 6. si se mnou zorganizuje schůzku, pozve mě na FAČR a tyhle věci mi vysvětlí. Je konec srpna a žádná schůzka není na obzoru. To znamená, že delegátům neříká pravdu,“ říká Tvrdík v podcastu Klub rváčů.

Šéf Slavie před třemi lety Fouska v boji o předsednickou funkci podporoval. Podle něj ale zklamal. „Smutné je, že když se Petr funkce ujal, okamžitě zapomněl, kdo jsou jeho volitelné. Alespoň mi to tak přišlo. Pomáhal jsem moderovat jejich dohodu s Vladimírem Šmicrem. Bavili jsme se o tom, aby (Šmicer) dostal prostor pro své myšlenky a témata, se kterými kandidoval, a aby dostal místo ve vedení FAČR. To se nestalo. Teprve po čase byl pod tlakem posazen do čela Sportovní rady, která byla spíš formální a neměla na nic vliv. Byly v ní fotbalové osobnosti, které ji pak samy rozpustily,“ dává příklad Tvrdík.

Fouskovi vyčítá, že málo komunikuje a nedokázal fotbalové hnutí spojit. „Petr je za mě mikromanažer. Předseda FAČR musí mluvit s lidmi. Má stovky tisíc členů, dvě stě volitelů, musíte s těmi lidmi mluvit stejně jako s politiky nebo sponzory. Chová se trochu jako císař, který má své léno. On si vůbec to neuvědomuje. Měl jsem spoustu výhrad k Mirkovi Peltovi (když byl předsedou FAČR - pozn. aut.), ale on s lidmi mluvil a ještě byl zábavný,“ míní vysoký představitel Slavie.

Tvrdík patří mezi nejvlivnější členy profesionálního fotbalu, který hlavně za přispění nejsilnějších klubů Sparty, Slavie, Viktorie Plzně a Baníku Ostrava dokázal získat výrazně víc peněz za televizní a marketingová práva. Za čtvrt miliardy korun se roční příjmy zvedly na více než tři čtvrtě miliardy korun.

Předseda sešívaných nyní naznačil, že profesionální fotbal bude chtít víc komunikovat s výkonnostním fotbalem. „Ten má obavu, že kdyby se větší moci ujal profesionální fotbal, tak se jim peníze zkrátí. Opak je pravdou. Peníze z práv dáváme na FAČR a na výkonnostní fotbal, jen z tendru do pokladny FAČR přitečou desítky miliony korun. Je vidět, že když jsme úspěšní, fotbal jako celek na profesionálním fotbalu vydělává. Myslím, že máme příklady, kterými musíme zkusit přesvědčit výkonnostní fotbal, že nejsme jejich soupeř, ale pozitivní partner. Musíme se zkusit dostat za jeden stůl a zkusit se dohodnout,“ vypočítává Tvrdík.

Za oním stolem by si k profesionálnímu fotbalu představoval zástupce všech hlavních proudů v asociaci (podle Tvrdíka jich je pět) z české a moravské komory. V takto širokém kruhu by se mělo debatovat o novém předsedovi FAČR i celém složení výkonného výboru, který bude mít v nové vládě třináct členů. Přibude jedno místo pro zástupce z profesionálního fotbalu.

„Každý musí přinést to, co umí. Každý musí něco prosadit a něčeho se vzdát. Pak musí vzniknout program, kde by měl český fotbal za čtyři nebo osm let být. Je to nejlepší kompromis. K tomu bychom měli dodat tým lidí a pak to zkusit prosadit. Co slyším, každý výkonný výbor je utrpení. Petr Fousek nemá podporu skoro nikoho,“ míní Tvrdík.

Naznačuje, že v profesionálním fotbale se formuje jednota. Ta je podle něj klíčová pro další postup. „Kdyby bylo všech dvaatřicet profesionálních klubů jednotných, byla by to obrovská síla,“ je přesvědčený Tvrdík.

Na Ligovém výboru LFA se už probíralo, koho by kluby mohly podpořit jako případného nového předsedu FAČR. „Nikdo nezmínil Petra Fouska. To je strašidelná ztráta podpory, on je osamělý. To je u tak velké organizace, která má statisíce členů, v nepořádku,“ říká Tvrdík.

„Kandidátů, ze kterých bychom teď vybírali, ještě není mnoho. Je jedno, jestli by jím byl manažer, politik, nebo bývalý hráč. Je to o týmu, to je alfa a omega. Patří do něj bývalí fotbalisté s velkým jménem, kteří budou lákaví pro veřejnost. Musí tam být i pilíř manažerů. Volíme třináctičlenný výkonný výbor a ten musí dobře fungovat s jasným rozdělením kompetencí mezi sebou,“ přemítá Tvrdík.

Jedno jméno nadhodil: Karla Poborského, který neúspěšně kandidoval v posledních volbách proti Fouskovi. „Nevím, jestli o to stojí, nebo ne, jestli už mu to minule stačilo. Líbilo se mi, jak minulou volbu přijal s noblesou. Nevyhrál, ale nepostavil se do role zneuznaného kandidáta. Zůstal na FAČR, pracoval, sleduje trendy, chodí komentovat, nově se stal členem disciplinární komise. Víme, co pozitivně od něj lze očekávat. Za mě si zaslouží otázku, jestli by o kandidatuře nechtěl uvažovat,“ uvažuje Tvrdík.

„V minulých volbách jsem na to být předsedou byl připravený a chtěl se jím stát. O těch, které přijdou za deset měsíců, jsem ještě nezačal přemýšlet,“ uvedl Poborský nedávno v rozhovoru pro deník Sport.

Sám Tvrdík kandidovat na předsedu FAČR nehodlá. Je si dobře vědomý, že jeho spojení se Slavií je tak silné, že pro Spartu i jiné kluby by byl jako kandidát nepřijatelný. Navíc je ponořený do práce v Edenu a dalším faktorem je zdraví.

Má však jinou ambici. „Mojí aspirací je příští rok kandidovat na jednoho ze tří představitelů profesionálního fotbalu ve výkonném výboru FAČR. Předpokládám, že druhým by měl být reprezentant Sparty. Kdybych důvěru profesionálního fotbalu získal, opustil bych ligový výbor profesionálního fotbalu. Chtěl bych sedět na jedné židli,“ nastiňuje Tvrdík.