Hlavní obsah

Spoluhráči ho obdivují, trenér se klaní. Nestárnoucí Ronaldo se parádně naladil na souboj s Čechy

Dvakrát se trefil a posunul rekord, který mu už patřil. Hvězdný fotbalista Cristiano Ronaldo ani ve 39 letech neztrácí šťávu. V generálce Portugalska na nadcházející Euro zářil a tučně se podepsal pod výhru 3:0 nad Irskem. „Neexistují slova, jimiž by šlo popsat, jaké je s ním hrát,“ pravil spoluhráč Rúben Neves. Český nároďák, který Portugalce vyzve v úvodním duelu šampionátu (18. června), tak čeká pořádná šichta.

Foto: Luis Vieira, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo slaví gól do sítě Irska

Článek

Současnou náladu Portugalsku lze těžko popsat. Fanoušci jsou u vytržení, stejně jako novináři. „Ronaldo není žádný plán A, B, C nebo D. Ronaldo je celá abeceda,“ napsal například portál A Bola. Superlativy na CR7 prší odevšad. A mají proč.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, jak zní celé jeho jméno, do posledního testu před Eurem vyvedl své spoluhráče na stadion ve městě Aveiro s kapitánskou páskou. Stylové. Před výkopem pomohl handicapované holčičce, která jej doprovázela, dovézt vozík na správné místo a obdaroval ji pusou na čelo.

Ukázal lidskost, ale pak se v něm probudilo zvíře. Jako už to na trávníku nějakou tu řádku let bývá.

Tečovaný volný kop z první půle orazítkoval tyč, druhé dějství ale už patřilo Ronaldovi a jeho střeleckému apetitu. Pět minut po pauze se uvolnil typickou přešlapovačkou a zamířil nechytatelně do šibenice. O deset minut později se trefil ještě jednou. Hotovo, vymalováno. Portugalci se na souboj s českým výběrem nachystali pohodlnou výhrou 3:0, neboť ještě před Ronaldovými zásahy cílil přesně João Félix.

Značka CR7 dala nejlepší odpověď pochybovačům, kteří ji předem vyřazovali z ideální jedenáctky Portugalska pro šampionát. Ano, stále dává mraky gólů. Ale jen v Saúdské Arábii, reprezentace je přece něco úplně jiného.

Jenže po tak povedené generálce by Ronalda posadil jen blázen.

„V sezoně dal 51 gólů v 50 zápasech. Proti takovým číslům jako trenér prostě nemůžete jít,“ smekl kouč Roberto Martínez.

„Víme, že pro tým odvede 200 procent. Budeme na něj spoléhat,“ dodal záložník Portugalska Neves.

„Na Euro jsem připravený. Vím, že už mi nezbývá moc času. Hrát rok co rok na nejvyšší úrovni je pro mě v tomhle věku potěšení. Můj život je fotbal, celý jsem mu ho oddal,“ řekl Ronaldo.

Dvěma brankami zaokrouhlil počet vstřelených branek za reprezentaci na 130. Soudě dle výše cifry asi správně hádáte, že tím kraluje světovým tabulkám. Íránec Ali Daeí z druhé příčky ztrácí 22 tref, arcirival Lionel Messi ještě o dvě více. V součtu celé kariéry se Ronaldo dostal na číslo 895. Hranice 900 branek je blizoučko, a pokud se zadaří, může ji pokořit už na Euru.

V úvodním zápase se jej v dané snaze pokusí zpomalit český výběr. Ivan Hašek a spol. ale budou mít do 18. června o čem přemýšlet.

Zastavit namlsaného Ronalda? V plnění takového úkolu už selhala pěkná řádka defenziv.

  2 : 3 Sparta - Olomouc 2 : 3 dohráno
20240927T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Olomouc
Sparta vs. Olomouc
Sparta
Olomouc
  Dukla - Liberec dnes 13 : 30
20240928T13 : 30:00+0200
Dukla vs. Liberec
Dukla vs. Liberec
Dukla
Liberec
  Slovácko - Karviná dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Slovácko vs. Karviná
Slovácko vs. Karviná
Slovácko
Karviná
  Pardubice - Teplice dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Pardubice vs. Teplice
Pardubice vs. Teplice
Pardubice
Teplice
  Jablonec - Hradec Králové dnes 19 : 00
20240928T19 : 00:00+0200
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec
Hradec Králové