Hlavní obsah

Soupeř Slavie v nepříjemné situaci. Ajax odehrál v lize jen dva zápasy

Aktualizováno

Už za necelé tři týdny čeká fotbalisty Slavie jeden z největších zápasů sezony. Do Edenu dorazí v rámci Evropské ligy slavný Ajax. Jenže v jakém rozpoložení? Nizozemskému gigantovi totiž kvůli stávkám policistů odkládají jeden zápas za druhým. A snahy i sliby, že se duely obejdou bez konfliktů, jsou marné.

Foto: Profimedia.cz

Stávka nizozemské policie způsobuje Ajaxu problémy.

Článek

Pohled na tabulku nizozemské nejvyšší soutěže je poněkud zvláštní. Většina týmů má odehráno čtyři nebo pět zápasů, jen Ajax zatím počítá pouze dva duely. Naposledy nastoupil do ostrého klání v kvalifikaci Evropské ligy proti polské Jagiellonii koncem srpna. V domácí soutěži ještě o dva týdny dříve.

Hlavní důvod? Nizozemská policie od jara bojuje za lepší podmínky při předčasném odchodu ze služby. Stávkuje a není kdo by hlídal bezpečnost na stadionech.

Ajaxu byl odložen prestižní duel na hřišti Feyenoordu 1. září a teď také klání s Utrechtem, které se mělo hrát v neděli.

Fotbalová asociace již vyjádřila hluboké znepokojení z toho, že se celá akce velmi negativně dotýká populárního sportu. Podle odboráře Maartena Brinka není taková reakce vhodná. „Kolem fotbalových zápasů je často hodně násilí, kvůli kterému dochází i ke zranění policistů. To jen dokazuje, jak může být práce nebezpečná, a také proto bojujeme za lepší podmínky,“ tvrdí.

Zástupci Ajaxu a Utrechu začali ihned po oznámení odložení zápasu hledat řešení. Prvním návrhem bylo hrát za zavřenými dveřmi. Magistrát Amsterdamu byl však proti. „I tak by riziko nepokojů a nebezpečných situací bylo bez možnosti nasadit policii příliš velké,“ stojí v prohlášení.

Podle novináře Valentijna Driessena pak byl velký tlak na to, aby se duel odehrál za normálních okolností s diváky, jen bez přítomnosti policie. Kluby se údajně po debatě s fanoušky zaručily, že k žádným konfliktům nedojde.

„Jenže místní trojúhelník s místostarostkou Marjolein Moormanovou, státním zástupcem a šéfem policie v roli poradce se nedovážil návrh přijmout. Utkání bylo vyhodnoceno jako velmi rizikové,“ píše Driessen.

„Zatímco stávkující policisté by se zúčastnili jednání, příznivci Ajaxu a Utrechtu by mohli ukázat, že není potřeba žádné velké nasazení policie. Jak se ukázalo na zápasech v Groningenu, Enschede a Bredě, je možné hrát i bez přítomnosti bezpečnostních složek,“ dodává. „Spojili jsme síly, rozhodnutím nám nevyhovět jsme zklamáni,“ uvedl v prohlášení Utrecht.

Někdejší fotbalista Ajaxu i Utrechtu Rob Alflen na jednu stranu hlásí, že situaci chápe. „Je správné, že se lidé chtějí postavit za svá práva. Je však nepříjemné, že se to často děje prostřednictvím fotbalu. Mohou vymyslet něco jiného,“ zdůrazňuje. Střetnutí by se mělo odehrát až v prosinci.

Slavný Ajax, který minulou sezonu zachránil až v závěru a probojoval se alespoň na páté místo zaručující předkolo Evropské ligy, má další klání odehrát už ve středu doma proti Sittardu.

„Pauza už trvá příliš dlouho. Je to trochu frustrující, ale jde o věc, nad kterou nemáme žádnou kontrolu. Jediné, co můžeme udělat, je přijmout to a připravit se na všechny možné scénáře,“ popisuje trenér Francesco Farioli.

Z komplikací u nizozemského giganta tak možná může ve čtvrtek 3. října těžit Slavia. Ta má v novém formátu Evropské ligy ambice nejen proklouznout do jarní fáze, ale nereálný není ani boj o přímý postup do osmifinále. A porazit právě Ajax, tedy soupeře z vylosovaného z prvního koše, může k úspěchu hodně pomoci.

  2 : 0 Sparta - Salcburk 2 : 0 40. min Živě
20240918T18 : 45:00+0200
Sparta vs. Salcburk
Sparta vs. Salcburk
Sparta
Salcburk
  PSG - Girona dnes 21 : 00
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona