Hlavní obsah

Premiéra, na kterou mistr světa do smrti nezapomene

Takhle si svůj debut rozhodně nepředstavoval. Německý fotbalista Mats Hummels se po dlouhých padesáti dnech dočkal svého prvního utkání v dresu AS Řím, kam jako volný hráč přestoupil z Borussie Dortmund. Na hřiště se dostal jako střídající hráč s úkolem nedovolit ještě vyšší příděl na trávníku Fiorentiny. Výsledek? Nejenže stav 1:4 s týmem neudržel, ještě si vstřelil ukázkový vlastní gól. Čtyři minuty po nástupu na hrací plochu.

Foto: Profimedia.cz

Smolař Mats Hummels se uvedl v AS Roma vlastním gólem.

Článek

Mats Hummels je ztělesněním rčení: Jednou jsi dole, jednou nahoře. V roce 2014 zvedl v Brazílii nad hlavu pohár po mistry světa. V pětatřiceti zažívá opačné pocity ve své dlouhé kariéře. Neprosadil se do základní sestavy AS Roma a teď ještě ten vlastňák…

Před premiérou v italské Serii A naposledy hrál v dresu bývalého klubu 1. června ve finále Ligy mistrů ve Wembley proti Realu Madrid. Dortmund v něm padl 0:2.

Hummels byl vyslán na hřiště v 67. minutě, když vystřídal argentinského útočníka Paula Dybalu. Už jen to, že šel bek za forvarda, znamenalo, že nový trenér Iva Jurič potřeboval zastavit vodopád branek do sítě AS.

Jenže borec, který má na svém kontě 78 startů za Německo, dokonal frustraci římského velkoklubu. Střelu Kouamého poslal hlavou do vlastní sítě.

A jeho vskutku originálního debutu si všimla média po celém světě.

Americká televizní stanice oznámila: „Poté, co nastoupil jako náhradník, potřeboval Hummels pouhé čtyři minuty na vstřelení vlastního gólu, čímž dokonal potupnou porážku 1:5. Vzhledem k tomu, že byl posledních pár zápasů na lavičce, jeho velmi očekávaný debut se stal absolutní noční můrou.“

Ano, Mats Hummels, který několik zápasů předtím strávil na lavičce jako náhradník celých devadesát minut, opravdu na svůj premiérový nástup čekal dlouho.

V italském tisku ale není Hummelsův vlastní gól vyzdvihován jako individuální chyba, ale spíše jako symbol slabého výkonu Říma.

„A pokud si Hummels prvním míčem, kterého se dotkne, vstřelí vlastní gól, znamená to, že vám fotbal chtěl najednou hodit realitu do očí. Sáhl jsi na dno,“ píše se v Corriere dello Sport.

Podobně se vyjadřují i v Corriere della Sera: „Ve druhém poločase se tragédie změnila ve frašku s Hermosovým vyloučením a Hummelsovým vlastním gólem.“

AS Řím je po devíti zápasech až na desátém místě. Chorvatský trenér Jurič, který už po čtyřech kolech vystřídal na lavičce Daniela De Rossiho, se stejně jako jeho předchůdce rychle ocitá pod velkým tlakem.