Hlavní obsah

Serginho ztratil syna po útoku bakterie. Exmanželka tvrdí, že mu přitížily elektronické cigarety

Nejhorší, co může pro rodiče nastat, je přežít vlastní dítě. Tuto větu si bude až do své smrti opakovat brazilský internacionál a bývalá hvězda AC Milán. Serginho přišel o svého syna Diega. Bylo mu dvacet let. Do vysvětlování příčiny smrti se obula jeho exmanželka Lia Paiva, která za největší přitěžující faktor smrti označila používání elektronických cigaret.

Foto: Profimedia.cz

Serginho při exhibičním utkání

Článek

Žádná z matek se jí teď nemůže divit, že se stala bojovnicí proti používání e-cigaret.

Ve videu zveřejněném na svém instagramovém účtu tato návrhářka varuje, že vaping zabíjí.

Co je vaping?

Vaping je proces, při kterém elektronická cigareta zahřátím kapalné náplně vytvoří páru, která se inhaluje. U klasického kouření vzniká řada škodlivých látek spalováním tabáku, přičemž vzniká mnohonásobně více škodlivin, než je tomu u procesu vypařování, který je využíván při vapingu. Zde se látka (nejčastěji rozpuštěná v kapalině) zahřeje pouze na teplotu nutnou k vytvoření páry, která se vdechuje. Díky tomu jde do plic daleko menší procento škodlivin.

Bývalá manželka fotbalisty, který v Brazílii hrával za Flamengo, Cruzeiro i Sao Paulo, prozradila, že syn měl generalizovanou infekci (stav, kdy původce infekční choroby pronikne do celého těla).

Zápasnická vyrážka

Jedná se o formu mykózy. Je způsobená vyvolavatelem trichophyton tonsurans. K přenosu infekce dochází při těsném kontaktu těl při zápase. Nejčastěji jsou postižena místa, která nejsou kryta. Začíná jako malé pupínky a později se rozroste do kruhovitého červeného útvaru. Zvýšená možnost nakažení nastává, pokud má bojovník otevřenou ránu, škrábanec či podření od kimona.

„Diego cvičil jiu-jitsu, kde se infikoval bakterií. Měl zápasnickou vyrážku, která se mu udělala na rameni. Nejdříve si myslel, že si udělal něco s rukou, protože cítil bolest. Ale nebylo to ono. Ve skutečnosti se v jeho těle bakterie usadila a pak se rozšířila po celém těle,“ vysvětluje maminka zesnulého mladíka.

Zdálo se, že všechno je na dobré cestě k vyléčení bakterie, ovšem – jak už to někdy bývá –, nastal obrat k horšímu. V tomto případě k nejhoršímu…

„Léky začaly zabírat. Ledviny se uvolnily, játra pracovala normálně, srdce bylo v pohodě. Doktoři byli velmi pozitivní a věřili v uzdravení. Bohužel šestý den nastal kolaps plic a on zemřel,“ prohlašuje se slzami v očích.

Otázkou je, proč všechny orgány až na plíce odolaly?

„Kvůli nadměrnému používání vaperů,“ má jasno Lia Paiva.

A jako důkaz ukázala rentgenový snímek plic svého zesnulého syna a všem ostatním posílá vzkaz: „Když vám říkáme, abyste elektronické cigarety nekouřili, protože zabíjejí, je to proto, že zabíjejí.“

Související témata:
Elektronické cigarety