Hlavní obsah

Sen za půl miliardy. Sparta touží zlomit prokletí Ligy mistrů

Očekávání je cítit. Jakmile trenér fotbalové Sparty Lars Friis usedl za stolek v tiskovém centru na dublinském Taalaght Stadium, bylo jasné, kam se budou ubírat dotazy novinářů. Letenští se do hlavní fáze Ligy mistrů naposledy podívali před devatenácti lety. Na hřišti irských Shamrock Rovers zkusí ve druhém předkole vykročit za kýženým postupem mezi ty nejlepší. A zároveň za buclatou finanční odměnou. „Očekávání cítíme, ale jsme na ně zvyklí,“ řekl Friis.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Olatunji a Pavelka se radují z vedoucí branky.

Článek

Dublin (od našeho zpravodaje) - Sparta naposledy ochutnala hlavní fázi Ligy mistrů v roce 2005. Ze soubojů s Ajaxem, švýcarským Thunem a slavným Arsenalem vydolovala pouhé dva body a její pouť neslavně skončila posledním místem ve skupině. „To napravíme příště,“ doufali tehdy na Letné.

Jenže žádné příště od té doby nepřišlo. Dosavadní derniéru v milionářské soutěži pamatuje například současný sportovní manažer Sparty Tomáš Sivok. Tehdy mu coby hráči A-mužstva bylo dvaadvacet a celou kariéru měl před sebou…

Je skoro až s podivem, že se historicky nejúspěšnější celek Česka mezi evropskou smetánku tak dlouho nepodíval. Plzeň se stihla přetvořit v jeden z nejlepších týmů země a Ligu mistrů okusila čtyřikrát. Arcirival ze Slavie přežil klinickou smrt, protrápil se neúspěšným obdobím a milionářskou soutěž si zahrál dvakrát.

Sparta? Nic, jen devět pokažených předkol. Ze strašáků minulosti v podobě nezvládnutých duelů se Žilinou či Malmö se fanouškům ježí chlupy dodnes. A nejde jen o prestiž. Postupem do hlavní fáze Ligy mistrů klubová pokladna zbohatne o 18,6 milionu eur, tedy téměř o půl miliardy korun. Hvězdičky v kádru se zhodnotí a zamíří vstříc potenciálnímu prodeji do evropských top soutěží. Hráči dosáhnou mety, po které toužili už jako malí caparti.

„Liga mistrů je sen každého kluka, který vyrůstá na vesnici a kouká na zápasy v televizi. Soupeříte s nejlepšími na světě, moc bychom si ji chtěli zahrát,“ zasnil se záložník Lukáš Sadílek.

Sparťané jsou rozjetí, mají solidně našlápnuto. V minulé sezoně získali double a při dobrodružství v Evropské lize obstáli i proti těžším soupeřům, než jsou ti, kteří je mohou čekat v předkolech. Mužstvo po kouči Brianu Priskem převzal blízký spolupracovník Lars Friis, jenž má na úspěšném období lví podíl.

Proto se na Letné ptají: „Kdy, když ne teď?“

První překážkou je irský celek Shamrock Rovers. Nikterak těžká váha na fotbalové mapě, která se na postup z prvního předkola natrápila s islandským Vikingurem Reykjavík. Jenže ani outsider se neporazí sám. Otřepané klišé o tom, že fotbal nemá logiku, v evropských dvojutkáních platí dvojnásob.

„Musíme se zaměřit na naši hru. Na to, v čem jsme jako Sparta nejlepší. Věřím, že nám pomohou i zkušenosti z minulých let,“ doufá Friis.

Od slaďoučkého měření sil s nejlepšími celky Evropy dělí jeho mančaft tři soupeři. Stejně jako od podobně sladké finanční injekce. O motivaci jednotlivců i celého mužstva není třeba se dlouze rozepisovat.

První kapitolu putování za evropským snem sami sparťané napíší v Irsku.