Hlavní obsah

Říkají nám česká mafie! Tři bývalí reprezentanti nejen o fotbale v Řecku

Slunce na konci října slušně pálí, na nebi ani mrak. V útulné kavárně na kraji Soluně jede čeština. Klábosí spolu bývalí reprezentanti, opory místního Arisu. Když dojde na objednávku, stoper Jakub Brabec přeladí do plynulé řečtiny. „Brába nám dělá mluvčího,“ říká záložník Vladimír Darida. Vedle sedící obránce Martin Frýdek přikyvuje. Sport.cz v exkluzivní reportáži přináší pohled tříčlenné české kolonie v Arisu na život a fotbal v Řecku.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Darida (vlevo) v dresu Arisu Soluň.

Článek

Soluň (od našeho zpravodaje) - Českou stopu v Arisu odšpuntoval před třemi lety Brabec. V lednu 2023 se k němu přidal Darida. Třetí do party, Frýdek, dorazil před necelými třemi měsíci. „Bylo mi tady tak smutno, že když přišla šance získat Vláďu, na klubu jsem ho jednoznačně doporučoval. Prioritně pro jeho fotbalové kvality. Zároveň jsem Vláďovi doporučoval Aris. Myslím, že po deseti letech v bundeslize právě něco takového hledal,“ povídá Brabec.

„Co mi Brába řekl, sedělo a sedí. Jsme tu s rodinou nesmírně spokojení, pozitivní věci předčily naše očekávání. Není tu všechno zalité sluncem, ale v bodě kariéry, ve kterém se nacházím, jsou mi některé věci jedno. Například organizace v klubu není na úrovni, na kterou jsem byl zvyklý v Německu. Nebo když si domluvíte řemeslníka na desátou, tak v deset určitě nepřijede. Tohle ale dokážu skousnout,“ uvádí Darida, bývalý záložník Herthy Berlín.

Foto: Robert Neumann, Sport.cz

Česká fotbalová kolonie z Arisu Soluň. Zleva Jakub Brabec, Martin Frýdek, Vladimír Darida.

Brabec sehrál zásadní roli i při srpnovém příchodu Frýdka. „Spoluhráči nám říkají česká mafie. Máme v kabině dvanáctičlennou španělsky mluvící skupinu, má velkou převahu. Ale všeho do času. Řekl jsem si, že to do Arisu dotáhnu do dvanácti Čechů,“ směje se Brabec.

„S Brábou se znám od šesti let, s Vláďou jsme spolu byli v nároďáku. Konečně mám v kabině krajany. Brába umí řecky, moc mi pomáhá,“ říká Frýdek, který přišel ze švýcarského Lucernu ve statusu volného hráče.

Právě Brabec otevřel českým fotbalistům dveře do Řecka. Nejen v Arisu si vydobyl velké jméno. Bývalý viktorián a sparťan funguje v klubu, v nadsázce, i jako skaut a manažer. „Jasně, občas jsem si už nepřišel jak fotbalista, když jsem každé přestupové období řešil příchod dalších Čechů do Řecka. Upřímně mě to baví a jsou to skvělé zkušenosti,“ uvádí Brabec. „Jak Vláďu, tak Frýďase jsem znal lidsky i na hřišti. Dal jsem za ně ruku do ohně, když přicházeli. Teď se mě v klubu ptají na další české hráče. Ale každý není bez smlouvy,“ podotýká Brabec.

Podle něj přinášejí Češi do týmu vyšší cit pro organizaci hry, taktickou vyspělost, zodpovědnost. „V tom jsme jiní oproti ostatním. Španělé jsou na disciplínu liknavější. Tím spíš jsem rád, že tady Vláďu a Frýďase mám,“ prohodí Brabec.

V Arisu je čtvrtou sezonu, na řeckou volnomyšlenkářskou povahu si prý dávno zvykl. Stejně tak Darida, který se s tím po deseti letech v akurátním Německu chvíli pral. „Rozdíl je velký. Vzpomínám si na jednu neuvěřitelnou věc - objednali jsme si trampolínu, přivezli nám ji v sobotu o půlnoci. Byl jsem zrovna na soustředění před zápasem, manželka mi volala, že na ni někdo zvoní,“ směje se Darida, někdejší reprezentační kapitán.

„Já si zatím zvykám. Je to tady takový organizovaný chaos. Jsem tu ale kvůli fotbalu. Věřím, že Arisu pomůžu, aby byl úspěšný,“ doplňuje Frýdek. Vypadá, že bude. Nedávno Aris porazil v derby PAOK na jeho stadionu, drží se na špičce řecké ligy.

Radost ze skalpu PAOK umocňuje obrovská rivalita mezi oběma kluby. Mnohem víc však panuje v hledišti. „Když se hraje pražské derby, stojí proti sobě několik hráčů, kteří ve Spartě nebo ve Slavii vyrostli. Nevraživost je v nich pěstovaná odmala. Tady nejsou kluci z akademií, na hřišti proti PAOK nejde o extrémní boj. Jen na tribunách,“ vysvětluje Darida. „Soluňské derby hraje jedenáct cizinců proti jedenácti cizincům,“ dodává Brabec, který si navykl na mnohdy divoké průběhy zápasů.

„Něco se semele na trávníku, my hráči si to mezi sebou urovnáme, a najednou koukáme, že se řežou lavičky. Pro české fanoušky velká zajímavost, pro nás, kteří jsme v Řecku déle, běžná věc,“ říká Brabec.

Se svými parťáky tráví čas i mimo stadion. Nicméně aby se sešly všechny tři rodiny české kolonie, která má dohromady sedm dětí, se stává výjimečně. „Děti mají přes týden kroužky, sportují. Možnost je občas o víkendu, jenže to máme zápasy,“ uvádí Darida.

Na rozdíl od Brabce se do výuky řečtiny nepustil. Z angažmá v Hertě si odnesl perfektní znalost němčiny, v Soluni oprašuje angličtinu. „Řecky umím jen základní věci. Brába je úplně někde jinde, v řečtině dělá i rozhovory do televize,“ chválí Darida. „Brábo, budeš mi dávat hodiny řečtiny?“ obrátí se Frýdek na Brabce. „Klidně. Ale bude to pěkně drahý,“ odpoví v žertu Brabec. Povede se mu v dohledné době rozšířit českou kolonii v Arisu?

  0 : 1 Teplice - Bohemians 0 : 1 32. min Živě
20241027T13 : 00:00+0100
Teplice vs. Bohemians
Teplice vs. Bohemians
Teplice
Bohemians
  Slavia - Dukla dnes 15 : 30
20241027T15 : 30:00+0100
Slavia vs. Dukla
Slavia vs. Dukla
Slavia
Dukla
  Ml. Boleslav - Karviná dnes 15 : 30
20241027T15 : 30:00+0100
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav
Karviná
  Plzeň - Sparta dnes 18 : 30
20241027T18 : 30:00+0100
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta