Hlavní obsah

Zápas o všechno. Lvíčata chtějí dominovat a udržet si šanci na Euro

Aktualizováno

Buď výhra, nebo konec nadějí. Českou fotbalovou jednadvacítku čeká v pátek na půdě Walesu extrémně důležitý duel kvalifikace na Euro. „Věřím, že mužstvo podá koncentrovaný a disciplinovaný výkon. Že ukážeme kvalitu směrem dopředu,“ přeje si trenér Jan Suchopárek.

Foto: Profimedia.cz

Trenér fotbalové reprezentace do 21 let Jan Suchopárek a kapitán Václav Sejk po utkání kvalifikace na Euro 2025 s Dánskem (1:1)

Článek

Karty jsou v základní skupině před závěrečnými zápasy rozdány celkem jasně. Češi musí zvítězit ve Walesu a pak v úterý doma s Litvou a pravděpodobně spoléhat na úspěch Dánů proti Islandu. Jinak bude jasné, že se Lvíčata nedostanou ani do baráže, a tím pádem na šampionátu, který hostí příští rok Slovensko, nebudou.

„Všichni víme, o co hrajeme. O všechno. Potřebujeme šest bodů a pak samozřejmě i doufat,“ uvědomuje si útočník a kapitán Václav Sejk. „Věřím, že budeme schopni soupeře přehrát a vstřelit více branek, což nám zajistí tři body,“ dodává před Walesem Suchopárek.

Právě Walesu jde také o hodně. V kvalifikaci je to pro něj poslední klíčový duel. I bod mu zajistí minimálně baráž, kam postupuje druhý celek pětičlenné skupiny. Střetnutí, které startuje v pátek v 18:30 a vysílá ho ČT sport, tak bude mít mimořádný náboj.

„Pro mě je to super, mám podobné zápasy rád. Víme, že musíme vyhrát. Není na co čekat. Tým je složený tak, abychom dominovali. Chceme soupeře donutit k chybám. Tlak na nás bude, ale věřím, že máme zkušenosti, abychom zápas zvládli,“ konstatuje Sejk.

Česká jednadvacítka se na mistrovsví Evropy kvalifikovala z posledních pěti pokusů hned čtyřikrát. Chyběla pouze na šampionátu v roce 2019 v Itálii. Podle Suchopárka je tlak na mužstvo stejný jako na startu kvalifikace. „Něco se nám povedlo, něco ne. Situaci jsme si zhodnotili, nic se nemění,“ dodává.

Aktuální tabulka kvalifikace na Euro do 21 let - Skupina I

PořadíTýmPočet zápasůSkóreBody
1.Dánsko716:814
2.Wales712:914
3.Island79:129
4.ČESKO68:108
5.Litva77:133

Sejk je jedním z hráčů, kteří pamatují Euro v roce 2023. Lvíčata tehdy padla s Anglií, následně však porazila Německo. V klíčovém utkání o postup ze skupiny, zřejmě i vinou velké rotace, prohrála 0:1 s Izraelem.

„Od začátku kvalifikace říkám, že další postup na závěrečný turnaj je pro mě největší cíl. Vůbec nepřemýšlím, že bychom tam neměli být. Pokud šance je, nedávám si do hlavy nic jiného,“ zdůrazňuje Sejk a ještě se krátce vrací k zářijovému debaklu 0:5 v Dánsku.

„Byla to facka, ale měli jsme v první půli momenty, kdy jsme mohli dostat utkání na svou stranu. Bohužel naše kvalita ve finální fázi nebyla taková. Pevně věřím, že s Walesem to bude jiné,“ dodává útočník polského celku Zaglębie Lubin.

Zbývající zápasy skupiny I

DatumZápas
10.10.2024Island–Litva
11.10.2024Wales–ČESKO
15.10.2024ČESKO–Litva
15.10.2024Dánsko–Island

Jednadvacítka se na poslední chvíli musela vypořádat s několika personálními změnami. Tou hlavní zřejmě bylo povolání gólmana Slavie Antonína Kinského do seniorské reprezentace. „Pro nás to znamená, že bude chytat někdo jiný. Nic víc, nic míň,“ říká Suchopárek.

V kádru jsou aktuálně Jiří Borek z Vyškova, Lukáš Horníček z Bragy a olomoucký Tadeáš Stoppen. Kdo naskočí proti Walesu, Suchopárek prozradit nechtěl. „Řešili jsme to po nominaci A-týmu. Na 60 procent jsme byli rozhodnutí. S trenérem gólmanů Petrem Koubou, který nominaci navrhuje, jsme si ještě počkali na trénink. Všichni vypadají dobře,“ shrnul.