Hlavní obsah

Zabojuju o základ, abych pomohl českému fotbalu, říká Hranáč o angažmá v Hoffenheimu

Má za sebou náročný měsíc. Robin Hranáč stihl zabojovat s Plzní o Evropskou ligu a následně zamířil do německé bundesligy, kde si již v dresu Hoffenheimu odbyl svůj debut proti Frankfurtu. Nyní se s českou fotbalovou reprezentací chystá na první zápas Ligy národů s Gruzií. „Čekám bouřlivou atmosféru. Bude to úplně jiný zápas než na Euru,“ myslí si Hranáč.

V Hoffenheimu si dělají srandu, že tam za chvíli bude celá česká reprezentace, směje se po svém přestupu Robin HranáčVideo: Sport.cz

Článek

Před týdnem jste změnil působiště a z Plzně zamířil do Hoffenheimu. Jaké zatím máte pocity?

(usměje se) Skvělý. Posunul jsem se do bundesligy. Cítím, že to je oproti české lize veliký rozdíl jak v kvalitě samotné soutěže, tak i zázemí. Těším se na nové výzvy.

Je pro vás výhodou, že jste v týmu hned čtyři čeští hráči?

Je to dokonce velká výhoda. Mám za sebou teprve tři tréninky a uvidíme, jak to bude dál. Kluci si ale dělají srandu, že tam za chvíli bude celá naše reprezentace. Nejvíc samozřejmě pomáhá Kadeř (Pavel Kadeřábek), který tam je už devět let.

Před svým odchodem jste byl defenzivní oporou Plzně. Jak složitá byla jednání?

Nabídka byla postavena na tom, že kdybych neodešel v tom týdnu, tak by se zrušila. Pro vedení Plzně i pro mě to bylo náročné, protože to bylo dost narychlo. Na všem jsme se ale nakonec domluvili.

Za poslední rok a půl jste urazil obrovskou cestu, kdy z Pardubic jste přes Plzeň došel až do bundesligy. Co vy na to?

Popravdě to ještě úplně nepobírám. Všechno to jde strašně rychle. Mě těší, že se v životě posouvám a nestagnuju. Jsem za to strašně rád. Je nutné ale zmínit, že jsem měl obrovské štěstí na lidi kolem sebe. Všechno je to vizitka mých spoluhráčů i trenérů.

Z Plzně jste odešel před klíčovou odvetou o Evropskou ligu se skotským Hearts. Byl jste u obrazovky nervózní?

Sledoval jsem to, ale věděl jsem, jak to bude probíhat. Očekával jsem přesně takový zápas. Jsem rád, že to dopadlo dobře, klukům jsem to přál.

Krásný příběh Robina Hranáče. Kluk, který před rokem hrál baráž, šéfuje obraně na Euru.Video: Sport.cz

V Hoffenheimu jste byl jen pár dní a hned si odbyl premiéru v německé lize. Čekal jste to takhle rychle?

Upřímně ne. Zápas se ale nějak vyvíjel a nabídlo se to. Měl jsem však za sebou jen tři tréninky, neměl jsem moc osahanou taktiku a nebylo to pro mě jednoduché. Na druhou stranu jsem rád, že mám za sebou první start. Vždy je to takové uvolnění, když máte debut už odehraný. Teď se chci prát o to, abych nastupoval pravidelně, aby i český fotbal šel nahoru. Zabojuju o základ!

Dost se v médiích řešilo, že Hoffenheim měl zájem také o vašeho reprezentačního kolegu Martina Vitíka. Stihli jste se už na tohle téma pobavit?

Ještě ne. Já to nevnímal příliš a informace jsem měl jen z médií. Nevím tedy, jestli to je pravda. Kdyby to dopadlo, to už by těch Čechů bylo fakt dost. (rozesmál se)

Co zatím říkáte na atmosféru bundesligy?

Každý zápas je svátkem. První start jsem měl ve Frankfurtu, kde ta atmosféra je jedna z nejbouřlivějších. Možná to nejhorší už mám za sebou. (smích)

Vnímáte po prvním zápase již nějaké rozdíly ve stylu fotbalu či kvalitě?

V Česku se víc napadá. V Německu, když obránce vyjede jeden na jednoho, útočníci ho sežerou. Hráči mají obrovskou kvalitu na míči.

Dá se podle vás porovnávat zázemí Plzně s Hoffenheimem?

V Plzni je to na hodně vysoké úrovni v rámci české ligy i Evropy. Je ale pravdou, že Hoffenheim je ještě více nadstandardní. Ještě nedávno se tam jezdily dívat ostatní kluby, jak to tam chodí. Stále objevuju, co všechno tam vůbec je. Jsem z toho mile překvapený.

Zatím Hoffenheim jednou vyhrál a jednou prohrál. Jaká je atmosféra kolem klubu?

První zápas byl proti slabšímu soupeři. To muselo být povinné vítězství. Frankfurt je těžký soupeř a kluci mi říkali, že tam už devět let nevyhráli. Půjdeme ale zápas od zápasu tak, jak to je všude jinde. Vždy chceme vyhrávat.

Pojďme k reprezentaci. Na Euru jste proti Gruzii hrál. Co čekáte od utkání se stejným soupeřem v Lize národů?

Musíme si uvědomit, že na Euru nebyl náš výkon vůbec špatný. Negativní roli sehrál výsledek. Neproměnili jsme několik šancí, ale na druhou stranu Gruzie mohla v závěru rozhodnout o svém vítězství. Kdyby se nám ale dařilo vše, tak jak by mělo, mohli jsme vyhrát klidně 4:1. Čekám, že u nich to bude trochu jiný zápas. Hrají doma a určitě bude bouřlivá atmosféra.

Gruzie se prezentuje především rychlými protiútoky. Myslíte, že se to v domácím prostředí změní, nebo zůstanou u této taktiky?

Připravujeme se na všechny varianty. Uvědomujeme si, že jejich hlavní síla je v ofenzivně. Mají kvalitní hráče, kteří hrají hodně vysoko. Věří si do brejků a dá se předpokládat, že svoji největší zbraň využijí i tentokrát.

Tomáš Holeš není na reprezentačním srazu. Jste připravený přebrat roli lídra obrany?

Osobně to nevnímám tak, že bych měl být lídrem já. Každý by měl na své pozici být lídrem. V obraně máme Láďu Krejčího, který sice nemá takové herní vytížení, ale je to nesmírně kvalitní hráč. To samé David Zima. Všichni mohou být lídry defenzivy.