Hlavní obsah

Za tři body musíme být rádi, ví Suchopárek po odvrácené blamáži u outsidera

Těžko by se mu bodová ztráta vysvětlovala. Trenér české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Jan Suchopárek musel po tragickém prvním poločase svých svěřenců nutně reagovat. Povedlo se. Lvíčata druhou půli proti Litvě zvládla a zvítězila 2:1. „Zkomplikovali jsme si to naším přístupem. Za vítěznou branku v závěru jsme ale rádi. Musíme být pokorní a tři body přijmout,“ říkal po zápase český kouč.

Foto: FAČR / PAVEL JIŘÍK ML.

Jan Suchopárek pokáral hráče za nepovedený první poločas.

Článek

Překvapila vás Litva v prvním poločase?

Čekali jsme to těžký. Nechci úplně říct, že bychom podcenili soupeře, ale hráči se nechali unést zatažením soupeře. I přesto, že jsme věděli o rychlých protiútocích Litevců. Byli jsme apatičtí a v přechodu do obrany pomalí. Vytvářeli jsme soupeři nejenom tu brankovou příležitost, ale daleko víc šancí. Neplnili jsme to, co jsme si před zápasem řekli.

S druhou půlí ale panuje spokojenost z vaší strany?

Musíme být pokorní a být rádi za tři body. V poločase jsme zareagovali střídáním a určitým pokáráním hráčů. Přineslo to efekt a vyrovnání. V závěru jsme dali i vítěznou branku, která podle průběhu je zasloužená, ale představovali jsme si jednodušší průběh i lepší hru.

V prvním poločase byl poměrně nešetrně litevským gólmanem sražen Václav Sejk. Jak jste situaci vnímal z lavičky?

Žádali jsme pokutový kop až po zhlédnutí přímého přenosu. Nesmíme ale čekat, že nám rozhodčí budou pískat penalty. Máme k tomu nějaký přístup, ale nemělo by nás to rozhodit. V ten daný moment nám to mohlo pomoct, ale rozhodčí nějak rozhodli. Čtvrtý sudí v komunikaci s hlavním nám to vysvětlili tak, že zákrok neměl patřičnou sílu.

Ovlivní výkon některých hráčů sestavu pro zápas s Dánskem?

Je to celkem možné.

Narážím na Michala Ševčíka, který po první půli střídal. Vyčítal jste mu něco?

Já hráčům nic nevyčítám a nesděluji jim důvody, proč šli dolů. Zhodnotíme si to později, až uvidíme video. Nebyl to ale jenom on. Byli to i další hráči, kteří neplnili to, co jsme po nich chtěli. Chybělo mi podjištění před stopery. Po zisku míče jsme nešli nahoru, neriskovali jsme nějakou finální přihrávkou a hráli jsme pomalu. Tímhle způsobem jsme nabídli soupeři několik šancí.

V obraně nastoupil Karel Spáčil, který si odbyl premiéru. Jste spokojen s jeho výkonem?

Nechci říct, že by to zvládl na sto procent, ale rozhodně nezklamal. Z pohledu stopera to měl dost nepříjemné. Neustále hrál jeden na jednoho. Soupeř hodně nakopával a on musel honit míč směrem k naší brance. Musel být neustále obezřetný, aby neudělal nějakou zásadní chybu, po které by Litevci mohli skórovat.

První reprezentační start má za sebou i Daniel Langhamer, který nastoupil v průběhu druhé půle. Co řeknete k němu?

Předvedl slušný výkon. Čekal jsem od něj, že by třeba se mohl snažit po standardní situaci vstřelit gól. Svým pohybem i dobrou rozehrávkou splnil to, co jsme od něj chtěli. Uvidíme, jak bude situace dál. Čeká nás další těžké utkání. Hodně nás to vyšťavilo a uvidíme, jací kluci budou připravení.

Na lavičce jste měl i Toma Slončíka, který nakonec nenaskočil. Uvažoval jste o jeho nasazení?

Měli jsme v hlavě nějaké varianty. Tom v nich určitě figuroval. Tím, že jsme ale do druhé půli změnili rozestavení, ve kterém jsme chtěli hrát hlavně míče do vápna, tak jsme ho nenasadili. V tréninku se totiž tam tolik necpal, jak bychom si představovali. V dalších zápasech ale určitě dostane příležitost. Je to nesmírně talentovaný hráč.

Do utkání nenaskočil kvůli menšímu zranění Adam Karabec. Bude připravený na zápas s Dánskem?

Myslím, že bude stoprocentně nachystaný.

V Jonavě vás podporovala desítka českých fanoušků. Pomohlo to týmu k vítězství?

Rozhodně, patří jim za to veliký dík. Je vždy příjemné, když takhle daleko od domova slyšíte fanoušky. Rozhodně to oživili a přidali celkově k atmosféře.