Hlavní obsah

Vysvědčení Čechů na Euru: Nejlepší Krejčí s Provodem, největším zklamáním Barák

Zatímco školáci se dnes dozvídají od učitelek či kantorů své hodnocení za uplynulé pololetí, redakce Sport.cz vystavila vysvědčení českým reprezentantům za fotbalové Euro. Národní tým skončil už po skupině. Ve společnosti Portugalska, Gruzie a Turecka získal jediný bod, což je jednoznačně zklamání. Vzhledem k tomu neobdržel žádný hráč nejlepší známku jedničku. Přiblížili se jí pouze Ladislav Krejčí, Lukáš Provod a Tomáš Holeš (2). Naopak nejhorší pětku si vysloužil Antonín Barák, který v klíčové bitvě s Tureckem oslabil tým hloupým vyloučením.

Článek

Jindřich Staněk 3

Lapil velkou šanci Gruzíncům i Turkům. Na druhou stranu se podepsal pod první gól Portugalců, když vyrazil míč do dobíhajícího stopera Hranáče, od kterého balon doputoval do sítě. Z duelu s Tureckem odstoupil kvůli zranění. Trefě Calhanoglua už čelil s pochroumaným ramenem.

Tomáš Holeš 2

Spolupráce s kolegy v obranné trojce Hranáčem a Krejčím mu seděla. Turnaj mu vyšel, byl velkou oporou. Vyhrál většinu osobních soubojů, byl silný i ve vzduchu. Výborně četl hru, soupeři se přes něj prosazovali minimálně.

Robin Hranáč 3

Smolař šampionátu. Češi inkasovali pět gólů, Hranáč se nachomýtl u tří. V rozhovoru pro uefa.com v nadsázce řekl, že pokud by gruzínský útočník v poslední minutě nenamířil nad, ale do břevna, odrazil by se od něj míč do Hranáče a následně skončil v bráně. Jinak odehrál víc než solidní turnaj.

Ladislav Krejčí 2

Proti Portugalcům se zahříval, pak ale sešlápnul plyn k podlaze. S Gruzií byl nejlepším Čechem na hřišti, s Tureckem byl také vynikající. Čišela z něj jistota. I těžké situace, kdy se octil pod tlakem soupeře, vyřešil konstruktivně. Jen faulů by mohlo být z jeho strany méně.

Vladimír Coufal 4

Proti Portugalsku patřil mezi nejslabší hráče, několikrát týmu zavařil špatnou přihrávkou. Ve dvou zápasech v Hamburku byl mnohem aktivnější v útočné fázi i jistější v rozehrávce. Celkově se ale od borce, který má za sebou čtyři sezony v Premier League, čekalo víc.

Tomáš Souček 3

Pro tým by na trávníku položil život, bojoval do úmoru. Jako obvykle byl platný při obranných standardních situacích. Při těch ofenzivních ale příliš nebezpečný nebyl, soupeři ho pečlivě hlídali. S Turky vstřelil vyrovnávací gól. Celkově průměr.

Lukáš Provod 2

Turnaj odstartoval výtečně, vstřelil nádhernou branku Portugalcům. Trefa do sítě jednoho z favoritů Eura mu očividně dodala na herní pohodě a kuráži. Proti Turecku dřel během dlouhého oslabení za dva, odehrál možná nejlepší zápas v reprezentaci.

David Jurásek 3

Bojoval, snažil se o podporu ofenzivy. Ale ruku na srdce, nižší herní praxe v uplynulé sezoně na něm byla znát. Navíc hrál přes nohu, pravou stranu má v národním mužstvu pod palcem Coufal. S Tureckem mu Provod připravil šanci, Jurásek v ní nastřelil brankáře. Líp mu vyšel duel s Gruzií, kdy se dostal k několika centrům.

Václav Černý 4

Dva zápasy (Portugalsko, Turecko) proseděl na střídačce. Proti Gruzii nahradil nemocného Baráka. Snažil se něco vymyslet, evidentně mu ale chyběl drajv. Běhal maximálně na trojku, vyšší rychlost nedokázal zařadit. Ve finální fázi místo střelby zbytečně přihrával.

Adam Hložek 4

Odehrál část zápasu s Portugalskem, pak jej kouč Hašek zařadil dvakrát do základu. Výsledek? Nula. S Gruzií měl smůlu, že se míč při zakončení otřel o jeho ruku a gól neplatil. Vzhledem k brzkému vyloučení Baráka si s Tureckem jen zaběhal, brzy po změně stran střídal.

Nechci, aby se psalo, že si stěžujeme na rozhodčí a vypadli jsme kvůli nim. Problém byl jinde, hodnotí Ivan HašekVideo: Sport.cz

Patrik Schick 3

Maximálně průměr. Nebyl tím ofenzivním esem, jak si od něj Češi slibovali. S Portugalskem byl odstřižený, v útočné fázi měl malou podporu. Předvedl jeden zářivý moment, zkraje druhé půle vyrovnal s Gruzií na 1:1. Následně se zranil, šampionát pro něj skončil už před duelem s Turky.

Ondřej Lingr 3

Opět splnil solidně roli českého žolíka, byť tuto pozici by ze sebe nejraději smetl. Po příchodu na hřiště přinesl oživení s Portugalskem, proti Gruzii se hlavičkou podílel na vyrovnávací trefě. Jen s Tureckem do obranných řad soupeře neklid nevnesl.

Matěj Jurásek 3

Zažil svůj první velký turnaj mezi dospělými. Na Euru odehrál dohromady 46 minut. Větší část proti Gruzii. Prezentoval se ránou z 18 metrů. V závěru zápasu řešil situace zbrkle, lehce ztrácel míče. Vzhledem k jeho nízkému věku (20 let) jeho čas v reprezentaci teprve přijde.

Mojmír Chytil 3

Jeho přínos pro tým byl v bojovnosti, obětavosti, nasazení. S produktivitou se na Euru nepotkal. Gól nedal, nepřipsal si ani asistenci. Po zranění Schicka suploval jeho pozici na hrotu. Ocitl se v jedné šanci - proti Gruzii v pádu hlavičkoval těsně vedle.

Antonín Barák 5

Velké zklamání. Za kouče Haška se vrátil do reprezentace, ze které vypadl kvůli neshodám s předchozím trenérem Šilhavým. Na Euru měl být jedním z lídrů. Nejprve měl smůlu, s Gruzií ho nepustila od začátku horečka. Jeho čas měl přijít s Tureckem. Během úvodních 20 minut však chytil dvě zbytečné žluté karty, tým v klíčové bitvě oslabil.

Pavel Šulc 4

Proti Portugalsku si odbyl velkou soutěžní premiéru v reprezentaci. Obětoval se ale pro tým, mocně vypomáhal přetížené defenzivě. Na útočnou fázi neměl autor 18 gólů v uplynulé sezoně české ligy dostatek sil. Do duelů proti Gruzii a s Tureckem nezasáhl.

Jak Kuchta 4

V lize mu náramně vyšel konec sezony, pálil jeden gól za druhým. Šanci dostal od začátku proti Portugalsku, ale vzhledem k vysoké pasivitě Čechů neměl moc možností zahrozit. Celkově nevýrazný, nijaký. Upoutal pouze aktivním napadáním soupeřů.

David Douděra 4

Překvapivě dostal proti Portugalsku přednost před Davidem Juráskem na nezvyklé levé straně zálohy. Měl to přes nohu, tento „hendikep“ byl na jeho výkonu znát. K dobru mu lze připsat pouze vysoké nasazení, bojovnost a obětavost z defenzivě. Směrem dopředu se k ničemu zajímavému nedostal.

Martin Vitík, Tomáš Vlček, Vítězslav Jaroš, Tomáš Chorý, Matěj Kovář, David Zima, Lukáš Červ a Petr Ševčík nehodnoceni, na Euru odehráli méně než 40 minut.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.