Hlavní obsah

Velký příběh pokračuje. Ukázal jsem, že mám srdce, řekl bojovník Bořil

Vůbec mu nevadilo, že velký návrat do národního týmu prožil na Letné, na stadionu hlavního rivala Sparty. „Tohle je reprezentace, každý nám fandí. Užil jsem si to náramně. Hráli jsme fakt dobře,“ vyprávěl fotbalový obránce Jan Bořil po výhře 2:0 nad Albánií v Lize národů. Slávistický bek se často usmíval. Aby ne, osobní pohádkový příběh doplnil o další působivou kapitolu.

Užil jsem si to, i jsem trošku útočil, směje se Jan Bořil. Je neuvěřitelné, že jsem byl hned v základní sestavěVideo: Sport.cz

Článek

Do pátečního večera oblékl reprezentační dres naposledy 3. července 2021 ve čtvrtfinále Eura v dalekém Baku proti Dánsku. Za další tři měsíce odstartovaly jeho lapálie s kolenem, hrozil mu i konec kariéry, ale Bořil se nevzdal. Dřel a věřil. Dlouhé měsíce byl mimo, ale v průběhu loňského kalendářního roku se naplno vrátil.

A teď? V aktuální sezoně patří do základní sestavy Slavie. Ve třiatřiceti je zase lídrem a plný energie a emocí. Při některých absencích na něj reprezentační trenér Ivan Hašek ukázal a rovnou ho poslal do základní sestavy.

„Asi to nedokážu ani popsat. Před rokem jsem chtěl končit fotbalovou kariéru, někteří lidé mi nevěřili. Ale ukázal jsem, že mám srdce a jsem bojovník. Vrátil jsem se a jsem velice šťastný,“ líčil Bořil. „Soustředil jsem se na sebe, na to, abych hrál v klubu. To se mi dosud daří, ale pozvánka do reprezentace je zase o level výš,“ dodal.

Nastoupil na levém kraji čtyřčlenné obranné linie. Dozadu byl spolehlivý, často podporoval útok a ocital se hodně vysoko. „Cítil jsem se velice dobře. Nemyslel jsem na to, čím jsem si prošel. Chtěl jsem pomoct týmu, což se mi podařilo. Užil jsem si to se vším všudy,“ podotkl Bořil.

Ve Slavii kmitá spíš jako jeden ze tří stoperů. „Ve Slavii musí i třetí stoper útočit, takže je mi jedno, kde hraju, stejně se dostávám dopředu,“ přemítal nad svou rolí.

Ivan Hašek po vítězství nad Albánií velebil Bořila. Má náturu bojovníka, přál bych mu, aby si zahrál na MSVideo: Sport.cz

Nicméně rozestavení 4-2-3-1 podle něj reprezentaci sedlo. „Myslím, že nám hodně pomáhal třetí středový záložník. Laci hrál takovou falešnou desítku, Červ se na něj přilepil a nic přes něj nešlo. Naši dva stopeři měli jednoho útočníka a s ním si poradili,“ popisoval Bořil.

Výkon celého mužstva ho potěšil, Češi přehrávali Albánce velikou část zápasu. Byli výrazně lepší. „Hráli kluci, co mají formu a v klubech nastupují. Sem to přenesli. Fanoušci nás podporovali. Buďme rádi za vítězství,“ zmínil obránce Slavie.

Pro následující utkání s Ukrajinou už bude k dispozici Ladislav Krejčí, který stál kvůli karetnímu trestu. Co šance pro Bořila? A jak to s ním bude v reprezentaci dál, až budou fit Matěj Ryneš, Jaroslav Zelený, David Zima nebo David Jurásek?

„Každý chce reprezentovat. Ano, někdy se nedaří, prohraje se. Ale jsme tu od toho, abychom podávali dobré výkony a vyhrávali. Teď jsme se nastartovali a doufám, že to bude pokračovat,“ prohlásil Bořil.

„Na Honzu hrála světová kvalita, ale on zápas skvěle zvládl. Má náturu bojovníka. Je příkladem, že se člověk nemá nikdy vzdávat. Přál bych mu, aby si zahrál na mistrovství světa,“ řekl o něm kouč Hašek.