Hlavní obsah

Upřednostnit zásluhy, nebo mládí. Čech o Euru i ženském fotbale, který ho vtáhl

Aktualizováno

Zase se častěji vyskytuje na fotbalovém hřišti. Nepokouší se o obnovu fenomenální kariéry, ale vypomáhá s tréninky v menším londýnském klubu, za který hraje jeho šestnáctiletá dcera Adéla. „Naštěstí nechytá,“ oddechne si Petr Čech.

Rozhovor s Petrem Čechem o hokejovém šampionátu Video: Sport.cz

Článek

Rozhovor pro Sport.cz vznikl, protože legendárního brankáře vtáhl ženský fotbal. Udržuje si v něm i slušný rozhled. Moc dobře ví, že české reprezentantky v pátek od 18.30 v pražském Edenu hrají důležitý kvalifikační zápas proti Belgii o mistrovství Evropy.

Byl by ale hřích se neotázat na chlapské Euro. Turnaj začíná za 16 dní a v úterý na něj reprezentační trenér Ivan Hašek oznámil nominaci.

Jak se vám výběr zamlouvá, Petře?

Trenéři měli čas přemýšlet a vybrat hráče, o kterých si myslí, že mají nejlepší formu. Je samozřejmé, že Euro je specifický turnaj. Na to se musí brát trochu ohledy. Myslím, že je to stejné jako s nominací pro hokejový šampionát, kde vzniklo spoustu debat.

Myslíte? Nemám pocit, že trenér Hašek vybíral z přehršle adeptů a někoho skandálně opomněl.

Širší kostra byla jasná. Několik hráčů je vyrovnaných, což dává možnost výběru. Pro trenéra je důležité hledisko, že nejde o žádnou dlouhodobou soutěž. Záleží, jak si tým sedne. Člověk při turnaji docela dlouhou dobu tráví dohromady, což je důležitý aspekt. Jestli se budeme bavit o jednom jiném jméně, je druhotné.

A vám ve výběru někdo chybí?

Zase tolik otazníků v nominaci nebylo. Můžeme se bavit, jestli jeden z gólmanů neměl být Tomáš Vaclík, který by si to zasloužil. Za to, co pro národní tým udělal. I za to, že poslední měsíce pomohl Albacete k záchraně ve druhé španělské lize. Rozchytaný by byl.

Kluky z Belmonda všichni podrželi, říká Ivan Hašek o nominaci Coufala a Kuchty na EuroVideo: Sport.cz

Ale?

Na druhou stranu první polovinu sezony nehrál a je taky příležitost vzít Vítka Jaroše, který může sbírat zkušenosti. Kromě něj i Matěj Kovář vyhrál ve své zemi double, Jindra Staněk se zase stal nejlepším gólmanem české ligy. Můžeme o tom debatovat stejně, jako kolik mělo hrát na hokejovém šampionátu kluků z NHL nebo těch, kteří dobře odehráli Euro Hockey Tour. Ve finále vybírají trenéři a až pak se hodnotí výběr podle úspěchu.

A dostaví se při síle současného českého fotbalu?

Ve skupině je jeden favorit, což jsou Portugalci. Zbývající tři týmy jsou vyrovnané a hratelné. Proti Gruzii a Turecku bude rozhodovat forma a štěstí. A pozor, i Portugalsku stárne tým. Sice patří mezi spolufavority, ale pro jeho stálice to může být poslední turnaj. Uvidí se po úvodním zápase. Kdyby se s Portugalskem uhrál nějaký bod nebo dobrý výkon, tým by to mohlo naladit.

Ze 24 týmů jde dál šestnáctka. Líbí se vám současný systém Eura?

Dává šanci týmům, že se jim nemusí povést jeden zápas ve skupině. Na dřívějších mistrovstvích Evropy se stalo, že člověk prohrál a za určité konstelace to byla konečná. I čtyři body někdy pro postup bývaly nedostačující. Hodně záleží na okolnostech. Teď je ošidné, že při delším play off není nouze o překvapení. Někdo zvítězí ve skupině, ale v osmifinále nastoupí proti třetímu z jiné skupiny, který nemá vůbec co ztratit. Proti takovým týmům se blbě hraje.

Češi se chystají na Euro, Češky se o postup na něj snaží. Jak by to ženskému fotbalu v tuzemsku pomohlo?

Bylo by to skvělé, protože holky už byly blízko. Prohrály v baráži a pořád se přibližují. Věřím, že se jim to tentokrát podaří. Byl by to impuls pro ženský fotbal. Dobře víme, jak jsou Eura a další velké turnaje důležité pro nábor fanoušků a malých dětí. Když vidí atmosféru a stadiony, spousta z nich na to kouká a může je to nadchnout.

Máte vysvětlení, proč byl a u spousty lidí, i dál je, ženský fotbal přehlížený?

Je to o nastavení člověka, co očekává od zápasů. Chybou je, když se snaží porovnávat mužský a ženský fotbal. Člověk by měl sledovat ženský fotbal, co se týče kvality, taktiky nebo techniky, v rámci dvou ženských týmů. Ženský fotbal za posledních deset let šel ohromně nahoru. Kvalita jednotlivých hráček, týmů i soutěží stoupá. Anglická liga, německá, italská nebo španělská. Proplétají se jimi lepší hráčky a na posledních mistrovstvích Evropy nebo světa byla skvělá atmosféra i výborné výkony.

Vysvětlíte, jak se zrodil váš zájem o ženskou kopanou?

Obě mé děti hrají fotbal. Zrovna dcera hraje Junior Premier League. Má 16 let, ale hraje v soutěži do 18 let. Soutěží s akademiemi Fulhamu, Millwallu nebo Crystal Palace.

Rozumím. V Anglii zblízka pozorujete rozvoj ženského fotbalu. Co za ním vězí?

Je to podporou. Anglické kluby si začaly uvědomovat důležitost ženského týmu. Hodně se to změnilo, jaké jim kluby vytvořily podmínky. Hráčky mají vysoce profesionální zázemí, proto se objevuje kvalita a růst. To akcelerovalo i celé soutěže a zájem o ně. Stále víc se díky divákům objevují ženy v televizi. Jsou to spojené nádoby a hodně to pomáhá růstu ženského fotbalu.

Lze to přenést i do Česka?

Sparta nebo Slavie to v českých podmínkách dobře zkouší. Ženské zápasy umisťují na velké stadiony a je to jedna z cest, jak to dělat lépe. Čím víc se přidá týmů, tím poroste česká liga a může se přibližovat zahraničí.

Jen o tom to ale není, ne?

V Anglii se povedl velký pokrok v tom, že není rozdíl, zda trénujete žáky, nebo žákyně. Jako trenéra vás ocení hlavně za to, že to děláte dobře, a můžete postupovat v rámci akademií výš. S kvalitnějšími trenéry roste kvalita tréninků i výchovy hráček. Rychleji se zlepšují, pyramida se buduje odspodu. Pro každý sport jsou trenéři mládeže důležití, i když je znát, že jich je i v Anglii stále někde nedostatek.

Předpokládám, že to byl i váš důvod, proč se zapojujete do tréninků.

V mladších kategoriích to není tolik o podmínkách, ale o lidech a pomoci. Mám nějaké zkušenosti z profesionálního fotbalu, snažím se pomáhat s trénováním týmu i trénováním brankářek. Klíčem je hlavně mít lidi, kteří tomu obětují čas.

Je možné, že jednou i díky vám z vaší dcery vyroste reprezentantka? Geny i český pas má.

Nejdůležitější v jejím věku je, že ji to baví. Hraje v záloze nebo obraně a musím říct, že hodně běhá, což je její výhoda. Děti můžu podporovat, odvezu je na každý trénink, ale pak už je na nich, jakou mají chuť trénovat a zlepšovat se. Uvidíme, jak se jí to podaří. Pokud jí ale současný drajv vydrží, určitou šanci má.

Kvalifikace o Euro

České fotbalové reprezentantky odehrají v následujících dnech dva zápasy proti Belgii – první v pátek 31. května od 18:30 v pražském Edenu, v úterý 4. června pak na stadionu v belgickém Sint-Truidenu.

Vstupenky na domácí zápas proti Belgii v pražském Edenu jsou v prodeji v síti Ticketportalorganizované skupiny mohou žádat o vstupenky zdarma. Dvě hodiny před výkopem začne před stadionem program zápasové fanzóny. Zápas bude přímým přenosem vysílat sportovní stanice ČT sport.