Hlavní obsah

Uhrin o národním týmu: Tragédie, vůbec jsme se nepoučili

Zíral asi jako všichni ostatní. „Byla to tragédie, ten zápas by vydal na knížku,“ říká v hodnocení pro Sport.cz zkušený trenér Dušan Uhrin mladší po otřesném vystoupení českého národního týmu v Gruzii v rámci fotbalové Ligy národů. Češi odjeli s debaklem 1:4.

Foto: Irakli Gedenidze, Reuters

Ladislav Krejčí (v bílém č. 7) stojí vedle kapitána Tomáše Součka (vpravo) po debaklu v Gruzii.

Článek

Jaký je váš celkový dojem?

Nemám slov. Vůbec jsme se nepoučili ze vzájemného utkání z Eura, sobotní zápas měl stejný průběh. Jenže teď jsme hráli na jejich stadionu a Gruzínci mají větší sílu dopředu a lepší ofenzivní hráče než my, tak to prostě je. Předčili nás v individuálních činnostech, v rychlosti, ve všem. Navíc jejich hráči hrají pravidelně v kvalitních soutěžích a my postavili hráče, kteří nehrají a sedí.

Byla nerozehranost některých českých hráčů hlavním problémem? Třeba Ladislava Krejčího, Patrika Schicka, Tomáše Čvančary nebo Ondřeje Lingra.

Je to jednoduché: kdo nehraje v klubu, neměl by hrát za nároďák. Krejčí mohl za dva góly, udělal penaltu, při třetí brance nechal hráče za sebou. To jsou strašné hrubky. Obrana byla ale špatná.

Nepůsobila vůbec pevně, že?

Zima přece nenastupuje ve Slavii jako pravý stoper, teď hrál tragicky. Měl hrát jinde, Krejčí vůbec. Je tu přece Vitík, který má ve Spartě formu. Ano, sice udělal penaltu proti Malmö, ale celkově mi přišel v pohárech v obranné fázi jako nejlepší sparťan. Nevím, proč hrál Krejčí. Celkově nastoupilo sedm defenzivních hráčů a ještě se zranil Ryneš.

Co vám vadilo dál?

Schick je nejlepší český střelec, ale on nedostal kromě jednoho centru přihrávku, kterou by mohl zúročit. Pořád jsme hráli do plných a nepoučili jsme se. Měli jsme závary po standardních situacích nebo autech, pořád jsme centrovali míče do vápna, Gruzínci na to ale byli připravení. Tlačili jsme je, ale nezajišťovali jsme obrannou fázi při rychlém protiútoku.

Což končilo pohromou.

Propadli jsme jak při přechodu Gruzínců, tak v pokutovém území, kde vládl totální chaos. Třeba při čtvrtém gólu tam všichni jenom stáli. Když vidíme, že to nefunguje, tak proč nezměníme taktiku, abychom hráli na brejky my? A dopředu nemůžeme nic vymyslet, když nemáme kreativní hráče.

Nevidíte opravdu nikoho?

Naše týmy sice postoupily v pohárech, ale ve Spartě hrají primárně cizinci, ve Slavii nastupuje uprostřed zálohy taky cizinec, Oscar Dorley, který je výborný. Ale zpátky k reprezentaci: nechápu, proč nehrál Šulc a naopak Lingr celý druhý poločas. Vždyť Lingr v klubu vůbec nenastupuje, naopak Šulc je jeden z nejlepších hráčů Plzně a je zvyklý na těžká utkání. Vím, že proti Portugalsku na Euru nehrál moc dobře, ale je živý, rozhýbal by hru.

Může se tým za tři dny po takovém výbuchu dát dohromady? V úterý hraje proti Ukrajině.

Doufám, že se probereme. Myslím, že Ukrajina není tak silná a dá se porazit. Musí se něco změnit, obranu je potřeba přeskládat. V ní byl obrovský chaos, Zima lítal pořád někde uprostřed.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Dušan Uhrin

Co dál?

Nemůžou nastupovat hráči, kteří v klubech sedí. My vlastně čekáme, jak budou hrát. Nevíme to. Dopředu musí přijít živější hráči. Nevidím je na tréninku, nechci dělat chytrého, ale byli jsme ve všech činnostech pomalejší. Musíme hrát asi jinak než do zavřené obrany, je potřeba vymyslet jinou taktiku a hrát rychleji dopředu. Schickovi nikdo nic nepřipraví, asi nemůže hrát vepředu s Čvančarou.

Jste optimista pro utkání s Ukrajinou?

Nechci mluvit o sobě, ale tým musí najít klíč, aby to bylo lepší. Tohle bylo hodně špatné. Nám se tyhle výpadky bohužel stávají v poslední době často. Připadá mi, že pořád něco hledáme.

Ještě se zeptám z druhé strany. Působil jste v Gruzii, znáte tamní prostředí. Jak si země teď užívá takové vítězství?

Věřím, že je tam binec a celá země tím žije. Myslím, že ještě teď (v neděli dopoledne - pozn. aut.) mají všude otevřeno. Gruzínci za to umí vzít. A mají kde slavit. Hráče teď nosí na rukou.