Hlavní obsah

Skoro nevyndal ruku z kapsičky. Rozhodčí je terčem kritiky i v Turecku

Kromě samotného výsledku a vítězství Turecka nad Českem 2:1 se po středeční bitvě na fotbalovém Euru hojně skloňuje jméno rumunského sudího Istvána Kovácse. Kvůli jeho chování i některým výrokům. Kritiku si neodpustili ani v Turecku, a to zejména kvůli údajně špatně uznanému gólu kapitána Tomáše Součka i velkému množství udělených karet.

Sestřih utkání Česko - TureckoVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

„Při inkasované brance tam byl faul. Náš gólman chytá míč oběma rukama, ale došlo k jasnému kontaktu. I přes rozhodčího jsme dokázali vyhrát,“ prohlásil po utkání obránce Mert Müldür. Údajným faulem myslel souboj Tomáše Chorého s gólmanem Mertem Günokem.

Kovács situaci ještě řešil s videorozhodčím, trefu ale uznal. Rozdílně k tomu přistupuje web fanatik.com.tr. „Před Součkovým zásahem se jednalo o faul,“ píše ve svém reportu o utkání s titulkem „Kontroverzní gól Česka“. Novinář Deniz Coban ale zmiňuje, že si porušení pravidel nevšiml.

A stejně tak Murat Fevzi Tanirli z deníku Hürriyet. „Za předpokladu, že by sudí neviděl zjevný faul, by nezasáhl VAR? Na turnaji tak vysoké úrovně, před zraky milionů diváků? Zkrátka a dobře, při gólu Česka k žádnému porušení pravidel nedošlo,“ píše ve svém blogu.

Jiné už to ale je s komplexním hodnocením rumunského arbitra. Připomeňme, že například Tomáš Souček označil sudího za namyšleného. Mluvil o tom, aniž by chtěl prohru házet jen na muže s píšťalkou, že některá rozhodnutí nebyla fér.

Možná překvapivě to tak vidí i druhá strana. „Rozhodčí předvedl jeden z nejhorších výkonů na turnaji. Občas ztratil nad utkáním kontrolu, jeho ruka skoro nevylezla z náprsní kapsičky. Po tomto zápase pravděpodobně odjede z turnaje domů,“ komentuje Coban. Dodává, že dvě žluté karty pro Antonína Baráka byly uděleny správně, a připouští, že křídelník Kenan Yildiz rozhodně nebyl v první půli daleko od toho, aby rovněž putoval předčasně do sprch. „To bylo naše štěstí.“

„Kovács častým udělováním karet dával najevo, že nebude nic tolerovat. V tomto ohledu byl příliš přísný. Trochu se to lišilo od nastaveného metru dalších rozhodčích na turnaji. Místo zdravého rozumu a klidného přístupu dal přednost autoritativnímu řízení. Respektuji jeho styl a těžko o nějaké kartě mohu říct, že byla stoprocentně špatně udělena. Ale nesouhlasím s celkovým pojetím zápasu,“ popisuje Tanirli.

Nechci, aby se psalo, že si stěžujeme na rozhodčí a vypadli jsme kvůli nim. Problém byl jinde, hodnotí Ivan HašekVideo: Sport.cz

Dále si rýpnul i do Baráka. „Je zarážející, že dva evidentní zákroky za žlutou kartu, které by neudělal ani amatérský fotbalista, se vešly do prvních 20 minut zápasu,“ zmínil.

Podle Cobana zkrátka Kovács chyboval často a na obě strany. A zmíněný mariáš? Celkem padlo 18 žlutých karet, z toho plynoucí vyloučení Baráka a červenou viděl také v závěrečné hromadné potyčce útočník Tomáš Chorý. To je podle statistiků nejvíce v historii jednoho duelu na Euru.

„Rozhodčího budu kritizovat za situaci po konečném hvizdu. Vběhnout doprostřed chaosu se zdviženou kartou ve vzduchu není chování rozhodčího na této úrovni. Pokud do té doby rozhodoval s velmi přísnou až autoritářskou mentalitou, na konci sklouzl ke stylu ‚prásk, prásk‘. Neodpovídá to jeho profilu,“ shrnul Tanirli.

„V zápase, který skončil jasným výsledkem, není místo mluvit o rozhodčím. Chyboval v některých momentech na obě strany, někdy pískal velmi jemné fauly. Tato rozhodnutí však neměla na průběh zápasu vliv,“ tvrdí Coban.

Zda si rumunský arbitr na Euru ještě zapíská, zatím není jasné. Co naopak víme, že český tým skončil ve skupině na posledním čtvrtém místě za Portugalskem, právě Tureckem a Gruzií, s níž uhrál jediný bod za remízu 1:1.

Oznámkujte působení českého týmu na Euru. (hodnoťte jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)
1
1,8 %
2
1,6 %
3
9,5 %
4
21,8 %
5
65,3 %
Celkem hlasovalo 48612 čtenářů.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.