Hlavní obsah

Tristní výsledek, od Kinského jsem čekal víc, hodnotil Suchopárek ostudný výkon Lvíčat

Výkon ho zklamal, malou náplastí je stále žijící naděje na postup na Euro díky výsledkům ostatních soupeřů. Trenér české fotbalové reprezentace do 21 let Jan Suchopárek ale nemohl být s předvedenou hrou svých svěřenců ve Vejle absolutně spokojený. Po odvrácené blamáži v Litvě prohrála Lvíčata s favorizovanými Dány 0:5. „Čekali jsme, že tento sraz dopadne daleko lépe,“ mrzelo kouče jednadvacítky.

Foto: FAČR/Martin Gregor

Česká fotbalová reprezentace do 21 let drtivě prohrála v Dánsku 0:5.

Článek

Co říkáte k výkonu vašich svěřenců proti Dánsku?

Prohráli jsme 0:5 s týmem, který patří k nejlepším v Evropě. Nemůžeme se na to ale vymlouvat. Mrzí nás první poločas, ve kterém jsme Dánům byli vyrovnaným soupeřem, nehráli jsme špatně. Řešili jsme dobře přechodovou fázi. Dostávali jsme se do nebezpečných příležitostí, ale bohužel jsme je nevyřešili. Nezvládli jsme začátek druhé půle, což rozhodlo. Pak už někteří hráči nevěřili, že bychom mohli výsledek korigovat. Soupeř oživil hru střídáním a ukázal nám své nesporné kvality.

Co to pro vás znamená pro další vývoj kvalifikace?

Strašně jsme si to zkomplikovali, výsledek je opravdu tristní. Určité věci si vyhodnotíme během týdne. Hraje nám do karet výsledek Islanďanů, kteří prohráli s Walesem. Naši hráči jsou samozřejmě skleslí, ale informaci dostali. Ještě díky tomu relativně žijeme, ale čekali jsme, že sraz dopadne daleko lépe. Už střetnutí s Litvou nebylo dobré. Budeme se rozhodně bavit o tom, jak to bude v dalším průběhu kvalifikace.

Nálada sportovní veřejnosti není dobrá a rozhodně se nezlepší ani po výkonu vašeho týmu v Dánsku. Jste připraven na kritiku?

My se na nic nevymlouváme, je toho spoustu špatného. Přešlapujeme na místě a svým způsobem jsme naivní. Branky pramenily z kvality soupeře. První gól padl po těžkém voleji, druhý z tečované střely a třetí z rozehrávky, kdy uteče brankáři míč v prostoru, kde bychom to měli mít ve své moci. Bohužel se tohle nestane soupeři, a když ano, my to nepotrestáme. Islanďané takové situace proti Dánsku dokázali trestat, my ne. I kvůli tomu jsme prohráli 0:5, což je obrovský rozdíl.

Jak tedy vidíte vaše šance na postup na Euro?

Určitá šance stále je. Ať už to bude jakkoliv, mužstvo má na to, aby vyhrálo ve Walesu a přešlo na Euro případně přes baráž.

Vzhledem k tomu, že šance na postup stále je, budete stát o některé hráče z A týmu, kteří stále spadají pod reprezentaci do jednadvaceti let?

Áčko také musí udělat maximum pro postup. Vždy situaci konzultujeme s trenéry a dál v tom budeme pokračovat.

Na reprezentačním srazu chyběl Daniel Fila. Je naděje, že by vám mohl pomoct v dalším průběhu kvalifikace?

Dan nemohl jet kvůli zranění. Rozhodně jsme se ho v průběhu srazu neptali, zda už je zdravý.

Trefil jste podle vás sestavu?

Po bitvě je každý generál. Hráli jsme v první půli velmi dobře, byli jsme odvážní. Měli jsme několik zisků v dobrých prostorech a soupeře jsme přehrávali, byť se jedná o hráče, kteří hrají ve velkoklubech. Bylo to o tom, kdo dá první branku. Samotná sestava vyplynula ze somatotypu hráčů, kteří se podle nás hodili k tomuto zápasu. Po obdržení branek ve druhé půli jsme sáhli ke střídání fotbalistů, kteří by to mohli zdramatizovat. Bohužel se nestalo.

Po prvním poločase šel dolů Adam Karabec. Co stálo za jeho vystřídáním?

Dali jsme ho dohromady po menším zranění. Podal dobrý výkon, ale určitě byl na něm vidět pohybový deficit, i kvůli tomu, že se obával, aby se mu něco nestalo. Konzultovali jsme to s ním a rozhodli jsme se ho vystřídat. Byly momenty, kdy ta jeho levá noha, která ho trápila, nebyla příliš dobře využívaná. Slibovali jsme si od nasazení Toma Slončíka více přímočarosti, ale okamžitě jsme inkasovali tři góly a projevilo se to na určité rezignovanosti hráčů.

V bráně inkasoval pět branek Antonín Kinský a podepsal se také faulem pod penaltu. Přišel vám jeho zákrok zbytečný?

Měl jsem to hodně přes hřiště, ale jít do skluzu takovým způsobem je nesmysl. Byla to až z jeho strany panika. Musím se přiznat, že jsem od Tondy čekal trochu víc. Bohužel se to celkově nesešlo. Gólmani ale jednou chybují a v dalším zápase jsou nejlepší na hřišti, tak to je.

Kvůli zranění chybí i Christope Kabongo. Pociťujete absenci konkurence v útoku?

Nejde tak o konkurenci, ale spíše o kvalitu hráčů. Když nejsou, musíte pracovat s těmi, kteří zrovna jsou. Máme tady kluky, kteří stabilně a dobře hrají v Česku, ale bylo vidět, že na mezinárodní úrovni to je něco jiného. Nezbývá nic jiného než se snažit z nich dostat maximum a dobrou kvalitu. I v tréninku vidíme, že to není ideální. Na všem ale pracujeme.