Hlavní obsah

Suchopárek našel i přes výhru výhrady: Někteří hráči byli až překvapeni z rychlosti a důrazu

Jakákoliv ztráta by znamenala konec nadějí. Česká fotbalová jednadvacítka si ale výhrou 2:1 ve Walesu udržela šanci na postup na Euro, které v příštím roce uspořádá Slovensko. Trenér Jan Suchopárek je s výsledkem spokojený hlavně z toho důvodu, že Lvíčata mají teď vše ve svých rukách. Výkon mužstva se mu ale opět příliš nezamlouval.

Foto: Profimedia.cz

Trenér fotbalové jednadvacítky Jan Suchopárek

Článek

Spadl vám tak trochu kámen ze srdce?

Musíme udělat dva kroky a poslední bývá nejtěžší. Musíme být obezřetní a do úterního utkání jít s tím, že kvalita je na naší straně. Bez nasazení a srdce to nepůjde. Některé pasáže s Walesem nebyly dobré a musíme se jim vyvarovat.

Jak to myslíte?

Do zápasu jsme vstoupili špatně a byli jsme rádi, že soupeř nedal ze dvou velkých šancí gól. Byli jsme velice pasivní a neměli jsme odražené míče. Někteří hráči byli až překvapeni rychlostí, důrazem a soubojovostí Walesu, i když jsme si to před výkopem připomínali. Když jsme se dostali k míči, hned jsme o něj přišli. Někdy od 15. nebo 20. minuty se hra uklidnila. Zjistili jsme, že rychlým posouváním míče, kombinací nebo balony za obranu dokážeme být nebezpeční.

Ani druhá půle ale nebyla nijak povedená, viďte?

Vstup do ní se nám opět nepovedl, i když jsme v té době vstřelili nakonec rozhodující branku. Myslím, že mužstvo dokáže daleko víc. Po přestávce jsme jen bránili. Hra se trochu zlepšila příchodem Matěje Šína, který byl silný na míči. Měli jsme kombinační náznaky, jenže většinou jsme je nedotáhli. Tedy až na průnik Kryštofa Daňka, to byla jedna z mála našich akcí. Soustředili jsme se na obranu, což se nám celkem dařilo.

Jak se vám líbili debutanti či nováčci Matěj Hadaš nebo Jaroslav Harušťák?

Odehráli své první utkání a skvěle směrem dozadu i dopředu. Ukázali oprávněnost své nominace a jsem za ně rád. Také Šín předvedl dobrou kvalitu, ale prostě jsme celkově nepředvedli výkon, na který snad celou kvalifikaci čekáme. Chceme udržet kvalitní hru delší dobu. Máme slušné pasáže, ale pak velmi pasivní místa se ztrátami, kdy se dostáváme pod tlak.

Platí to i o závěru zápasu ve Walesu?

Přesně. Soupeř dokázal opět v nastavení snížit. Myslím ale, že jsme konec relativně dobře dohráli, byť domácí měli ještě jeden zbytečný trestný kop.

Takže ve vás převládají rozporuplné pocity? Stačí Litvu porazit a máte jistotu minimálně baráže.

Splnili jsme to, co jsme chtěli. Hrajeme o postup až do posledního utkání. Jsme šťastní a těšíme se do Hradce Králové. Doufám, že i diváci na nás. Snad dotáhneme cestu, kterou jsme nezačali dobře. Musíme být obezřetní, Litva je nevyzpytatelný soupeř. Sice poslední, ale vyhrála na Islandu. Důležité je, že všechno máme ve svých rukou. Měli jsme připravené motivační věci, které jsme ani nepoužili. Cítili jsme, že tým je dobře nastavený, kluci jsou odhodlaní. Začátkem kvalifikace jsme soupeřům pomáhali my, teď je tomu naopak.

Překvapilo vás, že Wales měl jen šest náhradníků a žádného gólmana?

Ve fotbale se stávají různé věci. Ani jsme to hráčům neříkali, i když jsme o situaci věděli. Nemyslím, že by to nějak utkání ovlivnilo. Chyběli jim i někteří hráči v poli, kteří byli přesunuti do áčka. Tým byl oslabený, na druhou stranu musím ocenit práci trenérů i hráčů Walesu. Klobouk dolů, jak si vedli, byli pořád nebezpeční.