Hlavní obsah

Rána pro Slavii. Staňka čeká dlouhá pauza. Vrátím se silnější, vzkazuje

Aktualizováno

Výsledky magnetické rezonance opařily Eden. Brankář Slavie Jindřich Staněk, který si na Euru v utkání Česka proti Turecku (1:2) poranil rameno, musí na operaci a od fotbalu si na několik měsíců vynuceně odpočine. Slavia o tom informovala na svém webu.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Zraněný Jindřich Staněk opouští hrací plochu.

Článek

Vytáhl naprosto skvostný zákrok, jenže si u toho ublížil. A navíc stejně inkasoval. Staněk ve středečním duelu s Turky tygřím skokem vyrazil střelu Kenana Yildize z bezprostřední blízkosti, jenže hned po dopadu na zem bylo jasné, že je zle. Z dohrané akce skóroval Hakan Calhanoglu, český gólman se schoulil na zem a držel si rameno. Na place jej nahradil Matěj Kovář, Staněk zbytek utkání dokoukal z lavičky.

Den po něm absolvoval magnetickou rezonanci v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Výsledky vyšetření jsou nepříjemné. Slavia informovala, že Staněk má luxaci pravého ramenního kloubu a poškozené vazy. Až splaskne otok, podstoupí v nejbližších dnech slávistická jednička operaci. Rekonvalescence by měla podle klubového lékaře Petra Krejčího mladšího zabrat tři až čtyři měsíce.

„Hned po dopadu na trávník jsem cítil, že to bude špatné, pravá ruka byla skoro bezvládná. Jsem smutný ze spousty věcí. Ze svého zranění, z toho, že jsem musel střídat, nezabránil té dorážce. A zejména z našeho konečného umístění na Euru. Ničeho ale nelituji, reprezentovat pro mě vždycky bylo a je velkou ctí,“ uvedl Staněk.

„Chci chytat, vítězit, za každou cenu vždy a na jakémkoliv jevišti. Ve Slavii, v nároďáku. Vrátím se silnější, s tímto typem zranění už vlastní zkušenost mám. Vím, jak postupovat. Děkuju všem za podporu,“ dodal reprezentační gólman.

Osmadvacetiletého brankáře rameno netrápí poprvé. Ozvalo se i před šesti lety, když ještě chytal v Českých Budějovicích. Potíže se mu občas nevyhnuly ani v Plzni, kde před zimním přestupem do Slavie působil. Staněk podle zdrojů Sport.cz leckdy chytal přes bolest, lékařský tým jej držel v kondici všemi možnými prostředky, jelikož na výkony brankářského čaroděje Viktoria spoléhala. Nejnovější problém je ale o dost vážnějšího charakteru.

Slavia tak musí vyřešit, jak na Staňkovu absenci reagovat. Nabízí se následující scénáře. Buď si roli jedničky opět střihne ostřílený Aleš Mandous, který za sešívané už odchytal řadu těžkých zápasů. Nebo vsadí realizační tým okolo Jindřicha Trpišovského na mládí. 21letý Antonín Kinský se po hostovačce v Pardubicích zapojil do přípravy se Slavií. Smlouvu, již má platnou do června 2025, ale v Edenu neprodloužil. Přes Staňka neviděl příliš možností, jak se dostat do sestavy.

Pokud Kinský dostane čuchnout a šanci chytí za pačesy, možná své původní rozhodnutí přehodnotí.

„Máme řadu řešení z vlastních zdrojů jako Aleš Mandous nebo Ondřej Kolář, kteří mají evropské zkušenosti, a Tondu Kinského, který se vrátil z hostování. Tihle kluci se podělí o to, aby nahradili Jindru během jeho rekonvalescence,“ přemítal slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

„Jindrovi přeju především brzké uzdravení, na evropském šampionátu předváděl skvělé výkony. Pro nás je to obrovská ztráta,“ ví kouč sešívaných.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.