Hlavní obsah

Souček našel parťáka. Může z něj být velký fotbalista, říká Řepka o Červovi

Odehrál tři poslední zápasy národního týmu v základní sestavě. Lukáš Červ si vydobývá místo ve středu pole české reprezentace vedle kapitána Tomáše Součka. Jeho pozice v mužstvu po posledním srazu výrazně zesílila, nejen kvůli krásné brance při remíze 1:1 s Ukrajinou. „Hrál výborně stejně jako celá záložní řada,“ chválí plzeňského fotbalistu bývalý reprezentační stoper Tomáš Řepka v pořadu Přímák na Sport.cz.

Červ má potenciál na top ligu. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Článek

Souček je jasná stálice, lídr. Sestava reprezentace bez něj je momentálně nemyslitelná. Ale vedle něj se hráči točili. V posledních třech zápasech však kouči Ivanu Haškovi vykrystalizovala středová trojice ve složení Souček - Červ - Pavel Šulc. A šlape.

„I Tomáš Souček říkal, že je rád, že má kolem sebe hráče, kteří jsou silní na balonu, běhají a jsou všude. Je výhoda, že (Červ a Šulc - pozn. red.) mají návyky z klubu, dokážou to přenést do národního týmu. Je to paráda,“ vyzdvihuje Řepka přínos dvojice dravých borců z Plzně.

„Všichni jsou typově odlišní. Tomáš je takový jejich táta. Ukazuje jim a říká, kdy je potřeba soupeře zdvojit. Ve druhé půli s Ukrajinou bylo vidět, jak je řídil. Tomáš je trochu zataženější, oni jsou před ním jako taková tykadélka. Proto jim to sedí,“ pokračuje bývalý kapitán Sparty.

Jeho pocit potvrzují i Součkova slova. „Myslím, že máme střed pod kontrolou, mohli bychom růst spolu,“ zmiňuje kapitán Haškova souboru.

Červ se do národního týmu poprvé dostal před kempem na letošní Euro, na šampionát odjel, a ačkoliv na něm neodehrál ani minutu, v mužstvu setrval. V Plzni nastupuje stabilně, pro národní mužstvo se stává důležitým.

Poslední tři zápasy jsme dobře nastřelili, chceme to českým fanouškům vrátit, říká kapitán Tomáš SoučekVideo: Sport.cz

Proti Ukrajině se pěkně trefil, svou branku navíc divoce oslavil. „To bylo úžasné. Myslím, že byl úplně v transu. A gól byl taky krásný,“ usmívá se Řepka.

Červ je ve třiadvaceti ve fotbalovém rozpuku. V Plzni působí od zimy, poslala ho tam Slavia coby součást náhrady za brankáře Jindřicha Staňka. Dává o sobě vědět, takže interes ze zahraničí by byl logický.

„Když mu to takhle půjde a neusne na vavřínech, tak má na to, aby se dostal do Evropy. Je takovým nechutným záložníčkem, který je všude. Je vepředu, vzadu, najednou se ztratí, nevíte, kde je, a pak někde vyplave. Je to pracant, poctivý kluk, který má dobrou střelu, nebojí se jeden na jednoho a je rychlý. Má všechny předpoklady pro to, aby z něj byl velký fotbalista. Za pár let ho třeba uvidíme v nějaké top lize,“ míní Řepka.