Hlavní obsah

Jsem pořád kluk z vesnice, reprezentace je splněný sen, rozplývá se Ryneš

Poprvé do české fotbalové reprezentace nakoukne obránce pražské sparty Matěj Ryneš. Pro 23letého halfbeka je to raketový měsíc, který zažívá. S klubem z Letné se dostal do hlavní fáze Ligy mistrů. V prvním reprezentačním cyklu v nové sezoně by se navíc mohl stát levým obráncem číslo jedna. „Šance je veliká. Když přijde, budu se snažit ji chytit za pačesy,“ říká Ryneš.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Matěj Ryneš se dočkal první nominace do reprezentace.

Článek

Jak jste se dozvěděl o první nominaci do reprezentace?

Trenér Hašek to zveřejnil v pátek a já to věděl od středy, kdy mi volal vedoucí týmu společně s trenérem. Jen zmínili, ať jsem připravený.

Jaká byla vaše první reakce?

Byl jsem samozřejmě překvapený. Jako pro každého hráče, je to pro mě obrovská čest tady být. Jsem šťastný.

Splnil jste si jeden z osobních cílů?

Už jako kluk jsem o tom snil, že se sem dostanu. Zřejmě každý fotbalista to má za cíl. Jsem rád, že jsem si to splnil. Dalším milníkem je odehrát zápas. To by bylo super.

Už pár dní jste s týmem. Jaká je zatím atmosféra?

Je to v pohodě. Mám výhodu, že hodně kluků znám.

Kdy poprvé jste si řekl, že byste se mohl do reprezentace podívat?

To není úplně otázka na mě. Vždy se snažím podávat co nejlepší výkony a od toho se odvíjí zbytek. Určitě k mé nominaci přispěla i nějaká zranění. Odehrál jsem se Spartou těžké zápasy v předkolech o Ligu mistrů, což mi také mohlo pomoct. Opakuji, jsem strašně rád, že jsem tady.

Trenér Hašek po nepovedeném Euru zveřejnil seznam hráčů, kteří byli mezi náhradníky pro šampionát. Bylo v něm i vaše jméno. Měl jste signály, že nominace byla blízko už tehdy?

Nějaké signály byly, že mám blízko k nominaci, ale popravdě jsem se snažil to nevnímat. Když jsem viděl konečný seznam hráčů, kteří se na Euro dostali, bral jsem to tak, jak to je.

I přesto, necítil jste zklamání?

Trochu ano, to nebudu lhát. Musel jsem to ale respektovat. Je to veliký turnaj, na který se totiž chce dostat každý. Spíše jsem se to snažil brát tak, že ještě musím udělat více práce, aby mi ta nominace vyšla.

Jak těžké je přepnout ze Sparty na reprezentaci?

Podle mě to není těžké. Jsou tady skvělý hráči. Stejně dobří nebo možná i lepší než ve Spartě. Stejně jako v klubu chceme vyhrát každé utkání. Moc změn tedy nevidím.

Spolu s Jaroslavem Zeleným jste jedinými ortodoxními levými obránci. Cítíte velkou šanci na první start v reprezentaci?

Šance je veliká si zahrát a budu se snažit ji chytit za pačesy. Doufám, že to vyjde.

Dostal jste nějakou speciální gratulaci?

Psalo mi dost lidí a všichni mi to moc přejí.

V reprezentaci jste se potkal s vaším bývalým parťákem Ladislavem Krejčím. Co on říkal na úspěch Sparty v Lize mistrů?

Prvně jsem rád, že jsme se tady mohli potkat. Hned po postupu do hlavní fáze Ligy mistrů nám psal do skupiny, že je moc rád za nás.

Jaký si pro vaši reprezentační kariéru dáváte cíl?

Už jsem to lehce zmiňoval. Je to dost podobné jako v klubu. Chtěl bych odehrát co nejvíce zápasů a samozřejmě vždy jdu vyhrát. Vše ale záleží na trenérovi, jak si to vyhodnotí a jestli mě do utkání nasadí.

Vaše kariéra nabrala poměrně raketový vzestup. Po úspěšném hostování v Hradci Králové jste se uchytil ve Spartě, vybojoval titul i pohár, dostal se do Ligy mistrů a následně i do reprezentace. Jak se vám to poslouchá?

Celý rok beru jako splněný sen. Jak už jste zmínil, zisk doublu a postup do Ligy mistrů je neuvěřitelný úspěch. To samé pozvánka do reprezentace. Je to opravdu super.

Jakou roli hrálo angažmá v Hradci?

Velkou. Neměl jsem žádné zkušenosti s ligou a tam jsem dostal šanci si to vyzkoušet. Odehrál jsem skoro všechny zápasy, když jsem nebyl zraněný. Hodně mi to prospělo a díky tomu jsem se mohl prosadit ve Spartě.

Změnil se za ten rok Matěj Ryneš?

Osobně moc ne. Jsem pořád stejný kluk z vesnice. Zvedl jsem se určitě fotbalově. Lépe zvládám taktické věci. Naučil jsem se lépe presovat i bránit. Vše se ale odvíjí od náročnosti zápasů. Člověk v Lize mistrů roste s každou odehranou minutou.

S čím vás vyprovázel trenér Friis?

Pogratuloval mi, popřál hodně zdaru a říkal, ať se hlavně nezraním. (smích)

Může pro vás být výhoda, že reprezentace stejně jako Sparta hraje na tři stopery?

Mohlo by mi to sedět. Jsem na to zvyklý z klubu. Nebude to tolik jiné, jako jinde.

Láká vás vzájemná konfrontace s gruzínskou hvězdou Chvičou Kvaracchelijou?

Je to výborný fotbalista. Hraje na druhé straně než já, což je pro mě dobře. Musíme se na něj připravit a udělat maximum, abychom vyhráli.

Už jsme to zmínili, že Jaroslav Zelený je spolu s vámi jediným ortodoxním levým obráncem. Je rivalita mezi vámi?

Děláme si z toho spíš srandu. Není to nějak, že bychom po sobě šli. Je to všechno v pohodě. Jedná se o zdravou konkurenci. (úsměv)