Hlavní obsah

Řepka radí, jak vyzrát na Chorého: Provokovat a šlápnout na palec

Jednička v útoku nároďáku. Fotbalový útočník Tomáš Chorý poprvé v kariéře zažívá, jak sladké je být důležitým členem A-týmu reprezentace. Na posledním srazu sestřelil dvěma góly Albánii (2:0), v základu byl i poté při remíze s Ukrajinou (1:1). Jak se dá takřka dvoumetrový čahoun bránit? „Receptem na habány vždycky bylo, že je třeba jim zápas znepříjemnit,“ radí Tomáš Řepka v pořadu Přímák.

Chorý je útočná jednička reprezentace. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Článek

Konkrétní podobu strategie nastínil bývalý stoper nároďáku záhy. „Stačí provokovat, popíchnout, zašeptat něco do ouška, šlápnout na palec. Oni se rozhodí. Když jim brzy trošku naložíte, už nebudou tak dominantní. U Chorého to platí dvojnásob,“ domnívá se Řepka.

Proč by právě na letní posilu Slavie měla daná taktika fungovat? „V zápase s Ukrajinou nedostával moc prostoru. Stopeři věděli, že nemohou hrát jako Albánci. Na Chorém bylo vidět, že je frustrovaný a chce oplácet. Dostal za to žlutou kartu, soupeř mu utkání znechutil,“ všiml si Řepka.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Tomáš Chorý v reprezentačním dresu

Jenže pokud se nepovede explzeňského forvarda vyvést z míry, pro obranu je zle. Stejně jako pro jeho konkurenty. Dlouho platilo, že útočníka německého Leverkusenu Patrika Schicka vyřadí ze základu nároďáku pouze zdravotní trable. Nyní se ale zdá, že reprezentace ho nepotřebuje, i kdyby byl plně fit. Protože má Chorého.

Ivan Hašek zmínil, že Schick na říjnovém srazu chyběl, aby doléčil menší šrámy, o čemž například německý portál Kicker pochyboval. Jisté ale je, že přes Chorého by se v současné formě těžko prokousával do sestavy i stoprocentně zdravý. Naposledy se totiž prosadil před dvěma měsíci, od té doby většinu zápasů Leverkusenu sleduje z lavičky a starty sbírá po minutách, případně jejich desítkách.

„Pokud se ale Schick uzdraví a dostane zpátky do formy, Chorý to bude mít těžké. Také si umím představit, že by mohli klidně nastoupit i vedle sebe. Troufám si tvrdit, že Ivan Hašek to zkusí,“ soudí Řepka.

Případná možnost hostování, aby Schick získal kýženou herní praxi, se Řepkovi nezamlouvá. A to nejen kvůli tomu, že levonohému střelci už je osmadvacet. „Nevím, jestli je Patrik vhodný typ na hostovačku. Možná by vycítil, že mu nedůvěřuje ani klub, kde pravidelně dával góly. Mohlo by to být kontraproduktivní,“ myslí si Řepka.