Hlavní obsah

Prospěl by Čechům kouč z ciziny? Eso Eura líčí slovenskou obrodu

Je to úvaha, které se už roky vznáší nad fotbalovou reprezentací: Neprospěl by jí zahraniční trenér? „I u nás to bylo velké téma a dlouho se o tom bavilo negativně. Obrátilo se to a já si už ani nedovedu představit hrát pod jiným trenérem,“ líčí slovenský reprezentant Ivan Schranz. Opora pražské Slavie v pořadu Přímák na Sport.cz vyprávěla o tom, jak Slováky vzkřísil italský kouč Francesco Calzona.

Prospěl by Čechům kouč z ciziny? Výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Článek

Zahraniční cestou se na přelomu roku mohl vydat i český fotbal. „Cizince jsme hned zpočátku zavrhli ze dvou důvodů. Jednak jsme chtěli podpořit českou školu. A naše mentalita je specifická, potřebuje porozumění,“ vysvětloval šéf svazu Petr Fousek, když v lednu s kolegy dosadil k národnímu týmu Ivana Haška.

Výběr je zcela legitimní, jen odmítání zahraničního experta zní jako z minulého století. Třeba fotbalová Sparta se z dlouhé bídy a posměchu vymanila až pod dánským koučem Brianem Priskem, kterého v létě brilantně zastoupil Lars Friis.

Hokejovému nároďáku zase nedávno vrátil medailový lesk finský odborník Kari Jalonen. Zahraniční šéfy střídaček má i slovenská hokejová a fotbalová reprezentace.

O její obrodě ve studiu Sport.cz zasvěceně promluvil i Schranz.

„Úspěchy naznačují, že se to někam posouvá. Je otázka, jestli se to dokáže udržet. Věřím, že jsme na tom dobře,“ vykládá univerzál pražské Slavie. „Když se bavíme o reprezentaci, udělali jsme kus práce. Za dva roky jsme se s trenérem posunuli a stále nejsme na konci. V Lize národů chceme postoupit výš stejně jako z kvalifikace o mistrovství světa.“

Slováky na letním Euru dělilo jen pár desítek vteřin od postupu do čtvrtfinále. Tým trenéra Calzony zaujal projevem, Schranz se zase se třemi trefami stal nejlepším střelcem turnaje.

Dost odlišný dojem zanechali Češi, kteří v Německu patřili v mnoha ohledech k nejhorším výběrům. „Na turnaji jsme vypadali líp, ale prošli jsme si fází a trvalo to nějaký čas. Na začátku to nebylo jednoduché a nevypadalo to pěkně jako na Euru. Svazu i nám fotbalistům se vyplatila práce,“ přiblížil Schranz.

Přetrvávající rozpaky pod Haškem vybízí k úvaze, zda se nemůže trenérské osazenstvo na sledované střídačce změnit. Šéf svazu Fousek Haškovi důvěřuje, ale s kolegy z výkonného výboru má k jeho práci výtky.

Další vývoj může nastat po duelech Ligy národů, v pátek od 20.45 na pražské Letné hostí Češi Albánii. V pondělí hrají proti Ukrajině, která si za azyl vybrala polskou Vratislav.

Slováci pobývají v Lize národů o patro níž, ve výkonnostní skupině C. Zatím mají dvě výhry a v blížícím se reprezentačním bloku přivítají Švédy, po víkendu hrají v Ázerbájdžánu. Schranz kvůli svalovému zranění národnímu týmu bude chybět.

Při kurýrování si ale našel čas na návštěvu Přímáku, kde nabídl pohled, jak slovenskou reprezentaci pozvedl zahraniční kouč.

„Jsem vděčný, že jsem to zažil, hrát pod takovým trenérem. Nejvážnější změna je, že přišel s vlastním systémem. Ušil ho podle hráčů, které měl k dispozici,“ nastiňuje Schranz.

Slováci nastupují s rozestavením 4-3-3.

„Dva roky se ho držíme a ani jednou se to nezměnilo, i když jsme hráli s Portugalskem, Anglií nebo San Marinem. Plníme stejné principy. Každý hráč na své pozici ví, jak se má zachovat v dané pozici. I když se nevidíme dlouhou dobu, za dva dny přepneme a víme, jak budeme hrát a jak to bude vypadat.“

Jde o věcný názor, který by se mohl připomenout v době, až se ocitne česká reprezentace zase na rozcestí.

Aktuálně nevysypete z rukávu sáhodlouhý seznam kvalitních tuzemských trenérů s mezinárodními zkušenostmi. Kupříkladu Jindřich Trpišovský pobídku k reprezentaci opakovaně odmítl, dál zůstává zažraný do práce ve Slavii.

Kdo ví, zda v budoucnu nebude mezinárodní volba u fotbalové reprezentace nutnost. A východní sousedé ukazují, že to nemusí být špatný tah.