Hlavní obsah

Pomsta na obzoru. Češi se pokusí oplatit Albáncům loňskou porážku

Nehrají jen o body a vylepšení obrazu nároďáku. České fotbalisty v duelu Ligy národů s Albánií (20:45) může hnát kupředu i touha po pomstě. Skoro na den přesně před rokem totiž témuž soupeři podlehli 0:3 v kvalifikaci na Euro. Textovou online reportáž z dnešního zápasu můžete sledovat na webu Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Adam Hložek během přípravného utkání fotbalové reprezentace s Arménií.

Článek

Postavení českého nároďáku v první skupině béčkové Ligy národů je po dvou úvodních utkáních přinejlepším průměrné. Svěřenci Ivana Haška v září ostudně prohráli 1:4 v Gruzii, jako mírná náplast sloužil následný domácí triumf 3:2 nad Ukrajinou, který řídil dvougólový záložník plzeňské Viktorie Pavel Šulc.

Počkat, domácí triumf? O tom by se dalo polemizovat.

Češi byli sice v zápise psáni jako první, ale větší podporu na tribunách v Edenu měli zajisté hosté. Což dává smysl, neboť početná ukrajinská menšina si nechtěla nechat ujít příležitost vidět své oblíbence v duelu proti zemi, v níž pobývají. Čeští reprezentanti byli ale z atmosféry zklamaní. Mírně řečeno.

„Nemůžeme dopustit, aby se tohle stalo na pražském stadionu. Bylo to strašidelné,“ řekl například křídelník Václav Černý.

Pro český mančaft bude důležité neopakovat propadák, k němuž došlo v Gruzii, jak na řadě tiskových konferencí zmiňovat trenér Hašek, jenž si samozřejmě uvědomuje i důležitost nadcházejícího utkání. „Čeká nás jeden z klíčových zápasů. Hraje se o postup do baráže na mistrovství světa, to musí být znát na hřišti. Věřím, že nám pomohou i fanoušci,“ doufá kouč nároďáku.

Soupeř z Albánie je na tom co do bodů totožně jako Češi. Také dokázal porazit Ukrajinu, paradoxně v Praze, načež neuspěl v duelu s Gruzií. Díky lepšímu skóre je ale v prozatímní tabulce skupiny postavený lépe.

Speciální duel pak čeká dva borce z kádru hostí. Albánci Qazim Laci s Indritem Tucim totiž kopou za pražskou Spartu, přičemž utkání se bude hrát právě na Letné. Mimochodem, Laci pamatuje i poslední duel Albánie s Českem, vítězství svého výběru 3:0 sledoval z lavičky.

Lacimu a spol. se tak Haškův výběr bude chtít pomstít. Podaří se mu to? Moudřejší budeme ve večerních hodinách.

Liga národů B - skupina 1, třetí kolo
20:45 Česko - Albánie