Hlavní obsah

Nedvěd ze hry, hledá se manažer. FAČR chce velké jméno, výsledek do konce ledna

Nový realizační tým fotbalové reprezentace je z velké části znám, zbývá představit manažera. Preferovaná varianta s legendou Pavlem Nedvědem padla a je teď na pracovní skupině pod vedením předsedy FAČR Petra Fouska, aby našla nového kandidáta. Jasno by mělo být koncem ledna, vedení českého fotbalu by rádo ve funkci uvítalo „velké jméno“.

Video: ČTK

Článek

Předešlý manažer reprezentace Tomáš Pešír skončil v listopadu společně s trenérským týmem kolem Jaroslava Šilhavého. Po postupu na EURO 2024 i aféře Belmondo. Pracovní skupina se poslední týdny klonila hlavně k jednomu jménu – Pavel Nedvěd. Už se zdálo, že je vše dohodnuto. Jenže Nedvěd nakonec ve středu 3. ledna odmítl. „Po mnoha letech mimo republiku si nejsem jist, zda bych v této chvíli mohl českému fotbalu pomoci. A to tím spíše, že vzhledem k mým stále častým nezbytným pobytům v zahraničí nejsem ještě trvale v České republice,“ uvedl majitel Zlatého míče a někdejší kapitán národního mužstva.

Podle Fouska šlo o ideálního kandidáta po stránce fotbalové i funkcionářské. FAČR prý nabízel nadstandardní podmínky, Fousek odmítl spekulace, že první nabídka byla pro Nedvěda „dehonestující a urážlivá“.

Nedvěda si přál i nový reprezentační kouč Ivan Hašek. „Když jsem se dozvěděl, že by ho místo zajímalo, byl jsem šťastný. Taková osobnost by pomohla, několikrát jsme spolu seděli. Byl jsem přesvědčený, že do toho jde, že jsme na stejně vlně. Ale jak ho znám, je perfekcionalista,“ nastínil Hašek.

Jenže pak uvedl, že chápe, proč Nedvěd odmítl. „Kdyby něco dělal, tak jedině naplno. Musel by zde být denně; a pravděpodobně ještě nemá vyřešeno, že by v Česku zůstal natrvalo. Máme slíbeno, že si dnes (ve čtvrtek) zavoláme,“ přeje si teď Hašek.

Výkonnému výboru už dokonce nastínil, koho by rád ve funkci, která s pozicí trenéra úzce spolupracuje, viděl.

„Do budoucna by bylo dobře, aby u národního týmu působila osobnost, která pomůže nejen jménem, ale i zkušenostmi. Přál bych si s někým takovým spolupracovat. Jsou pro mě důležití někteří bývalí hráči, které osobně znám, především Vladimír Šmicer, Petr Čech nebo Karel Poborský. Ti by tomu pomohli. Nevím, jestli to neříkám moc otevřeně,“ uvedl veřejně krátce po svém jmenování.

Například Šmicer se s Haškem velmi dobře zná, Hašek ho údajně chtěl jako manažera už v průběhu vyjednávání, ale někdejší záložník Liverpoolu neměl mít podporu na Strahově. Poborský pracuje mimo jiné na FAČR jako ředitel Úseku Elitní mládeže, Čech se po konci v managementu Chelsea spíše „baví“ životem, v Británii mimo jiné gólmanské rukavice vyměnil za lapačku. Tím, že žije na Ostrovech, je jeho angažování krajně nepravděpodobné.

Všichni tři by jistě splňovali jednu z podmínek, jaké vedení českého fotbalu má. „Shodujeme se s objednávkou na ‚velké jméno‘. I za tím ale musí být pracovitost, znalost problematiky a agendy manažera. Pak je důležitá disciplína a její utužení u reprezentace,“ pravil Fousek. Teoreticky se nabízí i (možná) přechodná varianta s využitým technického ředitele FAČR Ericha Brabce.

Trenéra a další členy realizačního týmu vybírala pětičlenná pracovní skupina. Tu společně s Fouskem tvoří místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru za profesionální fotbal Adolf Šádek a zmíněný Brabec. Stejná parta teď dostala od výkonného výboru úkol, aby našla i manažera a představila ho VV.

Deadline je 30. ledna. „Co se týká jmen, dodržíme stejný princip, dokud nebude konečný výstup, nebudeme komentovat spekulace. Nechceme nic protahovat, budeme intenzivně pracovat,“ ujistil Fousek.