Hlavní obsah

Nabízeli se Španělé nebo Francouzi. Češi si před Eurem kopnou s Maltou a Makedonci

Na první dobrou to zní dost nepochopitelně. Fotbalové reprezentaci se před červnovým mistrovstvím Evropy nabízely přípravy se špičkovými protivníky jako Nizozemsko, Španělsko nebo Francie. Místo toho Češi sehrají generálky proti Maltě a Severní Makedonii, jejichž hráči se na Euro budou koukat leda v televizi.

Kluky z Belmonda všichni podrželi, říká Ivan Hašek o nominaci Coufala a Kuchty na Euro.Video: Sport.cz

Článek

Úroveň a výběr soupeřů se rozebíraly v úterý při nominační tiskovce na Euro, které má výkop za 16 dní v Německu.

„Musím říct, že jsem přišel ve fázi, kdy soupeři byli už hodně přebraní,“ pokrčil rameny reprezentační trenér Ivan Hašek.

K národnímu týmu nastoupil po Novém roce, přitom evropský šampionát se rozlosoval už počátkem prosince.

Zatímco účastníci Eura si už domlouvali přáteláky, v české reprezentaci po rezignaci trenéra Šilhavého a kolegů panovalo zvláštní bezvládí. Nebyl trenérský štáb ani generální manažer, toho nemá reprezentace doteď.

A dojednávat něco proti vůli nového trenéra? Kdepak, to by mohlo nadělat ještě větší paseku.

Koneckonců Hašek si po inauguraci přál: Odehrajme jeden z přípravných zápasů na soustředění v Rakousku. „Z toho jsme vycházeli. Jenže týmy z prvních dvou košů byly mimo území Rakouska,“ zjistil technický ředitel svazu Erich Brabec.

Čechům se nabízelo, že by si pod Alpami mohli ťuknout se soupeři z Britských ostrovů. Nabízel se Wales nebo Skotové.

„Chtěli jsme hrát s někým, kdo se nevymyká stylu soupeře, který nás čeká na Euru,“ přiblížil Hašek další podmínku. A Brabec přikývl: „Nezapadali do koncepce.“

Jen pro připomenutí, reprezentaci čeká ve skupině Eura Portugalsko, Gruzie a Turecko.

Při hledání červnového soupeře se dokonce objevila i dost atraktivní varianta přípravy. Proti Španělům v Anglii.

„Bylo to ve fázi, kdy to nabízeli určití manažeři, ale nebylo by to snadné s cestováním,“ namítne Hašek. S reprezentací zatím zvládl na jaře jediný sraz. A přátelák na Ostrovech by znamenal odlet s minimálně denním předstihem, což by ukrojilo nemalou část týdenního pobytu v Rakousku.

Nakonec padly i úvahy se otestovat před Eurem s Francií nebo Nizozemci. „Jenže hrají ve skupině, na kterou bychom v případě postupu na Euru mohli narazit,“ upozorní Petr Fousek, šéf svazu a člen výkonného výboru UEFA. „Je tam hodně okolností a parametrů, které koordinuje UEFA. Není to jen o tom, že s námi nikdo nechtěl hrát v Rakousku.“

Za Čechy byli ochotní nakonec přicestovat Malťané, s nimiž si Haškova družina zahraje v rakouském městečku Grödig v pátek 7. června.

O tři dny později je čeká poslední generálka před odjezdem do Německa. 10. června je v Hradci Králové prověří Severní Makedonie.

Praxe protivníků nižší jakosti není pro reprezentaci ojedinělá. I v minulosti před velkými turnaji ladili Češi formu s outsidery.

Fanouškům nezbývá než doufat, že Češi na giganty narazí při pouti Eurem.