Hlavní obsah

Musí nastupovat hráči s formou. Úplně jiné pojetí, chválí Jarolím reprezentaci

Ocenil výkon národního týmu, který ve fotbalové Lize národů přehrál Albánii 2:0. „Od všech to bylo od začátku přesvědčivé,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz zkušený trenér Karel Jarolím, který v minulosti reprezentaci vedl. Základ vidí v tom, že nastoupili hráči, kteří pravidelně hrají v klubech.

Pochvala fanouškům. Je super, když cítíte jejich podporu, Albáncům to nevonělo, zní z české reprezentaceVideo: Sport.cz

Článek

Bavil jste se?

Líbilo se mi to. Překvapený jsem však moc nebyl, zlepšení u českého týmu jsem viděl už v zápase s Ukrajinci. Tentokrát byl výkon ještě lepší a kvalitnější. Od samého začátku bylo znát, kdo bude pánem na hřišti. Do toho přišel brzký gól, který nám pomohl.

Jak přesně?

Byli jsme ve větším klidu. Nenechali jsme Albáncům ani trochu volného prostoru, byli jsme schopní získávat balony už na útočné půlce. Nikam jsme necouvali oproti některým předchozím zápasům, třeba i na Euru. Teď bylo naše pojetí úplně jiné.

Cítil jste z týmu hladovost a energii?

Jo, od samého začátku. Výhodou bylo, že náš výkon byl kompaktní. Nebyly v něm hluché pasáže. Albánci nebyli schopní balon udržet, což bylo tím, že jsme je dobře dostupovali. Když dali dlouhý balon, získávali jsme ho pro sebe. A na druhou stranu v některých fázích jsme si to dlouhým míčem zjednodušili, což ale není nic proti ničemu. Chorý byl míče schopný udržet nebo sklepnout na někoho ze spoluhráčů. Získali jsme území, dostávali jsme se blíž k soupeřově brance.

Za góly jsem rád, ale důležitější je pro mě týmový výkon. Kluci se o mě mohli opřít, sedlo si to, říká Tomáš ChorýVideo: Sport.cz

Zmiňujete útočníka Tomáše Chorého, který dal oba góly. Jak vnímáte jeho přínos pro národní tým?

Už s Ukrajinou byla jeho přítomnost na hřišti znát, i když gól nedal. Udělá spoustu práce, žádný balon pro něj není ztracený. Nevím, jestli za celý zápas prohrál souboj, udržel nebo sklepnul na spoluhráče snad devadesát procent balonů. Na ostatní mluví. Má velký přínos.

Jak byste poskládal útok, až bude stoprocentně fit Patrik Schick?

Když bude stoprocentně fit, věřím, že bude hrát v Leverkusenu. Přál bych mu to. A když hrát nebude, tak je to jako s kýmkoliv jiným. Za nároďák by měli hrát hráči, kteří mají formu. V základní sestavě bylo sedm hráčů z české ligy. Proč ne? Naše mančafty hrají slušně i na evropské úrovni.

Bylo důležité, že nastoupili hráči, kteří vesměs v klubech pravidelně hrají? Jen Vladimír Coufal ve West Hamu v poslední době moc nenastupuje.

Samozřejmě. V reprezentaci jsou ti kluci, protože hrají dobře. Ne proto, že jsou v zahraničí a hrají málo nebo vůbec. O co bych se měl pak opřít? Když je vidím a hrají dobře, tak je pravděpodobné, že by za nároďák měli hrát taky dobře. Vždyť hrají i poháry. Tentokrát to bylo od začátku od všech přesvědčivé. Neměl jsem pochybnosti.

Ve formě je i obránce Jan Bořil, který se do reprezentace vrátil po více než třech letech a musel překonat těžké zranění. Co říkáte na jeho příběh?

Je to neuvěřitelné. Přiznávám, že jsem si myslel, že kvůli zdravotnímu stavu půjde do fotbalového důchodu. Ale je skvělé, jak se z toho vyhrabal. I ve Slavii hraje velice spolehlivě. Smekám před ním klobouk. Znám ho, on je zaťatý, má vůli. Pomůže i v kabině. Je fajn, že se ještě dostal do nároďáku. Zápas s Albánií zvládl s přehledem.

Užil jsem si to, i jsem trošku útočil, směje se Jan Bořil. Je neuvěřitelné, že jsem byl hned v základní sestavěVideo: Sport.cz

Oproti předchozímu domácímu zápasu s Ukrajinou vládla tentokrát na stadionu pozitivní atmosféra, lidé týmu fandili. Jak to vnímáte?

Je to důležité, ale impulz by mělo dát mužstvo. A to se stalo. Proti Ukrajině jsme předvedli bojovný výkon se šťastným koncem. Tentokrát tým ukázal větší fotbalovou kvalitu. Nesmíme zapomenout, že kdyby Albánie proměnila brejk ve druhé půli za stavu 1:0, mohlo se utkání ještě odvíjet jinak. Na druhou stranu nic jiného moc neměla.

Jste optimista před pondělním zápasem v polské Vratislavi s Ukrajinou?

Pro oba týmy půjde o důležité utkání, tabulka je vyrovnaná. Co jsem viděl oba poslední zápasy, Ukrajinci se mi zdáli kvalitnější než Albánci. Bylo by dobré, kdybychom páteční výkon potvrdili. Jsem zvědavý, jak bude vypadat naše pojetí. Myslím, že by mělo být stejné jako proti Albánii. Neustupoval bych z něj.