Hlavní obsah

Možná skončím v létě, možná za rok, říká kouč české mládežnické reprezentace

Po zářijové porážce 0:5 v Dánsku a nepříliš dobře rozjeté kvalifikaci na Euro řešili pozici trenéra reprezentační jednadvacítky Jana Suchopárka členové výkonného výboru FAČR. Podrželi ho s tím, že teď, v klíčových zápasech proti Walesu a Litvě, chtějí vidět nápravu výsledků, výkonů i herního projevu. „Reakce musí být jasná,“ apeluje Suchopárek.

Foto: FAČR

Trenér české jednadvacítky Jan Suchopárek

Článek

Jednadvacítku vede Suchopárek od července 2021, kontrakt s FAČR má do závěru aktuálního cyklu. Tedy i včetně případné baráže, ke které Češi potřebují proti Walesu i Litvě zvítězit.

Máte nějak v hlavě, že vám končí smlouva?

Končí možná až v létě na Euru, možná ale za týden. Neřeším to. Páteční zápas s Walesem ukáže, co bude dál. Pak máme další utkání v úterý s Litvou, které znovu ukáže. Chceme teď dvakrát vyhrát, a nejen si zachovat šanci na postup, ale kvalita mužstva je taková, že jsme schopni jít dál. Není to o mně, ale o mužstvu. Trenéřina je o tom, že když nemáte úspěch, končíte. Když ano, může vám být nabídnuta nová smlouva. To je všechno.

Takže svou budoucnost neřešíte?

Teď ne. Soustředím se na aktuální práci, kterou mám.

Cítíte tlak na výsledek i s ohledem na to, že Česko bylo z posledních pěti šampionátů na čtyřech a ten další se příští rok koná na Slovensku?

Takhle to je od začátku. Něco se nám povedlo, něco ne. Teď máme před sebou dva zápasy, které rozhodnou, zda půjdeme do baráže, kde nás případně budou čekat další soupeři. Situaci jsme si zhodnotili, mnoho zápasů jsme si prohráli sami. Skupina je velmi vyrovnaná, tlak je pořád stejný.

Co tedy můžeme od Lvíčat očekávat?

Snažíme se hrát aktivně. Někdy se to daří více, někdy méně, ale úkol je jednoznačný – chceme vyhrát. Nemyslím si, že bychom měli v hlavách, co bude, pokud utkání s Walesem nezvládneme. Úkol je jít do posledního zápasu kvalifikace s otevřeným hledím, že je šance si zahrát baráž.

Vraceli jste se ještě k blamáži v Dánsku?

Ano, ale doufám, že už ji v hlavách mít nebudeme. Tohle je jiné utkání, jiná situaci než před Dánskem. I když jsme neuspěli, nahrála nám výhra Walesu nad Islandem. V Dánsku jsme měli šance, ale ve zlomových okamžicích je nezvládli a soupeř pak trestal.

Cítíte z mančaftu větší dravost?

Atmosféra je dobrá, kvalitu tréninků vidím jako nadstandardní. Podmínky s ohledem na tréninkové plochy nebyly ideální, ale to v současné době my v České republice neovlivníme. Ale jak říkám, kvalita se mi zatím líbí.

Antonín Kinský a Martin Vitík jsou s A-týmem, potýkali jste se s mnoha omluvenkami a zraněními.

V posledních třech dnech před srazem jsme měli asi čtyři změny, týkalo se to hlavně defenzivy. Museli jsme zareagovat. Máme oproti minulému srazu asi devět jiných hráčů, což není málo, o to více s nimi musíme pracovat. Kluci však vypadají dobře, jsou nachystaní.

Proč chybí záložník Michal Ševčík?

Nelíbil se mi na předchozím srazu, nehraje v Norimberku a rozhodli jsme se pro jiné kluky. To se týká i dalších hráčů.

Já a MS? Je to sci-fi, ale budeme doufat, říká navrátilec do reprezentace Jan Bořil. Nominaci nejdřív nevěřil. Video: Sport.cz

Nelíbil se vám výkony, nebo přístupem?

Tak i tak.

S ohledem na personální složení kádru, počítáte se slávistou Filipem Prebslem na stopera?

Beru ho jako kvalitního hráče. Musíme předvést týmový výkon, nejde tolik o kvalitu jednotlivců. Je potřeba, aby se všechno sešlo a všichni byli dobře připravení. Dnes je fotbal o tom, že hráč se pohybuje na více postech, to je i případ Prebslíka, který splňuje v sestavě několik možností.

Jaké ponaučení si berete z úvodního duelu s Walesem, kdy soupeř vyrovnal na 1:1 až v nastavení?

Utkání jsme odehráli velice dobře, první poločas jsme byli jednoznačně lepší. Soupeř vystřelil poprvé až chvíli před poločasem. Pak už i vinou vynucených střídání nebyl výkon takový jaký měl být, ale ukázali jsme si jednotlivé pasáže, kde bylo evidentní, že herní kvalita byla na naší straně. Bohužel jsme dali jedinou branku a soupeř v závěru vyrovnal. To jsou klíčové momenty kvalifikace, kvůli kterým jsme teď ve stavu, že je všechno potřeba napravit.