Hlavní obsah

Mladý talent ve Slavii nehraje: I když se mi to nelíbí, trenéry chápu

Když v létě definitivně přicházel do Slavie, těšil se na boj o místo v základu. I vinou zranění se ale stoper Štěpán Chaloupek na trávník zatím moc nepodíval. „Ze začátku jsem se se situací pral, z Teplic jsem na to nebyl zvyklý,“ přiznává 21letý vytáhlý obránce, který by měl být i bez velké herní praxe lídrem obrany reprezentační jednadvacítky v klíčových kvalifikačních duelech o postup na Euro.

Foto: Profimedia.cz

Obránce Slavie Štěpán Chaloupek v souboji s útočníkem Bohemians Václavem Drchalem

Článek

Slavia po něm natolik toužila, že si jeho služby pojistila už v lednu. Na jaře ho ještě nechala v Teplicích, od léta si ho už trenérský štáb pod vedením Jindřicha Trpišovského vzal k sobě. Chaloupek podepsal v Edenu čtyřletý kontrakt a čekalo se, jak se dokáže s novým a kvalitnějším prostředím poprat.

Rozjezd mu ztížilo zranění. „Před příchodem do Slavie a závěrem sezony v Teplicích jsem si udělal trhlinu v levém zadním stehenním svalu. Asi pěticentimetrovou. Rekonvalescence skončila až v průběhu přípravy,“ líčí Chaloupek.

Právě v rámci letní přípravy, která ale byla hodně ovlivněna Eurem a absencemi některých opor, naskočil talentovaný stoper téměř do všech duelů. V generálce proti Žilině však scházel.

„Na předzápasovém tréninku jsem si přivodil to samé zranění, jen tentokrát na pravém svalu. Potřeboval jsem znovu pět týdnů k návratu do plné zátěže. Nikdy jsem se svaly neměl problém, ale teď věřím, že jsem si to na nějakou dobu vybral a ve zdraví to dotáhnu,“ přeje si.

Každopádně v Chance lize zatím zasáhl jen do utkání s Pardubicemi, v Mladé Boleslavi a na Bohemians. Celkem to dá dohromady sotva půlhodinu.

„Ve Slavii je konkurence úplně jiná. I když se mi to nelíbí, chápu, že obrana aktuálně funguje fantasticky,“ tuší Chaloupek. Defenziva Pražanů v poslední době opravdu šlape. V podobě Davida Zimy, Tomáše Holeše, Jana Bořila, Ondřeje Zmrzlého a zraněných Igoha Ogbua s Tomášem Vlčkem má Chaloupek těžké soupeře.

„Neřekl bych ale, že je to ucpané. I ostatní na nějakou šanci čekali a já věřím, že přijde. Z pohledu trenéra bych také nestřídal, kluci zvládají zápasy výborně. Všichni jsou skvělí fotbalisté, reprezentanti. Koukám na ně a učím se od všech, hlavně v pozici, kdy jsem nejmladší,“ má jasno 190 centimetrů vysoký střední obránce.

Právě kapitán Bořil, jenž se po třech letech dočkal nominace do seniorské reprezentace, je prý pro slávistické naděje největší oporou. „Hodně se mnou mluví, zkušeností má ze všech nejvíc. Je pomocníkem pro nás mladé,“ prozrazuje Chaloupek.

I přes malou herní praxi se vrátil do jednadvacítky na klíčové duely kvalifikace o Euro. Češi hrají v pátek ve Walesu a v úterý v Hradci Králové proti Litvě. Aby mohli pomýšlet na baráž, musí dvakrát zvítězit.

V kádru Lvíčat je Chaloupek poprvé od března. „Jednou jsem odjel ze srazu kvůli zranění a ten minulý vynechal právě kvůli malému vytížení. Kluky jsem sledoval, tým je fantastický. Snad to dotáhneme k cíli, který jsme si stanovili. Věřím, že jsem připravený a předvedu výkon, jaký se ode mě očekává. Chceme postoupit,“ hlásí.

Já a MS? Je to sci-fi, ale budeme doufat, říká navrátilec do reprezentace Jan Bořil. Nominaci nejdřív nevěřil. Video: Sport.cz

Na klání, v nichž neexistuje prostor pro chyby, se těší. „V Teplicích se hrálo skoro vždy o všechno. Tlak zvládám dobře, chutná mi to. Vybičuje mě to k nejlepšímu možnému výkonu,“ ujišťuje. Je možné, že se ve stoperské dvojici představí po boku týmového parťáka Filipa Prebsla.

„Pokud si dobře vzpomínám, odehráli jsme vedle sebe tři čtyři kvalifikační duely, když nebyl Martin Vitík. Sehranost máme, trénujeme spolu a věřím, že spolupráce bude fungovat,“ věří Chaloupek.