Hlavní obsah

Lvíčata zabojují s Litvou o baráž před vyprodanou Malšovickou arénou

Nic jiného než vítězství nepřipadá v úvahu. Česká fotbalová reprezentace do 21 let se již dnes od 18 hodin utká na hradeckém Malšovickém stadionu s Litvou. Svěřenci trenéra Suchopárka mají situaci ve svých rukách, a pokud vyhrají, zahrají si baráž o evropský šampionát, který se v příštím roce koná na Slovensku. Průběh utkání můžete sledovat v online reportáži na webu Sport.cz.

Foto: FAČR/Martin Gregor

Česká fotbalová reprezentace do 21 let se s Litvou popere o postup do baráže na Euro 2025 na Slovensku.

Článek

Přímý postup ze skupiny I si zajistilo Dánsko. Češi mají v tabulce 11 bodů, a pokud s Litvou vyhrají, přeskočí díky lepším vzájemným zápasům druhý Wales.

„Za přispění soupeřů se nám otevřela šance na postup. Teď je to na nás, jestli proměníme mečbol,“ uvědomuje si trenér Suchopárek. Ten narazil na fakt, že Island, který byl hlavním sokem v boji o druhé místo, překvapivě padl s Litvou a ztratil šance na postup.

Na šampionát postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice z druhých míst zamíří do baráže, ve které se utká o zbylá tři místa na závěrečném turnaji. Účast coby pořadatel má jistou Slovensko.

Lvíčata se představí v hradecké Malšovické aréně, kde se budou spoléhat na pomoc fanoušků. „Ceníme si zájmu. Je vyprodáno a v takovém stěžejním zápase nechceme nikoho zklamat. Doufám, že energie z hlediště nám pomůžeme a dotáhne nás k postupu do baráže. Pokud ji budeme hrát, tak myslím, že se v Hradci objevíme znovu,“ řekl kouč.

Česká fotbalová reprezentace do 21 let se s Litvou utkala v září a těsně vyhrála 2:1. Po vydřených třech bodech se však nevyhnula kritice. „Měli jsme velké problémy, abychom utkání v Litvě zvládli. Chceme útočit, ale být obezřetní i vzadu, aby nenastaly problémy jako u nich. Směrem dopředu musíme být kvalitnější, přesnější a rychlejší,“ uvedl Suchopárek.

Pokud by Češi nezvládli zápas s Litvou, tak pro řadu hráčů by se jednalo o poslední utkání v této věkové kategorii. „Věřím, že to zvládneme. Napočítali jsme ještě osm dalších zápasů, která s námi mohou odehrát,“ ujistil trenér.

Litva se na zápas se svěřenci trenéra Suchopárka naladila první výhrou ve skupině, když porazila Island 2:0. Jednu ze dvou branek vstřelil Romualdas Jansonas, který se prosadil i v zářijovém utkání s Českem. „Je šikovný na míči a skvěle rychlostně vybavený. Umí se dostat do brejkových situací a řešit je. My musíme zastavit náznaky protiútoků a nejlépe je do nich vůbec nepouštět,“ upozornil kapitán Václav Sejk.

Kvalifikace o mistrovství Evropy 2025 na Slovensku:
18:00 Česko U21 - Litva U21