Hlavní obsah

Další ostuda pro český fotbal. Lvíčata po hororovém výkonu schytala debakl

Aktualizováno

Blamáž, debakl či ostuda. Mnoha slovy lze nazvat výkon české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let na hřišti v dánském Vejle, kde s domácím týmem prohrála 0:5. Lvíčatům se po tragickém výkonu komplikuje účast na evropském šampionátu, který se příští rok koná na Slovensku. Svěřenci trenéra Suchopárka nechvalně navázali na výkon seniorské reprezentace, která v sobotu prohrála 1:4 s Gruzií v Lize národů.

Foto: Profimedia.cz

Václav Sejk na archivním snímku

Článek

Češi schytali v Dánsku pořádný debakl a účast na Euru se jim pořádně komplikuje. V dalším průběhu kvalifikace musí vše vyhrát a doufat alespoň v účast v baráži, do které by se mohli dostat z druhého místa.

„Prohrát 0:5 je strašně moc. Náš výkon nebyl hodný tomu, za co hrajeme a jaké zkušenosti už máme. Podobalo se to spíše výkonu mladších žáků. Za mě jsme hráli moc otevřeně, až jsem to nechápal. Strašně to bolí,“ říkal po zápase zklamaný Václav Sejk.

Do zápasu v Dánsku udělal trenér Suchopárek oproti utrápenému vítězství nad Litvou hned čtyři změny v základní sestavě. První vážnější šanci si vyrobili Češi zásluhou Kryštofa Daňka. Ten se šikovně uvolnil na levé straně a proklouzl až do vápna, kde následně pálil pouze do rukou připraveného Filipa Jorgensena.

Do vedení šli ale nakonec Dánové. Patrik Vydra nejprve odvrátil centr z levé strany, ale míč doletěl pouze za vápno k Williamu Boyingovi, který z jedničky zamířil přesně k pravé tyči brány, a Antonín Kinský se jen marně po míči natahoval.

Svěřenci trenéra Suchopárka byli rychlou brankou opařeni, ale o vyrovnání se mohl postarat v 36. minutě kapitán Václav Sejk, ten však v úniku mířil jen do rukou Jorgensena, který aktuálně hájí branku londýnské Chelsea.

Tragicky pro český tým začala druhá půle. Hned v 48. minutě poslal Dány do dvoubrankového vedení nejlepší střelec Sturmu Graz Mika Biereth. Většina práce ale šla za jeho spoluhráčem Antonem Gaaeiem. Ten prošel téměř přes celé hřiště a přihrál právě Bierethovi, který za pomoci teče překonal Kinského.

Jeden průšvih ale střídal další. Netrvalo totiž dlouho a Dánové šli do tříbrankového trháku. Po nepovedené rozehrávce se nebezpečně do souboje vrhl Antonín Kinský, který skluzem složil na zem Mathiase Kvistgaardena. K penaltě se následně postavil Oliver Sorensen a českému gólmanovi nedal střelou k levé tyči šanci.

Seveřané i nadále drželi míč na svých kopačkách a svěřenci trenéra Suchopárka se k nebezpečným výpadům dostávali jen sporadicky. Dánský tým opět následně dokázal využít svůj tlak a zvýšil na propastných 4:0. O branku se postaral Thomas Kristensen, který dostal míč na malé vápno, odkud jen protečoval šikovně balon k pravé tyči Kinského brány.

Češi se již následně do výraznějšího ohrožení dánské brány nedostávali, spíše se jen bránili a čekali na závěr utkání. Čekání jim však překazil další brankou dánský tým. Písnička „Pátá“ zazněla z kopaček Mathiase Kvistgaardena, který doklepl míč mezi tři tyče.

V závěru mohli ještě Seveřané prohloubit trápení českého týmu, ale šestý gól již nepřidali a svěřenci trenéra Suchopárka v Dánsku prohráli 0:5. Boj o Euro se jim tak pořádně zkomplikoval.

„Zlom nastal po druhé brance. Upřímně nevím, co se tam stalo. Máme dostatečně kvalitní a zkušený tým, aby s ním takový gól nezamával. Hráli jsme pak primitivně a naivně. To mě hrozně štve. Nechci nikomu nic vyčítat, ale dělali jsme hrozné chyby. Nebyli jsme potom už důstojným soupeřem a dovolili jsme Dánsku ukázat jejich kvality,“ mrzelo kapitána lvíčat.

„Nevím, co si z toho vzít pozitivního. Možná si vzít něco dobrého z jejich výkonu a přiučit se. Vše je ale o hlavě. Nemůže nás prostě zlomit takhle druhý gól. Upřímně nevím, co bychom chtěli dělat na Euru po takovém zápase,“ má jasno Sejk.

Kvalifikace o Euro 2025 na Slovensku, skupina I:
Dánsko - Česko 5:0 (1:0)
Branky: 28. Böving, 48. Biereth, 54. Sörensen z pen., 61. Kristensen, 87. Kvistgaarden. Rozhodčí: Dudic - Küngová, Müller (všichni Švýc.). ŽK: Kričfaluši, Koželuh, Kinský (všichni Česko). Diváci: 2595.
Dánsko: Jörgensen (79. Jungdal) - Gaaei, Kristensen, Provstgaard, Jelert (62. Andersen) - Böving (63. Fraulo), Chukwuani, Sörensen, Jensen (72. Bech) - Biereth (72. Osula), Kvistgaarden. Trenér: Höjer.
Česko: Kinský - Koželuh, Halinský, Prebsl, Suchomel - Kričfaluši (55. Alijagič), Vydra - Karabec (46. Slončík), Langhamer (55. Icha), Daněk (87. Spáčil) - Sejk (87. Vecheta). Trenér: Suchopárek.