Hlavní obsah

Lvíčata se chystají na favorizované Dány. Chceme si přenést vítěznou náladu, říká kapitán

Za pět minut dvanáct vstřelil Václav Sejk vítěznou branku v zápase s Litvou. Bylo z toho utrápené vítězství 2:1. Na českou fotbalovou reprezentaci do jednadvaceti let ale čeká daleko těžší oříšek. V úterý od 18 hodin nastoupí v klíčovém boji o kvalifikaci na Euro 2025 na horké dánské půdě. „Nejdůležitější střetnutí ve skupině,“ uvědomuje si kapitán lvíčat.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Václav Sejk (vpravo) na archivním snímku ze zápasu se Severním Irskem.

Článek

Jaká je nálada v týmu po utrápené, avšak důležité výhře s Litvou?

Dobrá. Zápas jsme zvládli. Samozřejmě jsme si ho ale zhodnotili. Viděli jsme dobré i špatné stránky našeho výkonu. Teď už se však soustředíme hlavně na Dánsko. Čekáme, že to bude úplně jiný zápas a doufáme, že se projeví i naše vítězná nálada.

V čem by to mohlo být jiné?

Proti Litvě to bude úplně rozdílné. V Jonavě domácí čekali na rychlé brejky a byli zatažení. Dánsko bude chtít hrát na míči, jsou silní dopředu. Samozřejmě ale může nastat i chvíle, že oni půjdou hrát na protiútoky, to uvidíme. Musíme být přichystaní na všechno.

V tomto kvalifikačním cyklu o Euro jste se již s Dánskem potkali doma v Českých Budějovicích, kde z toho byla bezbranková remíza. Můžete si z toho zápasu něco vzít?

Do červené karty jsme měli jednu dvě šance, které kdybychom proměnili, mohlo to vypadat jinak. Musíme se odpíchnout od toho, že do šancí se dostaneme. Oni chtějí hrát, a když budeme dobře napadat, tak se budeme dostávat i do příležitostí. Na nás v útoku pak už je, abychom trestali. Co se týče obrany, bylo by dobré navázat na zápas v Česku proti nim, kdy jsme i po červené kartě byli pevní.

Ještě zpátky k zápasu v Litvě. V čem byl hlavní problém toho špatného výkonu v prvním poločase?

Hlavně v našem pohybu. Moc jsme neroztrhali to jejich postavení, které měli dobře natrénované. Chtěli jsme hrát míč hodně do nohy a oni nám pak po zisku chodili do rychlých brejků. Myslím, že nám následně pomohla změna rozestavení, čímž jsme si otevřeli jiné prostory. Na to už Litevci nedokázali zareagovat a dostali jsme je pod tlak.

Zatím se vám střelecky v úvodu sezony příliš nedaří. Povzbudil vás gól proti Litvě?

Samozřejmě to každému pomůže. Především když je to rozhodující branka. Nepouštím si ale do hlavy myšlenky, že nejsem zatím tolik produktivní. Cítím se dobře a nechci myslet na nic jiného. Na hřišti jdu pomoct týmu i jinými věcmi a doufám, že proti Dánsku to opět dokážu.

Na dánské soupisce jsou hráči z nizozemské ligy či anglické Premier League. Budí to ve vás respekt?

Soupisku jsme viděli, ale stačí se podívat na výhru 4:2 Islandu nad Dánskem. Nic to neznamená. Kluci z Islandu hrají většinou tamní ligu a porazili je. My jména taky máme, ale na to se prostě nekoukáme. Respekt máme ke každému soupeři, ale respekt ke jménům nikoliv.

Určitě si v Dánsku polepšíte i co se týče fotbalového prostředí.

Máte pravdu, vypadá to, že budou podmínky ideální. Prší tady a je kolem osmnácti stupňů. Mají hezký stadion s kapacitou kolem 10 tisíc míst. Hrála tady i přítelkyně (česká fotbalová reprezentantka Gabriela Šlajsová) a říkala, že tráva byla tehdy výborně připravená. Věřím, že tomu tak bude i teď. Měli bychom tedy mít ideální podmínky k tomu, abychom podali co nejlepší výkon.

Vnímáte to i v kabině jako naprosto klíčové střetnutí?

Už od zápasu s Islandem je každé utkání pro nás zlomové. Vzhledem k výsledkům v tabulce ale vnímáme, že se jedná o nejdůležitější střetnutí. Dánsko patří mezi nejlepší týmy a je favoritem skupiny. Budeme se snažit ho obrat o všechny tři body, abychom si vylepšili pozici před posledním kvalifikačním srazem.

V Litvě nemohl nastoupit Adam Karabec. Platí, že by měl být na Dánsko přichystaný?

To uvidíme. V zápase s Litvou nemohl nastoupit a pár dnů nám už ubylo. Nějak se to s ním ale pohnulo a uvidíme, jestli bude stoprocentně přichystaný. Určitě by ale týmu pomohlo, kdyby nastoupil. Hraje pravidelně druhou bundesligu a pro mě osobně by to mělo také bonusy. Máme spolu hodně odehráno a vnímáme se už téměř poslepu. (smích)