Hlavní obsah

Lvíčata odvracela ostudu. Kvalifikaci o Euro zachránil v závěru Sejk

Aktualizováno

Trenér české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let říkal, že se jedná o povinné tři body. Lvíčata se ale v litevské Jonavě pořádně zapotila, a to nejen vinou parného počasí. Po tragické první půli, ve které Litva vedla 1:0, svěřenci trenéra Suchopárka zachránili kvalifikaci na Euro až v posledních pěti minutách. Vítěznou branku na konečných 2:1 vsítil kapitán Václav Sejk.

Foto: Profimedia.cz

Český národní tým do 21 let v kvalifikaci zvítězil nad Islandem 4:1. Archivní foto

Článek

V prvním poločase se českým fotbalistům Euro, které se koná na Slovensku v roce 2025, pomalu vzdalovalo.

Zápas měl mít jasný průběh a Lvíčata měla na hřišti proti outsiderovi z Litvy jasně dominovat. Opak však byl pravdou. Svěřencům trenéra Suchopárka chyběla agresivita, pečlivost i chuť utkání zvládnout. Naopak se hosté spíše snažili udělat dojem na rozhodčího a žádali hned několikrát o pokutový kop. Je třeba ale zmínit, že minimálně v případě tvrdého zákroku litevského brankáře na Sejka se o penaltě dalo přemýšlet.

Techničtí hráči, jakými jsou například Michal Ševčík či Kryštof Daněk, byli ale téměř neviditelní a útočníci v čele s Višinským či Sejkem nebyli zásobováni tolik potřebnými finálními přihrávkami.

Domácí fotbalisté se do překvapivého vedení dostali v 19. minutě zásluhou Romualdase Jansonase po chybné rozehrávce českého mužstva ve středu hřiště.

Lvíčata však v dalším průběhu prvních pětačtyřiceti minut příliš nezabrala a jedinou výraznější šanci měl na svých kopačkách Daněk, který zkusil lobovat litevského gólmana. Ten však skvělým zákrokem míč vyškrábl do zámezí.

Češi museli zabrat ve druhé půli, což bylo od prvních vteřin hned vidět. Tyč nastřelil Daněk a litevského gólmana střelou zpoza vápna protáhl Icha.

Aktivita se nakonec ale Lvíčatům vyplatila. Vyrovnávací trefu si připsal v 58. minutě střídající Denis Alijagič, který stál na správném místě v předbrankovém prostoru a dorazil vyraženou střelu Patrika Vydry.

Češi nezměnili aktivní přístup ani v dalším průběhu a dostali Litevce pod tlak, byť ti se snažili hru kouskovat. To se jim následně poměrně dařilo a výraznější příležitosti z kopaček svěřenců trenéra Suchopárka nepřicházely.

Na českou polovinu hřiště se domácí dostávali jen sporadicky, ale když už se tam prokousali, dokázali být nebezpeční. V 85. minutě se dokonce Litevci pár vteřin radovali ze vstřelené branky, ale rozhodčí ihned gól Burby zrušil, jelikož míč byl předtím v zázemí.

Co nedokázali domácí, to zvládli hosté. Jako správný kapitán se ukázal Václav Sejk, který se skvěle prosadil po prodlouženém míči od Filipa Vechety z rohového kopu a rozvlnil litevskou síť v 87. minutě.

V samotném závěru už Suchopárkovi svěřenci udrželi těsné vítězství a odvrátili tak pohromu, která by s případnou prohrou či remízou přišla. Česká fotbalová reprezentace je tak stále ve hře o Euro na Slovensku. Další zápas odehraje v úterý proti Dánsku.

„Je jasné, že bychom to raději měli pod kontrolou celou dobu a vyhráli jednoznačně. Na druhou stranu přesně takové zápasy nás nakopnou, a ještě víc stmelí. Musíme dál makat jeden za druhého, tak jako dnes. Snaha se nám totiž nedala upřít, byť víme, že fotbalově to nebylo ono,“ říkal po zápase střelec vítězné branky.

„Předně jsem rád, že se nám povedlo to zlomit. Je jedno, kdo dal rozhodující branku. Důležitý gól byl ten od Aliho (Denis Alijagič). To nás hnalo dopředu a v sobě jsem měl nastavené, že to musím zlomit. Za gól jsem rád, ale hlavně mě těší, že jsme to ukopali,“ dodal Sejk.

Kvalifikace na Euro 2025 do 21 let na Slovensku:
Skupina I:
Litva - Česko 1:2
Branky: 19. Jansonas - 59. Alijagič, 87. Sejk. Rozhodčí: Milanovič - Banovič, Bogičevič. ŽK: Gudelevičius, Virvilas - Kinský, Vydra.
Litva: Virvilas - Slendzoka, N. Žebrauskas, N. Stankevičius, Jurjonas - Džiugas, Gudelevičius, K. Žebrauskas (46. D. Stankevičius) - Burba (85. Dovydaitis), Steponavičius, Jansonas (67. Kaušinis). Trenér: Ražanauskas.
Česko: Kinský - Koželuh, Prebsl, Spáčil, Suchomel - Vydra, Icha (75. Langhamer) - Daněk, Ševčík (46. Alijagič), Višinský (46. Kričfaluši) - Sejk (90.+1 Ševínský). Trenér: Suchopárek.
Tabulka skupiny I
1.Dánsko53209:411
2.Wales632110:811
3.Česko52218:58
4.Island42024:66
5.Litva60065:130