Hlavní obsah

Lvíčata jdou do boje o Euro. Musí nám být jedno, s kým hrajeme, říká Ševčík

Před startem sezony udělal nový krok ve své kariéře. Michal Ševčík opustil pražskou Spartu a zamířil na hostování do druhé bundesligy, kde aktuálně hájí barvy Norimberku. Dvaadvacetiletý záložník nastoupil do třech soutěžních utkání, a hned dvakrát se střelecky prosadil. Nutno říct, že jedna branka byla hezčí než druhá. „Říkal jsem si, že se mi to snad zdá,“ říká v rozhovoru Ševčík.

Foto: Profimedia.cz

Michal Ševčík obléká dres německého Norimberku.

Článek

Jak zatím podle vás probíhá sraz české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let?

Jsme tady teprve chvíli. Vnímám, že je to zatím trochu nervózní. Je to ale uvolnění v sezoně, která je nabitá pro nás všechny. Nejen pro kluky ze Sparty či Slavie, ale i pro ostatní. Je to takový oddych od normálního života. Na druhou stranu jsme v reprezentaci, kde nás čekají nesmírně důležité zápasy.

Hned v pátek proti Litvě a následovat bude střetnutí s průběžně prvním Dánskem. Jak vnímáte oba zápasy?

Úplně stejně. Není to tak, že proti Litvě musíme vyhrát a proti Dánsku to bude o něčem jiném. Je třeba zvládnout všechny čtyři zápasy nejlépe, jak jen můžeme. Musí nám být jedno, proti komu hrajeme. Vždy si jdeme za vítězstvím.

Máte speciální motivaci se dostat na šampionát, když se koná na Slovensku?

Osobně to nevnímám tak, že se hraje na Slovensku, tak motivace musí být větší. Je jedno, jestli se hraje tam nebo třeba v Německu. Je to šampionát, na který se chystáme celou dobu, a o který bojujeme. Možná je přidaná hodnota v tom, že to má rodina blíž, ale já si myslím, že by přijela, i kdyby se hrálo jinde.

Zrovna vaši příbuzní by to z Brna měli ale blízko?

Nejsem přímo z Brna. Pocházím původně z Třebíče, což je zhruba 40 minut od Brna. Já ale vždy říkám, že z Brna jsem, protože část mého srdce tam patří. (úsměv)

Mluvíte o srdci. Patří stále i Spartě?

Určitě. Stále jsem hráčem Sparty. Nevnímám to tak, že by to byla minulost. V Norimberku jsem na hostování a je to taková přestávka.

Můžete přiblížit, jak probíhala jednání s německým klubem?

Bavil jsem se s agentem o tom, jestli by byla možnost zabojovat o místo někde jinde. Přišel Norimberk se zájmem o mě. Věděl jsem, že současný manažer tam působil, Sparta s tím souhlasila a celkově to do sebe hezky zapadlo.

S vašimi výkony můžete být zatím spokojený. Vstřelil jste dvě branky a jedna byla hezčí než druhá.

Máte pravdu, za vstup do sezony jsem nesmírně rád. V poháru to byl první zápas od začátku a hned jsem se trefil. V dalším ligovém kole jsem na to navázal další brankou. Popravdě jsem si říkal, že se mi to snad zdá, že dám dva tak hezké góly za sebou. Celkově jsem ale spokojený. Celková úroveň je srovnatelná se Spartou. Druhá bundesliga mě posouvá a věřím, že mě může zlepšit natolik, aby to následně v Česku bylo vidět.

Trénuje vás Miroslav Klose, který pro Kicker říkal, že potřebujete zapracovat na střelbě a technice. Bavil se o tom i s vámi?

Ano, viděl jsem ten rozhovor i mi to říkal osobně. Musím na sobě pracovat krok po kroku. Před měsícem bych za vápnem takhle nevystřelil, spíš bych někoho hledal. Teď jsem třikrát vypálil a byly z toho dva góly. Zas to ale nemůže být tak, že budu střílet z každé pozice. Soupeř stále musí vědět, že ode mě může čekat cokoliv.

Do kádru Norimberku před sezonou zamířil i další český fotbalista Ondřej Karafiát. Pochvalujete si zatím spolupráci s ním?

Bavíme se spolu každý den. Je to skvělý člověk i fotbalista. Je škoda, že zatím není tolik využíván, protože on na to má. Mám na něj jen samou chválu.

Pojďme zpátky k reprezentaci. Bavil jste se s trenérem Suchopárkem o vaší roli pro další zápasy?

Ještě úplně ne. Pevně věřím, že budu mít co největší roli. Je to ale na trenérovi, on to musí poskládat tak, abychom předvedli co nejlepší výkon.

Trenér poskládal velmi silný tým. Co na to říkáte vy?

Máme strašně velkou sílu. Když jsem si to sám pro sebe rekapituloval, většina hráčů působí stabilně v lize nebo v zahraničí. Jako třeba já s Adamem Karabcem.