Hlavní obsah

Lvíčata čeká boj o Euro. Do kádru se vrací Chaloupek i Jurásek. V bráně stále Kinský

Jestli chtějí vůbec pomýšlet na Euro, musí bezpodmínečně vyhrát oba zápasy. Trenér české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Jan Suchopárek oznámil nominaci, se kterou se popere proti Walesu a Litvě o postup na evropský šampionát konaný v roce 2025 na Slovensku.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Antonín Kinský bude nadále strážit bránu české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let.

Článek

Lvíčata mají před sebou jasný úkol. Musí vyhrát v obou zmíněných utkáních, a zároveň věřit, že Island nezvítězí v Dánsku.

„Nemáme postup ve svých rukách. Pevně věříme, že pokud zvládneme zápasy za šest bodů, tak se dostaneme do baráže, přes kterou bychom se rádi dostali na závěrečný šampionát,“ zmínil technický ředitel Erich Brabec.

Suchopárek v nominaci udělal hned několik změn. Vůbec poprvé se představí jednadvacetiletý útočník druholigové Chrudimi David Látal. Ten na sebe upozornil, když se v deseti doposud odehraných zápasech trefil hned sedmkrát. Je tak v těsném závěsu za prvním Tomášem Necidem (8). Nováčky jsou také Alexander Bužek ze Slavie a olomoucký obránce Matěj Hadaš.

„Cítili jsme, že energie v týmu nebyla taková, jak bychom si představovali. Přišli mladí hráči, kteří charakterem zapadnou. Konzultovali jsme to také s jejich trenéry a jsme přesvědčení, že mají mužstvu v těchto dvou posledních zápasech co dát,“ doplnil kouč Lvíčat.

Oproti zářijovému reprezentačnímu srazu byl povolán i Štěpán Chaloupek ze Slavie, který byl předtím omluven kvůli zranění. Na výpomoc v závěrečných kvalifikačních bojích přichází také Matěj Jurásek, který byl se seniorskou reprezentací na letošním Euru v Německu. Mezi třemi tyčemi bude nadále vládnout i jejich týmový kolega Antonín Kinský.

Právě nominace jedničky Slavie se zdá minimálně překvapivá. V lize Kinský sbírá jedno čisté konto za druhým a aktuálně se defenziva sešívaných chlubí rekordem, když po devíti odehraných kolech v Chance lize inkasovala pouze jednou. Je tedy zarážející, že trenér Ivan Hašek na něj nesází i v Lize národů, kde Česko bojuje o fotbalové mistrovství světa v roce 2026.

„Kinský i Jurásek působí jako náhradníci pro A tým. Mohou být ještě povolání do seniorské reprezentace, taková je dohoda. My bereme naše dvě utkání jako poslední šanci postoupit. Věřím, že oba přinesou do naší hry kvalitu a především dobré výsledky,“ vysvětlil Suchopárek.

Důvěru dostal také Matěj Šín, který aktuálně hájí barvy ostravského Baníku. V sezoně se 20letému záložníkovi daří, když si připsal již dvě branky a stejný počet asistencí. Naopak z kádru vypadl Michal Ševčík, který přestal ve druhé bundeslize dostávat prostor v dresu Norimberku.

V mužstvu nyní nejsou obránci Jaroslav Harušťák (FK Teplice) a Denis Halinský s Adamem Ševínským (oba Liberec), záložník Tom Slončík (Plzeň) a útočník Denis Alijagič (Žilina). Chybí také zraněný záložník pražské Slavie Lukáš Vorlický.

V nominaci čítající 23 jmen naopak nechybí Adam Karabec hrající druhou německou ligu za Hamburk či kapitán Václav Sejk působící v Polsku.

Lvíčata se 11. října utkají v Newportu s domácím Walesem a kvalifikační cyklus zakončí 15. října v Hradci Králové proti Litvě.