Hlavní obsah

Litva je outsider. Prohrává ale jen o gól, varuje Suchopárek

Českou fotbalovou reprezentaci do jednadvaceti let čekají čtyři klíčové zápasy, ve kterých budou zachraňovat kvalifikaci na Euro. První krok tým trenéra Jana Suchopárka může udělat v pátečním střetnutí s Litvou. „Bude třeba být maximálně efektivní,“ nabádá trenér lvíčat. Zápas v Jonavě startuje ve 14:30.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Trenér jednadvacítky Jan Suchopárek nabádá hráče, aby byli proti Litvě ostražití.

Článek

Kvalifikace spěje do své druhé poloviny. Jaký zápas v Litvě čekáte?

Klíčový. Hrajeme čtyři zápasy v závěru kvalifikace a všechny musíme povinně zvládnout. S Litvou je vítězství základ pro to, abychom vůbec mohli pomýšlet na úspěch. Zatím všichni naši přímí soupeři o postup s Litvou naplno bodovali. Je třeba vyhrát také, abychom pomalinku doháněli ztrátu, kterou aktuálně máme.

Co řeknete přímo k soupeři?

Litva je sice outsider, ale zkresluje to dost věcí. Má velmi dobrou úroveň, většinou prohrává jen o branku. Je třeba apelovat na hráče, aby to nebrali jako samozřejmost a byli ostražití. Musíme se dobře připravit a být maximálně efektivní.

V nominaci chybí kvůli zranění Daniel Fila. Mohl by ho v útoku nahradit Filip Vecheta?

Je to samozřejmě ztráta, že Dan nemohl jet. Je to jeden z nejlepších střelců týmu, ukázal se výborně v letní přípravě i v začátku soutěže. Vždy jsme si ale dokázali poradit. Vecheta změnil před sezonou působiště a chvíli mu trvalo, než se prosadil. Teď je ale v základní sestavě a v Karviné se mu daří. Je to trochu jiný typ hráče, ale určitě nám pomůže v kvalifikaci.

V kádru máte Lukáše Vorlického. Co by do týmu mohl přinést on?

Počítáme s ním i s dalšími hráči, protože mohou být rozdíloví a mohou nám pomoct i třeba v průběhu zápasu, když naskočí z lavičky. Uvědomujeme si, že tito hráči mají třeba určitý deficit v bránění. O to víc ale my musíme být na míči první. V opačném případě dokážou spoustu situací svou individuální kvalitou vyřešit.

Objevil se v nominaci hráč, se kterým byste před nějakou dobou ještě nepočítal?

Na první dobrou mě napadne Karel Spáčil. Ten je vlastně úplným nováčkem. Věděli jsme o něm od trenéra reprezentace do 20 let. Je to jeden z mála levonohých stoperů. Do obrany naprosto splňuje předpoklady kvalitního hráče, proto ho tady i máme. Má velké předpoklady se prosadit.

Máte vymyšlené, jak obsadíte stoperskou dvojici?

Zvažovali jsme dost možností. Spousta kluků spolu hraje v klubech, což je výhoda. Většina z nich ale hraje v tříobráncovém systému, což je trochu změna. My jsme tenhle systém tolik doteď nevyužívali. Snažíme se kluky neomezovat a chceme těžit z toho, jak hrají v klubech. Mluvíme s nimi o taktických věcech, které potřebují v reprezentaci změnit. Například o rozehrávce.

Většina vašich svěřenců teď dostává veliký prostor ve svých klubech. Cítíte z hráčů větší sebevědomí?

Určitě to je znát. Roste tím i kvalita tréninku. Celé to ale má nějaký vývoj. Na začátku sezony jsme nebyli nadšení z vytížení hráčů, o čemž jsme se s nimi bavili. Měli jsme rozhovory i s trenéry. Docházelo k přestupům a chvíli trvalo, než se prosadili. Teď jsme rádi, že hrají většinou důležitou roli v klubech.

Je znát vývoj u Adama Karabce, který dříve ve Spartě tolik prostoru nedostával a teď v Hamburku pravidelně nastupuje?

To uvidíme až v utkání. Adam se velmi dobře adaptoval, viděli jsme ho ve většině zápasů. Sám je spokojený, i když nevěřil, že změnu zvládne takto rychle. Klub ale na něj spoléhá, dostává veliký prostor. Druhá bundesliga je hodně fyzicky náročná a musí se v ní víc běhat. To ho výkonnostně posouvá. Cítím z něj, že chce být vůdčí osobností. Všechno to dobře do sebe zapadá.

Proč chybí v nominaci Štěpán Chaloupek?

Měl zranění, které ho na sedm týdnů vyřadilo. Teď je čtrnáct dní teprve v zápřahu. Mluvil jsem s ním o tom a říkal jsem mu, že přednost dostanou hráči, kteří jsou stoprocentně přichystaní. Rozhodla herní praxe.

Hned čtyři české týmy postoupily do pohárové Evropy. Má to výhodu i pro národní tým?

Jednoznačně. Je to dobře pro trenéry, hráče i pro diváky. Kluci tím budou nabírat zkušenosti. Budou se měřit s nejlepšími hráči na světě, čímž se budou rychleji rozvíjet.