Hlavní obsah

Kurz Tbilisi. Češi odletěli do Gruzie pro výhru

S třemi nováčky a jen s polovinou kádru, který odehrál nedávné Euro, vyrazila česká fotbalová reprezentace do Gruzie k úvodnímu duelu Ligy národů. Zápas na vyprodaném stadionu Mikheila Meskhiho v Tbilisi (27 tisíc diváků) podstoupí v sobotu v 18 hodin českého času.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek vstoupí se svým týmem do Ligy národů duelem v Gruzii.

Článek

„Cíl, se kterým jsme s realizačním týmem přišli k reprezentaci, je postup na mistrovství světa. Liga národů je jedna z možností, jak se dostat do baráže o šampionát. Zápas v Gruzii je nesmírně důležitý,“ řekl před čtvrtečním odletem do gruzínské metropole trenér Ivan Hašek.

Do Gruzie s sebou vzal tři nováčky: brankáře Jakuba Markoviče s Adamem Zadražilem a obránce Matěje Ryneše. Poprvé od svého lednového nástupu do funkce povolal záložníky Lukáše Kalvacha s Alexem Králem a také útočníka Tomáše Čvančaru, který se na jaře potýkal se zraněním, kvůli němuž zmeškal Euro.

„Uzdravil jsem se, moje výkony v Mönchengladbachu šly nahoru. Po diskuzi s trenérem Haškem jsem se dostal do nominace. Chci týmu pomoct, rozhodně jsem se nepřijel rozehrát,“ řekl Čvančara.

Po Euru i v Lize národů. Českou fotbalovou reprezentaci čeká další zápas s GruziíVideo: FAČR

Národní tým má s Gruzínci, jejichž hlavní hvězdou je opora Neapole Chviča Kvaracchelija, čerstvou zkušenost z Eura. Ve skupině s nimi remizoval 1:1 a v tabulce skončil poslední. Naopak Gruzínci si zahráli osmifinále (prohra 1:4 se Španělskem).

„Ten zápas nebyl z naší strany špatný, měli jsme ho vyhrát. Očekáváme, že soupeř bude hrát pořád stejně, tedy na rychlé protiútoky,“ podotkl útočník Patrik Schick, který se proti Gruzii střelecky prosadil. Krátce po vyrovnávací trefě ale musel kvůli zranění odstoupit. „Viděli jsme na Euru, že jsou Gruzínci nepříjemní. Věřím ale, že zvítězíme,“ doplnil Čvančara.

Reprezentanty čeká v pátek v 15.30 českého času (v Tbilisi je o dvě hodiny více) předzápasový trénink na stadionu Mikheila Meskhiho, o den později na stejném místě odstartují proti domácímu výběru nový ročník Ligy národů. Následně v úterý se v pražském Edenu postaví Ukrajině.