Hlavní obsah

Kardinální chyba byla jinde, říká Koubek o druhém gólu

Jestli někdo zažil v úterý rozporuplný večer, byl to rozhodně stoper fotbalové reprezentace Robin Hranáč. Při prohře 1:2 s Portugalskem na Euru podal velmi dobrý výkon, ale také se nešťastně přimotal k oběma inkasovaným brankám. Z Plzně, tedy klubu, v němž zažívá povedené období, mu obratem začaly chodit zprávy útěchy.

Sestřih zápasu Portugalsko - ČeskoVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

„Robin hrál výborně,“ řekl jasně trenér Viktorie Miroslav Koubek na středeční tiskové konferenci. „Klobouk dolů, jak to zvládl, byl to pro něj první velký zápas v reprezentaci. Tohle se stane,“ povzbudil parťáka z obrany stoper Václav Jemelka.

Čtyřiadvacetiletý Hranáč je jednou z komet uplynulého ročníku. Ještě v předešlé sezoně zachraňoval na hostování Pardubice, po návratu na západ Čech neuvěřitelně vyrostl. I když si premiéru v seniorském národním týmu připsal teprve v březnu, o jeho nominaci na evropský šampionát nikdo nepochyboval.

Kouč Ivan Hašek ho postavil do základní sestavy vedle dalších stoperů Tomáše Holeše a Ladislava Krejčího. Hned v úvodu sjednal respekt, když od něj v souboji odlétl hvězdný Cristiano Ronaldo. Češi se většinu duelu bránili a Hranáč byl neustále v permanenci. Pak ale přišel první smolný moment. Nuno Mendes hlavičkoval, brankář Jindřich Staněk míč vyrážel před sebe, kde však byl Hranáč a srazil si balon do sítě.

„Neměl vůbec šanci tomu čelit, správně dobíhal situaci. Brankář to vyrazil do něj. Je absolutně bez viny,“ zastal se svého svěřence Koubek. V nastavení se pak Pedro Neto u postranní čáry prodral přes Vladimíra Coufala a prudce přihrával do vápna. Hranáč se snažil míč ztlumit, ale proklouzl mu mezi nohama a Francisco Conceicao pohotově vstřelil rozhodující gól.

„Také je bez větší viny. Ano, možná se měl koordinačně zachovat jinak, ale míč byl kousek před ním tečovaný. Skluzem chtěl odvracet, ale dostal se do jiné pozice. Možná měl střet myšlenek. Kardinální chyba vznikla u lajny,“ má jasno Koubek.

„Bohužel to byly nešťastné události, ale výkonem si řekl o zájem velkých klubů. Psal jsem mu, ať si z toho nic nedělá. Snad ho trenér podrží a Robin ukáže, že je skvělý obránce,“ přeje spoluhráči Jemelka.

Také Koubek vzal ještě večer do ruky telefon: „Už jsem mu napsal, že byl výborný, ať se vyspí, zvedne hlavu a jde dál.“

Z Plzně se v základní sestavě ukázal i záložník Pavel Šulc, další z objevů posledních měsíců. Měl to těžké, Češi se málokdy dostali do brejku nebo trvalejšího tlaku. „Bylo jasné, že utkání bude o velkém pohybu. Ve středu zálohy byli největší pracanti a běžci. Úkoly si plnili. Pavel vykrývá prostory, zase naběhal data na úrovni Premier League. To je změřené dlouhodobě. Jeho nominace byla opodstatněná,“ zdůrazňuje Koubek.

Velké turnaje samozřejmě vždy otvírají možnost se ukázat. Na stadiony se sjedou skauti z celého světa, mají všechny vyhlédnuté hráče pěkně v balíku u sebe. A vyletět mohou i Češi. Určitě jsou u mnoha klubů, jak se moderně říká, na radaru.

Takže i Plzeň se může „obávat“, že o své klenoty brzy přijde. „Klukům bych přestup do špičkové ligy jedině přál. To je cílem a smyslem každého hráče, aby zazářil a dostal se co nejdál. Teď jsou na osvětovém evropském jevišti a člověk s tím musí počítat. Samozřejmě za ně musí přijít finanční prostředky, aby bylo možné sehnat náhradu,“ má jasno Koubek.

A jak zkušeného kouče zatím fotbalové Euro baví? „Dívám se hlavně z odborného hlediska. Zajímají mě systémy, kde nic převratného nevidím. Co je na skladě, jen pokračuje. Pak rozhodují individuální výkony, ty jsou hezké. Padají krásné góly, zábava.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.