Hlavní obsah

Karabec o odchodu ze Sparty: Nasčítalo se toho víc

Po přestupu ze Sparty do německého Hamburku Adam Karabec ožil. V pěti odehraných soutěžních zápasech si jedenadvacetiletý záložník připsal jednu asistenci, fanoušky je vychvalován a zabydlel se v základní sestavě. Z bojů o přední příčky druhé bundesligy si odskočil do reprezentace, aby jako jeden ze zkušených harcovníků pomohl lvíčatům k postupu na Euro. „Jestli chceme postoupit, musíme vyhrát každý zápas,“ uvědomuje si Karabec.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Adam Karabec při utkání se Severními Iry

Článek

Trenér Suchopárek postavil nabitý kádr. Co na to kabina?

Bavili jsme se s trenérem, že hodně kluků hraje a v klubech se jim daří. Máte pravdu, povedlo se postavit dost široký a kvalitní kádr.

Jsou před vámi zápasy v Litvě a Dánsku. Čekáte povinné vítězství a klíčový boj o postup na Euro?

V téhle situaci se o povinné výhře bavíme před každým zápasem. Nechceme se spoléhat na výsledky našich soupeřů. Jdeme s tím do toho, že chceme vyhrát každý zápas.

Jste připraven na roli lídra v týmu?

To nechám na trenérovi, jestli mi tuhle roli dá. Já si osobně myslím, že moje pozice se asi měnit nebude. Bude to dost podobné, jako to bylo doposud.

Před aktuální sezonou jste ze Sparty zamířil na hostování do druhé bundesligy, kde nastupujete za Hamburk. Jaký byl důvod odchodu?

Hrálo roli více faktorů. Ve Spartě byla, je a bude obrovská konkurence, ale to je potřeba v tak kvalitním týmu. Neměl jsem tam úplně svoji pozici v systému a musel jsem hrát trochu jinde, než jsem byl celý život zvyklý. Těch věcí se ale za ty roky nasčítalo víc, proč jsem odešel.

Mluvíte o pozici. Jakou vám trenér přidělil v Německu?

Hrajeme na dvě klasické desítky. Jeden hraje zprava a druhý zleva. Můžeme se protáčet, což mi vyhovuje. Při plnění defenzivních povinností hraju jakoby pravou zálohu.

Jak jste zatím spokojený s vytížením?

Nadmíru, dostávám hodně prostoru. Popravdě jsem nečekal, že se tak rychle zabydlím v základní sestavě. Trenér mi od začátku věří. Dokonce mě nasadil i do těžkých zápasů. Hraju dlouho a střídám až v závěrech utkání. Musím být tedy spokojený.

Spekulovalo se o vašem přestupu do Stuttgartu. Co na tom bylo pravdy?

Téměř všechno. Řešili jsme to už před rokem, ale pozice Stuttgartu v té době byla trochu jiná. V té době hráli baráž, kterou nakonec zvládli. Jednali se Spartou, ale nedohodli se tehdy na kupní ceně. Tenhle rok se dělo to samé.

Pokračujte…

Cena samozřejmě klesla. Jsem starší a délka kontraktu už se taky krátí. Jenže můj příchod byl podmíněný odchodem jiného hráče. Musel jsem čekat, než přestoupí. To se mi nelíbilo. Zato Hamburk přišel s obrovskou touhou. Cítil jsem, že budu důležitý hráč. Představili mi projekt i historii. Hned mě to vtáhlo.

V Hamburku působilo hned několik bývalých českých reprezentantů. Bavil jste se s některým z nich před vaším odchodem?

Ne, s nikým z nich jsem se nebavil. Akorát jsem se vyptával Asgiho Sørensena, který tam taktéž působil.

Druhá německá liga je známá svou atmosférou. Co zatím říkáte na diváckou podporu?

(usměje se) Je to pecka. Hráli jsme čtyři zápasy s velkými týmy. V Kolíně bylo více než padesát tisíc lidí. Doma s Hertou bylo taky narváno. I když v Hamburku je prý úplně jedno, kdo přijede. Vždy je plno. Atmosféru si neskutečně užívám.

Fanoušci si vás za krátkou dobu dost oblíbili. Panuje spokojenost s vašimi výkony i v trenérském štábu?

Věřím, že ano. Od trenérů dostávám důvěru a nadále chci pokračovat v povedených výkonech. Osobně chci dělat body, ale prvně jsem se potřeboval zabydlet v základní sestavě. To se podařilo a teď je potřeba být efektivní.

Dá se porovnat česká a druhá německá liga?

To je strašně složité takhle říct. Měli jsme před reprezentační pauzou náročný los a kvalita zápasů byla obrovská. Mám ale informace, že i utkání s menšími kluby jsou nesmírně složité a nečeká nás vůbec jednoduchá práce. Co se týče stylu, je to zatím hodně otevřené. Každý si to jde rozdat beze strachu a hraje se ofenzivní fotbal, což mě baví. Jsem spokojený.

Je druhá bundesliga tvrdší než Chance liga?

Zdá se mi i z tréninků, že tam do sebe víc chodíme. Nic si nedáváme zadarmo. Je to hodně soubojová soutěž. Určitě jsou to intenzivní souboje, ale naším stylem hry se vyhýbáme nějaký tvrdým a zákeřným zákrokům. Například proti Hannoveru na mě byly nějaký fauly, tvrdý, ale rozhodně ne zákeřný. Zatím mi to přijde v pohodě.

Váš reprezentační kolega Michal Ševčík nastupuje aktuálně za Norimberk. Už jste se spolu bavili o společné bitvě?

Koukal jsem, že nás to čeká někdy v listopadu. Bude to fajn. Doufám, že oba budeme na hřišti a budeme se pohybovat oba na středu pole proti sobě.

Máte touhu vrátit se do Sparty?

Už jsem to zmiňoval, že je to ještě strašně dlouhá doba. Budeme to řešit příští rok. Teď si chci splnit úkoly, které jsme si dali. Jdeme si pro postup. Na nic jiného nemyslím, jsem do toho zažraný. Poté uvidíme, co bude.

Jak se vám líbí město?

Věděl jsem, že to je velký město, ale překvapilo mě, že je druhé největší v Německu. Bál jsem se toho přechodu, ale je to tam krásný.

Co vy a němčina?

(rozesměje se) Popravdě jsem začínal úplně od nuly, protože ve škole jsem měl ruštinu. Devadesát procent hráčů v kabině mluví německy a pomalu začínám vnímat. Když nemá někdo úplně dlouhý proslov, tak rozumím. Bude se to lepšit, chodím na hodiny od klubu a pracuji na tom.